Greşeli de arbitraj care au decis soarta unor meciuri, scandaluri între suporteri, arbitri trimişi acasă pentru neatenţie, retrageri ale unor jucători consacraţi, cum ar fi căpitanul Olandei, sunt evenimentele care au marcat faza grupelor la campionatul european de fotbal din 2012 desfăşurat în Polonia şi Ucraina.
UEFA a anunţat, miercuri, că patru arbitri de centru, ungurul Viktor Kassai, germanul Wolfgang Stark, olandezul Bjorn Kuipers şi spaniolul Carlos Velasco Carballo, au fost trimişi acasă după meciurile din faza grupelor de la Campionatul European din Ucraina şi Polonia.
Ungurul Viktor Kassai a arbitrat meciul Anglia – Ucraina, scor 1-0, din ultima etapă a grupei D, şi nu a validat un gol valabil pentru reprezentativa ţării gazdă.
Spaniolul Carlos Velasco Carballo a greşit la meciul de deschidere al Euro-2012, Polonia – Grecia, scor 1-1, când a eliminat uşor un jucător elen, iar la întâlnirea Germania – Danemarca, scor 2-1, nu a acordat o lovitură de pedeapsă pentru danezi.
Germanul Wolfgang Stark nu a acordat un penalty pentru Croaţia în meciul cu Spania, câştigat de iberici cu scorul de 1-0.
Olandezul Bjorn Kuipers a fost arbitrul întâlnirii Ucraina – Franţa, scor 0-2, întreruptă în minutul 5 din cauza unei furtuni. Partida a fost reluată după aproximativ 50 de minute.
Secretarul general al UEFA, italianul Gianni Infantino, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că golul nevalidat Ucrainei în meciul cu Anglia este „o eroare în 1.000 de cazuri” în cei trei ani ai experimentului cu cinci arbitri. „Este o eroare în 1.000 de cazuri în trei ani de experimente cu cinci arbitri. Este o eroare umană, de câţiva centimetri, dar per total suntem mulţumiţi de acest experiment. Aveam prevăzută această conferinţă pentru astăzi şi aseară (n.r. – marţi) a apărut această problemă. Cu toate acestea trebuie să fim mulţumiţi şi trebuie să-l felicităm pe Pierluigi Collina pentru munca sa. O decizie în privinţa tehnologiei video pe linia porţii se va lua la 5 iulie. Două sisteme sunt testate în acest moment, dar nici unul nu este fiabil 98 la sută”, a spus Infantino.
UEFA şi preşedintele Michel Platini se opun introducerii tehnologiei video pe linia porţii, militând pentru varianta cu cinci arbitri, în timp ce preşedintele FIFA, Joseph Blatter, s-a declarat de acord cu folosirea noii tehnologii.
În minutul 62 al meciului Anglia – Ucraina, scor 1-0, ucraineanul Marko Devici a şutat la poartă, iar John Terry a scos balonul de după linia porţii. Arbitru ungur Viktor Kassai a lăsat jocul să continue, după ce asistenul suplimentar Istvan Vad nu i-a semnalizat că mingea depăşise linia porţii cu întreaga circumferinţă.
EURO 2012: Anglia, amendată cu 5.000 de euro
Federaţia engleză de fotbal a fost condamnată la o amendă de 5.000 de euro, pentru „conduită nepotrivită” a suporterilor englezi, care au încercat să intre pe teren la meciul Anglia-Suedia, de vineri, de la Kiev, a anunţat miercuri Uniunea Europeană de fotbal. Anglia are 24 de ore pentru a face apel, termenul curgând de la primirea motivaţiei deciziei.
Olanda este una dintre adversarele României în preliminariile Euro 2012
Van Bommel a debutat pentru Olanda în 2000 şi a adunat 79 de selecţii, participând la două Cupe Mondiale şi un Campionat European. După CM 2006, jucătorul a anunţat că se retrage de la naţională cât timp Marco van Basten rămâne selecţioner. Van Basten a demisionat după EURO 2008, iar Van Bommel a revenit la naţională o dată cu numirea ca selecţioner a socrului său, Bert van Marwijk
Van Bommel a fost un om de bază la CM 2010, când Olanda a ajuns în finală.
Mijlocaşul va juca în sezonul viitor la PSV Eindhoven, unde a mai evoluat între 1999 şi 2005. În afara Olandei, el a jucat la Barcelona, Bayern München şi AC Milan.
Autorităţile poloneze vor mai multă severitate faţă de huligani
Autorităţile poloneze speră ca sistemul judiciar naţional să dea dovadă de mai multă severitate faţă de huligani pe durata Campionatului European de fotbal, pe care Polonia îl organizează împreună cu ţara vecină Ucraina.
„Vreau să fac încă o dată apel la justiţia poloneză să trateze banditismul şi huliganismul cu toată severitatea necesară. Nu este nevoie să schimbăm legea. Cer Parchetului şi tribunalelor să acţioneze împotriva delictelor de acest gen”, a declarat vineri şeful „diplomaţiei poloneze”, Radoslaw Sikorski.
De aceeaşi părere este şi preşedintele polonez Bronislaw Komorowski, care a precizat joi seara că justiţia trebuie să aplice ‘sancţiuni mai severe’ împotriva huliganilor.
Poliţia poloneză a arestat 184 de persoane, majoritatea polonezi, cu ocazia meciului Polonia-Rusia (1-1), disputat marţi în Grupa A a competiţiei, după ce suporterii ruşi au fost atacaţi în timp ce se îndreptau către stadion, iar autorităţile se tem că astfel de incidente s-ar putea repeta sâmbătă seară, la partida dintre Rusia şi Grecia, de la Varşovia.
„Este scandalos! Bandiţii rămân nepedepsiţi”, acuză şi presa poloneză, care consideră că sancţiunile aplicate huliganilor sunt prea blânde, pedepsele aplicate până acum huliganilor reţinuţi mergând de la o amendă de 500 zloţi (115 euro) la cinci luni de închisoare fermă.