Din ziarele de vineri, aflăm ce sacrificii a trebuit să își asume prima femeie din istoria premiilor UNITER, Gianina Cărbunariu, în numele crezului artistic în teatrul independent, ce învață elevii la cursul opțional, dar și cum avansează lucrările la extinderea rețelei de metrou din București.
Din ziarul Adevărul aflăm ce sacrificii a trebuit să își asume prima femeie din istoria premiilor UNITER, care a obţinut trofeul pentru „Cel mai bun spectacol“, Gianina Cărbunariu, în numele crezului artistic în teatrul independent. Artista „a supravieţuit“ opt ani datorită drepturilor de autor şi a proiectelor pe care le-a avut în străinătate. Gianina Cărbunariu a fost numită chiar din perioada studenţiei „copilul teribil“ (l’enfant terrible) al dramaturgiei contemporane româneşti. La doar 29 de ani, artista a fost inclusă pe lista celor 100 femei de succes a topului realizat de revista Capital.
Evenimentul Zilei ne prezintă o incursiune în conținutul cursului opțional care se studiază la școală din 2005. Astfel, subiectul luat în discuție se referă la sănătatea reproducerii. Diferențele de gen nu sunt marcate în manualele și caietele de lucru ale elevilor din primele clase. Ele nu sunt considerate ca aparținând corpului uman. În acest context elevii învață, la cursul opțional că avortul e o crimă, iar corpul uman este asexuat.
Capital.ro ne informează cum avansează lucrările la extinderea rețelei de metrou din București. Astfel, Magistrala M5, care leagă centrul Bucureștiului de sectorul 6, înregistrează întârzieri în apropierea Parcului Drumul Taberei. Lucrările la această stație de metrou au rămas în urmă, numai 17% din săpătura stației fiind realizată, circa 24% din structură construită și 36% din lucrările de deviere a rețelelor finalizate. În prezent, cei mai mulți muncitori, pe lungimea celor aproximativ 7 km de linie de metrou, sunt comasați în zona stației Parcul Drumul Taberei pentru avansarea lucrărilor.
Din Ziarul Financiar aflăm că Tinmar Ind este acum cel mai mare trader de energie din piaţa concurenţială, depăşind anul trecut chiar Electrica pe acest segment, firma în care statul este acţionar semnificativ, cu 3,5 mil. consumatori. Compania are numai 70 de angajaţi, care din spatele monitoarelor din clădirea Sky Tower din Bucureşti iau energie de la marii producători şi o transferă în halele industriale deţinute de unele dintre cele mai mari companii din România. Dacia, Lidl, Lukoil, Arctic sau Metro, toate au ca punct comun energia cumpărată de la Tinmar.
Wall Street ne informează că listarea Petrom pe Bursă din Londra (LSE) este aproape sigură, în condițiile în care atât acționarii majoritari cât și conducerea companiei au anunțat că susțin mutarea propusă de Fondul Proprietatea (FP). Cu un free-float minuscul și lovită de căderea barilului de petrol, Petrom a ajuns, în prezent, una dintre cele mai subevaluate companii din domeniu în Europa, sub MOL, OMV, REP sau PKN.
Din Prosport aflăm că, joi seară, în turul play-off-ului Europa League, tehnicianul Astrei şi-a condus echipa către o revenire incredibilă. Condusă cu 2-0 în minutul 13, Astra a revenit şi a câştigat cu 3-2 meciul cu AZ Alkmaar, locul trei în campionatul Olandei din sezonul trecut.