Din Gândul aflăm că „Nocturna” lui Ponta cu Băsescu şi negocierile cu UDMR declanşează revolă în PSD.
„Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Marian Oprişan au declarat pentru Gândul că se opun cooptării UDMR la guvernare şi că o decizie finală nu poate fi luată fără acordul Comitetului Executiv. În timp ce liderii din teritoriu sunt iritaţi de atitudinea avută în ultima săptămână de preşedintele PSD, Victor Ponta s-a retras pentru câteva zile alături de Liviu Dragnea la o partidă de vânătoare în judeţul Teleorman, susţin surse din PSD”, scrie Gândul.
Evenimentul Zilei titrează: „SUB OCHII LUI CRIN ANTONESCU. Ponta a semnat actul de coabitare cu Băsescu”.
„În emisiunea „Sub semnul întrebării”, de pe B1 TV, jurnalistul Dan Andronic a spus că pactul de coabitare cu Traian Băsescu a fost semnat la Cotroceni de către Victor Ponta. Întâlnirea dintre preşedinte şi liderii USL, Victor Ponta, Liviu Dragnea şi Crin Antonescu, a avut loc miercurea trecută”, scrie publicaţia.
„Dan Andronic a mai spus că la întâlnirea de miercurea trecută a fost semnat un document cu principiile coabitării care includ: „respectarea referendumului din 2009″ (n.r. care prevede ca Parlamentul să aibă 300 de parlamentari), „independenţa instituţiilor statului”,„reforma electorală şi reforma în sănătate”, mai precizează EVZ.
Adevărul atrage atenţia că „România ignoră recomandarea UE antifumat”.
„O recomandare a Consiliului Uniunii Europene, formulată încă din 2009, interzice fumatul în spaţiile publice închise şi deschise, cum ar fi parcurile pentru copii, instituţiile de învăţământ, taxiurile sau maşina de serviciu”, scrie publicaţia.
„Deşi Consiliul a stabilit ca termen-limită pentru adoptarea măsurilor antifumat data de 30 noiembrie 2012, respectiv o perioadă de trei ani, România a ignorat această recomandare, în timp ce aproape toate statele membre UE au adoptat-o la timp”, continuă Adevărul.
Din Curentul aflăm că Voiculescu face primul pas pentru controlul justiţiei printr-un atac la adresa Consiliului Superior al Magistraturii via Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).
„Dacă în urmă cu câteva săptămâni premierul Victor Ponta spunea că prerogativele CCR trebuie reduse iar deciziile acesteia să poată fi schimbate cu două treimi în Parlament, acum a venit rândul CSM-ului să intre în aceeaşi logică a punerii botniţei. Pentru a părea o acţiune venită din zona societăţii civile, Felix Voiculescu şi-a scos din nou la rampă ONG-urile de serviciu pentru a ataca CSM, instituţie care chipurile nu-şi face treaba”, scrie Curentul.
„De data această, Felix a băgat la înaintare FACIAS-ul, condus de fostul său purtător de servietă, Ovidiu Raeţchi, devenit între timp şi el parlamentar USL de diaspora în colegiul Israel-Orientul Mijlociu-Africa. Într-un comunicat de presă, trimis ieri de Facias, se vorbeşte despre o urgenţă majoră a noii Puteri de la Bucureşti:” adoptarea unei legi de responsabilizare a magistraţilor”, arată publicaţia.
Cotidianul pune întrebarea: „Bani de la Guvern (peste 1 milion de euro), transformaţi în voturi?”.
„În colegiul 2 Diaspora pentru Camera Deputaţilor, PDL-istul Eugen Tomac a obţinut una dintre cele mai categorice victorii din aceste alegeri. Colegiul 2 Diaspora a fost de fapt singurul „închis” de ARD din cele 452 existente. Numai că votul din acestcolegiu are o „istorie” aparte”, scrie publicaţia.
Potrivit Curentul, „Pentru „cunoscători” există însă o explicaţie. Eugen Tomac a „investit” masiv în mass-media din Moldova şi a alocat sume mari de bani în proiecte din aceiaşi ţară, din calitatea pe care a deţinut-o în guvernele Boc şi MRU, cea de secretar de stat în Departamentul Românilor de Pretutindeni. Numai că Tomac s-a promovat pe el şi PDL, şi mai puţin România. Iar această promovare are şi o latură de care procurorii încă nu s-au atins, deşi există un raport clar ca bună ziua al Curţii de Conturi”.