13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialE criza de bani, baieti, e criza de bani in Liga I...

E criza de bani, baieti, e criza de bani in Liga I la fotbal!

Astazi sunt programate primele doua partide din returul Ligii I la fotbal. Vacanta de iarna, mai lunga ca niciodata, nu a adus multe modificari in cele 18 distributii.

Criza financiara se simte din plin in primul nostru esalon la fotbal si face ravagii in diviziile inferioare. Cum insa azi incepe returul esalonului de elita, vom vorbi numai de problemele cu care se confrunta fotbalul romanesc la nivel de varf.
Cele aproape trei luni de pauza dintre tur si retur nu au adus in "catalogul" Ligii I prea multe nume noi. Oricum, clar, nu e vorba de mutari spectaculoase. Daca in sezoanele precedente aveam tot felul de dispute pentru semnatura unui jucator, adevarate "licitatii" la care participau granzii campionatului, de aceasta data a fost liniste aproape totala. Un singur fotbalist a atras privirile mai multor formatii, e vorba de Alexandru Curtean, de la Gaz Metan Medias, dar FC Timisoara i-a castigat rapid semnatura, oferind 1,4 milioane de euro, mult peste ceea ce si-ar fi permis Rapid sau Steaua, alte grupari care l-au dorit. In rest, mai mult discutii de dragul vorbelor, cu mutarile – niciodata realizate – ale lui Costin Lazar, Cesinha s.a.m.d., jucatori care raman in continuare la cluburile unde s-au afirmat.

Criza a muscat puternic din cateva grupari care au facut rost de bani pe ultima suta de metri, evitand la mustata neprogramarea in campionat. Rapid, Pandurii Tg. Jiu, FC Brasov, FC Timisoara si Poli Iasi s-au scobit adanc in buzunare si au "lichidat" in ultimele zile datorii de peste un milion de euro. Nu au indepartat insa si spectrul falimentului, caci la Rapid, de exemplu, exista o gaura in buget de circa 17 milioane de euro, bani care ar putea provoca, peste numai cateva luni, neprimirea licentei de club profesionist pentru sezonul viitor si, implicit, retrogradarea in esalonul secund!
Ca si in ultimii doi-trei ani, provincia a fost cea care a investit mai mult in transferuri, iar CFR Cluj si FC Vaslui, care si-au improspatat loturile cu cate cinci-sase jucatori, pot fi considerate "premiantele" iernii. Moldovenii, cel putin, au ocazia sa demonstreze valoarea noilor sositi chiar in aceasta seara, in Ghencea, in meciul lor de debut in retur.

La polul opus, marea perdanta a iernii se numeste Steaua. Fara nici un transfer "pe bani", doar cu rechemarea la vatra a unor fotbalisti tineri imprumutati la Gloria Buzau (echipa care, in tur, a pierdut contactul cu plutonul si e deja retrogradata), mai mult, fara capitanul Mirel Radoi, transferat la Al Hilal pentru 6 milioane de euro, Steaua pare a fi vulnerabila. Ramane sa vedem daca e doar o impresie, iar tinerii vor constitui o mare surpriza si vor "exploda" sub conducerea lui Marius Lacatus, sau Steaua chiar va avea probleme, asa cum anticipeaza toata lumea.

» Ca si in tur, meciurile nu vor putea fi vizionate la televiziune decat de o mica parte a fanilor, caci un singur joc al etapei va fi transmis la Antena 1, post aflat in grila de programe a tuturor operatorilor de cablu, restul fiind difuzate pe Gsp TV.

Bogdan Costea
Bogdan Costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă