4.5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSpecialBijuteria lui Putin: Vezi cum va arăta Parcul Olimpic de la Soci

Bijuteria lui Putin: Vezi cum va arăta Parcul Olimpic de la Soci

Oraşul Soci din regiunea rusă Krasnodar se va transforma între 7 şi 23 februarie 2014 în capitala „olimpiadei albe”. Atunci, Rusia va găzdui pentru prima oară, Jocurile Olimpice de Iarnă. În luna martie, între 7 şi 16 martie, în Soci va avea loc şi a XI-a ediţie a Jocurilor Paralimpice.
În plus, Soci va organiza o cursă de Formula 1 în 2014 şi Campionatul Mondial de Fotbal din 2018. De când a fost ales ca gazdă a J.O, lumea a spus că Soci nu are experienţă în organizarea evenimentelor sportive, iar toată infrastructura trebuie construită de la zero.
Staţiunea de la Marea Neagră este cunoscută pentru temperaturile blânde din anotimpul rece, unde de obicei sunt 11 grade Celsius în timpul zilei şi 4 grade noaptea, între lunile decembrie-martie.

Cât costă
Potrivit ziarului economic Vedomosti, bugetul alocat J.O ar putea ajunge la 33 de miliarde de dolari, însă Dmitry Chernyshenko, Preşedinte şi CEO al Comitetului Organizator al J.O de iarnă din 2014, a declarat că acestea sunt zvonuri şi a ţinut să facă precizări. Costurile legate de pregătirea J.O şi pentru realizarea infrastructurii vor costa 8 miliarde de dolari, spune Chernyshenko. Iniţial, guvernul rus anunţase că bugetul ajungea la 12 miliarde de dolari.
Chernyshenko a mai adăugat că J.O de la Soci au atras sponsori importanţi reuşind să adune fonduri de 1 miliard de dolari. Ca să asigure securitatea la Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 de la Soci, Rusia va cheltui 1,4 miliarde de euro.

Construcţia parcului olimpic se va ridica la 500 de milioane de dolari, iar în infrastructura turistică se vor investi 2,6 miliarde de dolari. Până în 2014, oraşul va avea un sistem de alimentare cu apă nou, un port destinat cargo-urilor şi o centrală electrică nouă.

Pe lângă faptul că Soci va avea o infrastructură rutieră foarte bine pusă la punct, va fi construită o nouă cale ferată de mare viteză, care va aduce turişti în viitorul Parc Olimpic.
Drumul va avea mai mult de 20 km de tuneluri si poduri si va costa 7,5 miliarde de dolari, sumă suportată de guvernul rus.

 

1095 de zile până la începerea J.O de iarnă

11 arene sportive trebuie să fie gata până la începerea Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2014 şi au fost împărţite în două grupuri în funcţie de cum vor fi folosite după terminarea  competiţiilor. Construcţiile din primul grup vor fi folosite în scopurile sportive pentru care au fost realizate, cele din al doilea grup vor fi demontate şi transferate în altă regiune. Mai mult de 20.000 de oameni lucrează non-stop la construirea Parcului Olimpic.

Există, de asemenea, spaţii care vor fi transformate. De exemplu, centrul de patinaj va deveni cel mai mare centru expoziţional din sudul Rusiei.
În timpul construirii arenelor va trebui păstrat un echilibru între standardele internaţionale şi tehnologiile inovatoare. Specialişti ruşi. italieni şi norvegieni lucrează împreună la un proiect care va putea să păstreze stratul de zăpadă chiar şi în condiţiile în care temperatura aerului va depăşi 0 grade Celsius.

Cele mai noi tehnologii sunt folosite la construirea arenelor, inclusiv utilizarea la maxim a luminii naturale şi folosirea unui sistem automat de reglare a temperaturii.
Jocurile Olimpice se vor desfăşura în două zone, una localizată în Soci şi cealaltă în munţii Krasnaya Polyana. Parcul Olimpic va fi capabil să găzduiască 75.000 de vizitatori şi va fi amplasat în zona de coastă din Soci, în valea Imeretinskaya. Aici se vor găsi „Palatul de Gheaţă Balşoi”, „Palatul de Gheaţă Maly”, „Ovalul Olimpic”, „Centrul Olimpic de Patinaj”, „Centrul Olimpic de Curling”, „Stadionul Central”, „Satul Olimpic” şi zona pentru presă şi transmisii radio-tv. Pentru prima oară în istoria Jocurilor Olimpice şi Paralimpice distanţa dintre arene va putea fi parcursă simplu, pe jos, arenele fiind foarte apropiate una de cealaltă.

În zona montană se vor afla complexurile de biatlon şi ski, o pistă de bob, un centru de schi, un complex pentru sărituri cu schiurile, un parc pentru snowboard-uri şi un centru freestyle.

Arenele olimpice

După ce va găzdui, în 2014, Jocurile Olimpice şi Paralimpice, stadionul va fi folosit şi pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2018 sau pentru concerte şi alte evenimente. Stadionul va avea 40.000 de locuri şi va oferi spectatorilor o panoramă superbă a Munţilor Caucaz, în nord, şi a Văii Imeretinskaya, în sud.
Designul arenei este unic în Rusia. Un acoperiş din policarbonat transparent îi va oferi aspectul unei creste montane, deşi mulţi au spus că forma stadionului aduce cu un ou Faberge. Stadionul va trebui dat în folosinţă în 2013.

Palatul Balşoi va avea o capacitate de 12.000 de locuri şi va fi inaugurat în 2012. Palatul va fi o arenă multi-funcţională, va avea forma unei picături îngheţate şi va fi argintiu.
Palatul de Gheaţă Maly va putea fi demontat şi transportat în alt oraş. Cu o capacitate de 7000 de locuri va găzdui competiţii de hochei şi va putea fi folosit din 2012.

Centrul Olimpic de Curling va avea 3000 de scaune, este demontabil şi are un design simplu. Va fi deschis în 2012.
Centrul Olimpic de Patinaj va fi inaugurat în acest an şi are o capacitate de 12.000 de locuri. Poate fi transportat în alt oraş.
Ovalul Olimpic va găzdui competiţia de patinaj viteză, va avea două piste de concurs şi una de antrenament. Va avea 8000 de locuri şi va dat în folosinţă în 2012.

Primele competiţii test de la Soci

În această lună se va vedea dacă oraşul Soci este pregătit pentru J.O şi Paralimpice. Primele competiţii test se vor ţine în staţiunea Rosa Khutor, unde este programată o etapă a Campionatului European de schi alpin, coborâre şi slalom super uriaş. Între 15-18 februarie vor avea loc competiţiile pentru bărbaţi, iar între 22 şi 26 februarie pentru femei. Peste 160 de sportivi din Rusia, Austria, Germania, Franţa, Italia şi Elveţia vor lua parte la eveniment.
Între 9 şi 13 februarie va avea loc o etapă a Cupei Rusiei la schi alpin, tot la Rosa Khutor.

„Scopul principal al acestor competiţii este testarea pistelor olimpice. Competiţiile de schi alpin sunt foarte greu de organizat şi de aceea ne concentrăm pe securitatea sportivilor. Succesul acestor competiţii depinde de mulţi factori, de la condiţiile meteo la starea pistei”, a declarat Svetlana Gladysheva, preşedintele Federaţiei Ruse de Schi Alpin şi Snowboard.
Următoarele teste vor avea loc în februarie 2012 şi 2013, iar cele pentru Jocurile Paralimpice în 2012.

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă