Gândul ne informează că liderul PNL, Crin Antonescu, este nemulţumit pentru că Victor Ponta ar fi schimbat, peste noapte lista miniştrilor.
„Problemele acute din interiorul USL au plecat de la modul în care se vor împărţi resursele financiare în viitoarea guvernare, susţin surse din Uniune. În timp ce premierul Victor Ponta încearcă să treacă în administrarea sa directă cât mai multe surse de colectare a resursei financiare, liberalii au reacţionat vehement tentativelor celor de la PSD. Reuniţi într-o şedinţă ad-hoc, aceştia i-au transmis preşedintelui PNL că trebuie să reacţioneze la pretenţiile exagerate ale partenerilor de guvernare”, scrie Gândul.
Curentul ia în discuţie neînţelegerile dintre graficianului Eugen Mihăescu, proaspăt europarlamentar după ce Gigi Beclai i-a cedat acestuia mandatul său în Parlamentul European, şi europarlamentarul PSD, Corina Creţu.
„Beneficiar al unui „wild card”, dacă ar fi să împrumutăm un termen din „sportul alb”, Mihăescu va ajunge şi el prin jocul conjuncturilor fericite să îşi odihnească şezutul în Legislativul de la Bruxelles în urma renunţării la mandatului de europarlamentar de către Gigi Becali, cel care urmează „să împartă dreptatea în Ţara Românească”. Astfel, graficianul Mihăescu va avea din nou ocazia să-i urmărească traseul Corinei şi modul său descurcăreţ de a se „cocoţa pe umerii unor bărbaţi puternici”, aşa cum singur scria în memoriile sale denumite sugestiv ‘Între linii'”, scrie publicaţia.
Adevărul titrează „Legea Educaţiei Naţionale, modificată pe furiş în ultima şedinţă a Guvernului Ponta 1 în favoarea rectozaurilor”.
Potrivit publicaţiei, „în ultima şedinţă a Guvernului Victor Ponta 1, de marţi, Executivul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care modifică radical Legea Educaţiei Naţionale aşa cum a fost gândită de fostul ministru Daniel Funeriu şi restaurează vechiul sistem, în care rectorii pot fi şi parlamentari, şi pensionari”.
„Principalele modificări aduse de ordonanţa de urgenţă publicată în Monitorul Oficial din 19 decembrie 2012 marchează practic revenirea la sistemul de învăţământ anterior, în care rectorii universităţilor pot ocupa şi funcţii ca cea de parlamentar şi de demnitate publică, cu excepţia membrilor Executivului şi a secretarilor de stat, fără a risca să intre în incompatibilitate”, mai scrie Adevărul.
Evenimentul Zilei explică miza pactului dintre Victor Ponta şi Traian Băsescu: „prin acordul de coabitare cu preşedintele, premierul recunoaşte dreptul şefului statului de a avea ultimul cuvânt în numirea Procurorului General şi a şefului DNA. Aceasta spre neliniştea USL-iştilor cu dosare”.
„Practic, semnând acest document, premierul Victor Ponta recunoaşte dreptul şefului statului de a avea ultimul cuvânt în numirea acestora şi se angajează să evite blocajele. Preşedintele României are astfel posibilitatea de a se opune oricăror tentative de control a Justiţiei”, precizează EVZ.
Din Ziarul Financiar aflăm că 2012 a fost un an pierdut întrucât economia a fost „ciuruită de tensiunile politice şi de insolvenţe”.
„De la şocul intrării în insolvenţă a celui mai mare producător de energie ieftină Hidroelectrica la turbulenţele cursului valutar alimentate de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, de la eşecul privatizării CupruMin la spectacolul televizat al privatizării Oltchim, anul 2012 a ţinut în corzi întreaga Românie”, scrie ZF.
„Cel mai mare şoc al anului a fost intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, care asigură un sfert din energia necesară României. Deşi era programată să se listeze la bursa din Bucureşti, compania de stat a intrat în insolvenţă pentru a scăpa de contractele păguboase cu ‘băieţii deştepţi'”, detaliază publicaţia.