19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCade Craiova?

Cade Craiova?

Ultima etapă a Ligii I la fotbal ar putea duce la retrogradarea uneia dintre cele mai iubite echipe din fotbalul românesc: Universitatea Craiova.

Calculele sunt simple: dacă U Craiova nu bate pe Oţelul Galaţi, iar Poli Iaşi învinge, acasă, pe Unirea Urziceni (o echipă scutită de orice griji, sigură de locul 2 şi participarea în preliminariile Ligii Campionilor), atunci echipa din Bănie retrogradează! Acest lucru se întâmplă şi dacă oltenii remizează cu Oţelul, căci Poli Iaşi este avantajată de meciurile directe, 1-0 pentru moldoveni în Copou, 2-1 pentru olteni la Severin! În calcule ar putea intra şi Pan­du­rii, care are un meci relativ uşor la Alba Iulia, cu o echipă, Unirea, fără nici o şansă de salvare şi cu jucători care nu au mai fost plătiţi de ceva vreme. Culmea e că, în cazul în care U Craiova face egal, iar Pandurii şi Poli înving, atunci se face un clasament între cele trei din care singura care s-ar salva ar fi Poli Iaşi!

Oricum, se anticipează că lupta va fi foarte mare nu numai pentru locul 14, cel care te păstrează oricum în Liga I, ci şi pentru poziţia a 15-a, teoretic, prima retrogradantă, căci nu puţini sunt cei care spun că în această vară nu toate echipele din prima ligă vor obţine licenţa de club profesionist. În acest caz, sau în situaţia în care vom avea un club neli­cenţiat de FRF din alte motive (cum a fost, anul trecut, cazul celor de la FC Argeş, declasaţi pentru cazurile de corupţie ale arbitrilor, în locul cărora a jucat în Liga I Gaz Metan, deşi echipa din Mediaş, iniţial, retrogradase), în prima ligă va rămâne echipa de pe 15.

Ultima şansă pentru Europa

Dacă Rapid va obţine câştig de cauză la TAS şi va primi înapoi cele trei puncte câştigate pe teren (1-0) cu FC Timişoara, dar pierdute la masa verde (0-3) prin decizia FRF, atunci ultima rundă va fi interesantă şi în  lupta pentru locul 6, ultimul care duce în Europa League. Pentru ca ie­rarhia actuală să se schimbe, iar Rapid să îi ia locul lui Dinamo în Europa, este nevoie – pe lângă o decizie favorabilă celor din Grant la TAS – ca giuleştenii să învingă, acasă, pe Gloria Bistriţa, iar „câinii” să nu câştige la Vaslui.

Trasee europene mai simple

FC Vaslui, FC Timişoara şi Steaua nu mai pot ajunge pe un loc de Liga Campionilor, dar ultima etapă este importantă pentru două dintre ele dintr-un alt punct de vedere: o clasare mai sus în ierarhie le aduce un traseu european mai scurt în Liga Europa.

Astfel, FC Vaslui este sigură de faptul că prezenţa în finala Cupei României, într-un meci cu campioana, asigură intrarea direct în play-offul Ligii Europa, adică în ultimul meci de dinaintea grupelor. Rămâne ca Steaua şi FC Timişoara să se lupte pentru celălalt loc „bun”, echipa care termină în faţa celeilalte având acelaşi traseu cu vasluienii, adică direct în play-off, în timp ce „învinsa” va avea de susţinut şi un tur preliminar. Asta, în condiţiile în care Dinamo sau Rapid, de pe locul 6, vor evolua în două tururi preliminare, plus play-off. De menţionat faptul că, la egalitate de puncte între Steaua şi FC Timişoara, bucureştenii sunt înainte pentru că au câştigat pe Bega (1-0) şi au făcut egal acasă (3-3).

Ultima etapă va avea loc sâmbătă, toate meciurile fiind programate la aceeaşi oră, 16.30.  

Meciuri-cheie

U Craiova – Oţelul Galaţi

Poli Iaşi – Unirea Urziceni

Rapid – Gloria Bistriţa

Alba Iulia – Pandurii

FC Vaslui – Dinamo

Bogdan Costea
Bogdan Costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

CNAIR anunță modernizarea Transfăgărășanului pentru prelungirea sezonului turistic

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) plănuiește modernizarea Transfăgărășanului, ceea ce va permite extinderea perioadei în care drumul este deschis circulației, a...

Indicele ROBOR la 3 și 6 luni stagnează, în timp ce BNR avertizează asupra riscurilor fiscale

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a rămas neschimbat la 5,55%, anunță Banca Națională a României...

Carlo Ancelotti, înainte de Villarreal – Barcelona: „Să câştigi e mai important decât să joci bine”

Antrenorul echipei Real Madrid, Carlo Ancelotti, a răspuns criticilor legate de stilul de joc al echipei, subliniind că pentru el, rezultatele sunt mai importante...
Ultima oră
Pe aceeași temă