2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiRevolta extremei-stângi contra Americii conservatoare

Revolta extremei-stângi contra Americii conservatoare

Progresiștii nu vor putea însă să blocheze definitiv politicile conservatoare ale Administrației Trump, deoarece Partidul Republican și-a întărit controlul asupra Senatului. Victoria democraților în Camera Reprezentanților oferă acum combativului Donald Trump un ”cal de bătaie” ideal pentru a se pregăti de alegerile prezidențiale din 2020.

Partidul Democrat va prelua controlul asupra Camerei Reprezentanților din ianuarie 2019, după victoria înregistrată în alegerile parlamentare parțiale din Statele Unite. Democrații au depășit cele 218 mandate necesare pentru câștigarea majorității Camerei Reprezentanților. Republicanii și-au întărit majoritatea din Senat, camera superioară a Parlamentului.

Victoria democraților în aceste alegeri a fost adusă de candidaturile minorităților care formează baza electoratului Partidului Democrat. Astfel, mai multe feministe radicale care au candidat pentru Partidul Democrat au obținut victorii importante în bătăliile electorale cu republicanii. Practic, candidații femei din Partidul Democrat au smuls, grație votului alegătorilor, mandatele de parlamentar de sub controlul candidaților bărbați republicani.

Candidata democrată Alexandria Ocasio-Cortez a devenit, la 29 de ani, cea mai tânără parlamentară aleasă în Congres, după ce a fost votată de alegătorii din statul New York. Alexandria Ocasio-Cortez bifează toate caracteristicile ideologiei progresiste încurajate în cadrul Partidului Democrat: feministă radicală, socialistă foarte apropiată de comunism, în favoarea acceptării emigranților ilegali, susținătoare a propagandei homosexuale, anti-Israel, ecologistă radicală, și, nu în ultimul rând, foarte activă pentru destituirea președintelui conservator Donald Trump.

Multe alte reprezentante ale mișcării feministe, ale socialiștilor sau ale altor interese progresiste au câștigat în aceste alegeri mandate de parlamentar sau poziții de guvernator de stat candidând din partea Partidului Democrat: Abby Finkenauer (feministă, devine parlamentar tot la 29 de ani), Ayanna Pressley (pro-emigranți ilegali, militează pentru destituirea lui Trump), Gretchen Whitmer (pro-avort, a devenit guvernatorul statului Michigan), Sharice Davids (prima femeie homosexuală de origine indiană din Congres), etc.

O altă premieră datorată democraților este accesul în Congres al primilor parlamentari musulmani, prin victoria lui Ilhan Omar și al Rashidei Tlaib.

De remarcat însă că din totalul voturilor exprimate de alegătorii femei, doar 55% din alegătoare au sprijinit un candidat democrat pentru Cameră, potrivit
Agerpres.

 

Democrații pregătesc anchetarea președintelui

 Victoria democraților în Camera Reprezentanților permite Partidului Democrat să pună bețe în roate politicilor naționaliste inițiate de președintele Donald Trump. Printre altele, democrații ar putea împiedica construcția zidului de la frontiera cu Mexicul și ar putea fragiliza legislația anti-emigrație ilegală pe care Casa Albă încearcă să o propună. Pe de altă parte, democrații vor putea acum să lanseze investigații asupra chestiunilor delicate din trecutul lui Donald Trump, cum ar fi afacerile imobiliare, declarațiile de impozite, dar și acuzațiile de hărțuire sexuală sau acuzațiile de cooperare a lui Donald Trump cu Rusia în campania electorală din 2016.

 

Republicanii păstrează controlul asupra Justiției

 În Senat, republicanii au reușit să își majoreze dominația, crescându-și numărul de reprezentanți de la 51 la 54. Senatul include 100 de reprezentanți, și este camera superioară a Congresului. Printre altele, senatorii supervizează nominalizările la Curtea Supremă, sau procedura de destituire a președintelui. Prin această victorie la Senat, republicanii reușesc să anihileze orice posibilă inițiativă de destituire a președintelui Trump, și păstrează șanse să confirme fără mari probleme un nou judecător la Curtea Supremă, dacă va fi cazul.

