15 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiRobert Negoiță despre relația adiminstrației cu cei de la Curtea de Conturi

Robert Negoiță despre relația adiminstrației cu cei de la Curtea de Conturi

El consideră că abordarea Curţii de Conturi de până anul trecut a fost o problemă pentru România, iar funţionarilor publici le era teamă să facă ceva. Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România s-a desfăşurat vineri, la Palatul Administrativ din Constanţa, cu acest prilej fiind dezbătute problemele cu care se confruntă primarii de municipii.

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a declarat jurnaliştilor că este important că s-a schimbat abordarea Curţii de Conturi spunând că aceasta nu mai vine acum ca un “miliţian comunist” pentru a găsi sau inventa prejudicii, ci are carecter de prevenţie. 

 
“Este o chestiune complexă. Legea de funcţionare a Curţii de Conturi nu priveşte doar administraţia publică locală, doar municipiile, şi administraţia centrală este controlată de curtea de conturi. Ori aici cred că foarte importantă este abordarea. Aşa cum a spus şi colegul de la Arad, domnul Falcă, abordarea Curţii de Conturi s-a schimbat odată cu schimbarea conducerii. Astăzi Curtea de Conturi nu mai vine ca un miliţian comunist care să aibă ca scop al controlului găsirea de prejudicii sau mai degrabă inventarea de prejudicii pe care nu aveau cum le recupera vreodată, ci are şi un caracter de prevenţie şi îndrumare”, a afirmat Negoiţă.

El a spus că având în vedere cadrul legislativ precar, cu legi care se contrazic reciproc, este nevoie de cineva care să arate primarilor cărarea pe care să meargă.

“Noi avem nevoie, mai ales pe un cadru legislativ precar, aşa cum există, sunt foarte multe legi care sunt disonante, care se contrazic reciproc, dacă respecţi una o încalci pe cealaltă. În această conjunctură avem nevoie de o îndrumare, de cineva care să ne spună care este cărarea pe care să mergem noi. De cele mai multe ori greşim în activitate neintenţionat, ni se întâmplă, Curtea de Conturi trebuie să ne fie un sprijin în această direcţie. Dacă discutăm de o schimbare reală, aceasta este principala schimbare pe care o aşteptăm de la Curtea de Conturi”, a mai afirmat preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România.

El susţine că până anul trecut funcţionarilor din administraţia publică le era teamă să facă ceva de frica Curţii de Conturi, iar Curtea de Conturi de până anul trecut a fost o problemă pentru România.

“Abordarea Curţii de Conturi de până anul trecut a fost o problemă pentru România. Adică, oamenilor, cetăţenilor, mă refer la administraţia publică în general, le era frică să facă ceva de frica Curţii de Conturi, care veneau şi repet, s-a spus şi în şedinţă şi au fost de acord cu această opinie şi anume că era o abordare miliţienească şi comunistă. Acea abordare a Curţii de Conturi din România, care nu are nicio legătură cu abordarea Curţii de Conturi europene .Adică noi suntem stat european şi dorim să ne integrăm în Europa şi din această perspectivă, a Curţii de Conturi. Istoria va evidenţia clar care au fost erorile grave ale acelui tip de abordare”, a explicat primarul Sectorului 3.

El a spus jurnaliştilor şi care sunt dificultăţile cu care se confruntă primarii de municipii, amintind de dificultăţile bugetare şi de descentralizare.

“Câteva dintre dificultăţile pe care le avem. Pe de o parte dificultăţile bugetare,  municipalităţile tocmai au pierdut nişte sume din bugete odată cu modificarea Codului Fiscal, un aspect foarte important. Un alt aspect relevant este descentralizarea. De foarte multe ori cetăţenii ne ceartă pe chestiuni care nu sunt în atribuţia noastră, ci sunt în adminitraţia centrală, cum ar fi zonele de cultură, facilităţi de transport, căi ferate şi alte similare, care nu sunt la noi, rămân în paragină, multe se transformă în gropi de gunoi şi adevărate probleme ale comunităţii”,  menţionat Robert Negoiţă.

El a precizat că reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor încearcă să rezolve cât mai multe dintre aceste probleme.

“În dialogul nostru cu administraţia centrală încercăm de fiecare dată să punctăm şi să rezolvăm pe cât se poate din ele. Nu se pot rezolva toate odată, este un proces dificil şi care se loveşte de o mare rezistenţă şi o atitudine refractară din partea celor care lucrează în administraţia publică centrală”, a precizat Negoiţă.

Cele mai citite

Fanii lui Liverpool resping ideea ca Elon Musk să devină proprietarul clubului

Suporterii „cormoranilor” se tem că identitatea clubului ar fi afectată sub conducerea miliardarului Fanii lui Liverpool și-au exprimat nemulțumirea față de posibilitatea ca Elon Musk,...

MAI: Mai puține infracțiuni și accidente rutiere grave în minivacanța de Revelion

Peste 24.000 de angajați ai MAI au asigurat zilnic ordinea publică, acordând atenție specială zonelor aglomerate, stațiunilor turistice și lăcașurilor de cult În minivacanța de...
00:04:36

VIDEO. La cinci ani de la COVID, șeful OMS afirmă că lumea este încă vulnerabilă la pandemii

O întrebare incomodă încă dăinuie în aer, la cinci ani după ce COVID-19 a început să facă ravagii: este lumea pregătită să facă față...
Ultima oră
Pe aceeași temă