Cel mai dramatic caz de dopaj din sportul romanesc a fost cel din 2000 al Mihaelei Melinte, campioana mondiala en-titre si detinatoare a recordului mondial la aruncarea ciocanului la vremea respectiva. La Jocurile Olimpice de la Sydney, Mihaela Melinte a fost anuntata de crainicul stadionului ca trebuie sa paraseasca arena in momentul in care se pregatea sa arunce. Ea fusese depistata pozitiv si i se interzicea sa mai concureze. Pentru cariera atletei socul a fost fatal, ea nereusind nici in ziua de astazi sa-si revina la forma care a consacrat-o. Desi au existat 13 dovezi ca probele analizate au fost alterate, de pilda cifra PH-ului din urina era comparabila cu a sodei caustice, nu a omului, sportiva a fost declarata pozitiv si suspendata doi ani din activitatea sportiva.
Victima unei erori medicale sau nu, cert este ca Mihaela Melinte nu mai poate reedita performantele de dinainte de a fi declarata dopata. Daca pe vremea cand era in fruntea ierarhiei atletismului mondial arunca peste 70 de metri la antrenamente, in momentul de fata abia daca mai reuseste din cand in cand sa atinga aceasta limita in timpul concursurilor.
Sydney 2000 – cel mai mare scandal de dopaj din istoria sportului romanesc
In afara cazului Mihaelei Melinte, pentru sportul romanesc Jocurile Olimpice de la Sydney 2000 reprezinta cea mai neagra pata din punctul de vedere al cazurilor de dopaj. Comitetul International Olimpic a decis sa-i retraga medalia de aur la individual compus Andreei Raducan dupa ce a fost depistata pozitiv la testul antidoping, in urma unui tratament cu un medicament ce continea pseudoefedrina.
Totodata, Federatia Romana de Haltere a fost aproape de a fi exclusa dupa ce doi componenti ai lotului, Traian Ciharean si Adrian Mateas, au fost depistati pozitiv cu nandrolon. S-a platit o amenda de 50.000 de dolari pentru ca ceilalti halterofili sa poata concura.