„Autorităţile deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale pot adopta hotărâri pentru scutirea populaţiei de la plata colectării, transportului, epurării şi evacuării apelor pluviale cu suportarea din bugetul local, în limita disponibilităţilor şi a sumelor alocate cu această destinaţie”, prevede un nou articol introdus în Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr. 241/2006, modificarea fiind publicată marţi în Monitorul Oficial.
Apele pluviale sunt definite în legea 241/2006 ca fiind „apele de canalizare care provin din precipitaţii atmosferice”.
Actul normativ publicat marţi în Monitorul Oficial a fost adoptat pe 4 iulie în Camera Deputaţilor în calitate de for decizional.
„Una din problemele stringente cu care se confruntă beneficiarii serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare este cea a felului în care este calculată factura la apă şi canalizare pentru utilizatorii casnici. Astfel, aceştia trebuie să plătească şi apa meteorică (pluvială). În prezent, taxa este plătită de către consumatorii casnici, aceştia fiind taxaţi indiferent dacă plouă, ninge sau este secetă”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
„Apa meteorică (pluvială) nu este cuantificată, la acest moment, în niciun fel, adică nimeni nu ştie exact câtă apă de ploaie se scurge de pe un bloc sau de pe o casă. Aşadar, baza de impunere este ilegală, iar această taxă nu trebuie plătită de consumatorii casnici din România”, a adăugat iniţiatorul legii, deputatul Vasile Varga (PNL).
În Bucureşti, cantitatea de apă pluvială pentru persoane fizice este de 0,2 mc/mp/an, potrivit site-ului companiei Apa Nova, iar tariful pentru canalizare este 2,26 de lei / mc (TVA inclus). Astfel, o familie care trăieşte, de exemplu, într-un apartament de 50 de mp în Capitală plăteşte anual serviciile de canalizare pentru 10 mc de apă de ploaie, adică 22,6 lei.
„Facturarea serviciului de canalizare a apei pluviale prestat de către Apa Nova Bucureşti se realizează în conformitate cu Ordinul 88/2007 al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală art. 215 alin.(1) care prevede: „cantitatea de apă pluvială preluată de reţeaua publică de canalizare se determină prin înmulţirea cantităţii specifice de apă pluvială, cu suprafeţele totale ale incintelor construite şi neconstruite, declarate de fiecare utilizator.” Cantitatea specifică de apă pluvială pentru persoane fizice este de 0.2 mc/mp/an, respectiv de 0.5 mc/mp/an pentru agenţi economici (conform Hot. 23/1993 şi Regulamentului 157/2005) şi se înmulţeşte cu suprafeţele totale ale incintelor construite şi neconstruite, declarate la contractare. Pentru a veni în sprijinul clienţilor noştri, am împărţit cantitatea anuală de apă pluvială pe fiecare factură, pentru numărul de zile cuprins în perioada de facturare”, potrivit paginii de internet a Apa Nova.