În plus, dacă senatorii republicani vor fi uniți, Administrația Trump va putea face fără probleme orice schimbare în Guvern și va putea numi judecători federali fără ca democrații să poată bloca nominalizările. Până în prezent, Donald Trump a schimbat 84 de judecători la nivel federal, toți fiind înlocuiți cu judecători conservatori. Prin victoria republicanilor la Senat, Donald Trump poate continua fără probleme politica de înlocuire a judecătorilor progresiști, majoritatea aduși în Justiția federală în timpul mandatului lui Barack
Obama.

În urma victoriei democraților în Camera Reprezentanților și a republicanilor în Senat, există și pericolul ca una din Camere să blocheze activitatea celeilalte, ajungându-se la așa-numita „închidere a Guvernului”. Astfel, în cazul în care cele două camere se află în conflict deschis una cu cealaltă, sau în cazul în care una din camere și președintele se află în conflict deschis, una din ele poate sabota finanțarea celeilalte, ducând Parlamentul la o situație de blocaj de facto.

 

Trump a obținut un inamic ideal pentru cursa prezidențială

Pierderea controlului Camerei Reprezentanților nu este însă cea mai rea veste pentru președintele Donald Trump, care, de altfel, a caracterizat rezultatele scrutinului drept „o mare victorie”. În urma alegerilor, Donald Trump poate folosi majoritatea parlamentară obținută de democrați drept un „cal de bătaie” folositor în spinarea căruia să arunce de acum încolo toate problemele Statelor Unite care i se puteau reproșa până în prezent. Acum, liderul de la Casa Albă are un „suspect de serviciu” căruia îi poate reproșa problemele economiei americane, în cazul în care în următorii doi ani starea economiei americane se va deteriora. Având în vedere că este de așteptat ca Partidul Democrat să blocheze majoritatea inițiativelor legislative ale republicanilor, acum Donald Trump are înspre cine să arate cu degetul.

Victoria democraților în Camera Reprezentanților servește foarte bine inclusiv caracterului combativ al liderului republican de la Casa Albă, care are acum un inamic politic clar reprezentat față de care să se distanțeze, în probabila cursă prezidențială din 2020 de care se pregătește. De altfel, în trecutul recent au existat alți doi președinți care au pierdut alegerile parlamentare parțiale, însă ulterior au câștigat scrutinul prezidențial, amintește BBC, cu referire la Bill Clinton și Barack Obama.

 

Donald Trump: „O victorie uriașă, în ciuda unei prese ostile”

„Vreau să le spun tuturor analiștilor și capetelor vorbitoare care nu ne acordă respectul cuvenit pentru aceste alegeri parțiale minunate, să țină minte două cuvinte: Fake News!”, a scris Donald Trump pe Twitter. ”Ieri am înregistrat o victorie uriașă, și totul sub presiunea unei prese părtinitoare și ostile”, a opinat șeful Casei Albe.

Donald Trump nu s-a arătat impresionat de posibilitatea ca democrații să declanșeze mai multe investigații împotriva sa în urma preluării controlului asupra Camerei Reprezentanților. ”Dacă democrații cred că își permit să risipească banii contribuabililor prin anchete la nivelul Camerei Reprezentanților, noi ne vom simți obligați să îi investigăm și noi pe ei, pentru toate scurgerile din Legea Informațiilor Clasificate, și pentru multe altele, la nivelul Senatului. Și noi putem juca acest joc!”, a avertizat Donald Trump.

Cele mai citite

Facturile lui Marcel Ciolacu zboară spre necunoscut: suspiciuni majore privind autenticitatea

Facturile sunt emise de Nordis Travel SRL, însă detalii importante precum numărul, data exactă a facturilor și informațiile despre zboruri lipsesc sau au fost...

Serviciile de la Kremlin susțin că au dejucat comploturi ucrainene vizând ofițeri de rang înalt din Rusia

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a prevenit o serie de comploturi ale serviciilor de informații ucrainene care aveau...

Donald Trump revine cu declarații provocatoare și sugerează posibilitatea anexării Canadei

În timp ce președintele Joe Biden a transmis un mesaj clasic de Crăciun, subliniind valorile „libertății, iubirii, bunătății și compasiunii”, Donald Trump a ales...
Ultima oră
Pe aceeași temă