3.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Organizațiile de la Roșia Montana acuză: Suntem plimbaţi şi trimişi...

REVISTA PRESEI. Organizațiile de la Roșia Montana acuză: Suntem plimbaţi şi trimişi de la o uşa la altă, de la un minister la altul

În ziarele de miercuri citim despre comunitatea din Roşia Montană, care îi acuză pe miniştrii Culturii şi Mediului că nu i-a permis participarea la consultările privind viitorul localităţii, cât și despre întârzierile la lucrările de modernizare a căii ferate de pe Coridorul IV.

Adevărul scrie despre mai multe organizaţii şi reprezentanţi ai comunităţii locale din Roşia Montană, care îi acuză, într-o scrisoare deschisă către premierul Dacian Cioloş, pe miniştrii Culturii şi Mediului, că i-au exclus de la dezbaterile privind viitorul Roşiei Montane. 

”Noi, roşienii născuţi şi crescuţi în Roşia Montană, suntem obligaţi să înfruntăm umilinţă autorităţilor centrale – în speţă a Ministrului Culturii şi a Ministrului Mediului – care, deşi au anunţat săptămâna trecută că astăzi, 16 februarie 2016, organizează consultări cu societatea civilă cu privire la viitorul Roşiei Montane, au acţionat cu cea mai mare şi mai jignitoare lipsa de transparenţă.   Astăzi, încă de la primele ore ale dimineţii, după ce am bătut cale lungă din Roşia Montană la Bucureşti special pentru a fi primiţi şi noi că şi reprezentanţi legitimi ai comunităţii şi ai oamenilor din Roşia Montană, suntem plimbaţi şi trimişi de la o uşa la altă, de la un minister la altul, într-un ping pong care nu face cinste Miniştrilor Culturii şi al Mediului, şi cu atât mai puţin Guvernului României […] Am regăsit pe lista de oameni primiţi la întâlnirea cu dumnevoastră până şi locuitori din Câmpeni, însă doar roşieni nu. Când la Ministerul Mediului am cerut să fim şi noi acceptaţi la întâlnire, după ce fusesem direcţionaţi acolo de însuşi Ministrul Culturii vizibil iritat de demersul nostru, o reprezentantă a Ministerului ne-a invitat să «facem follow-up» cu Ministerul Culturii”, se precizează în scrisoarea citată de Adevărul.

Din HotNews aflăm în ce stadiu au ajuns lucrările de modernizare a căii ferate de pe Coridorul IV.

”​Peste 210 km de cale ferată din Transilvania, pe traseul Coridorului IV paneuropean feroviar, sunt în curs de modernizare pentru viteză de 160 km/h. Deși costă 1,2 miliarde de euro și majoritatea banilor vin de la Uniunea Europeană, lucrările au mari întârzieri, iar noile licitații pentru alți 141 de km care vor costa circa 1,8 miliarde de euro bat pasul pe loc de aproape doi ani. În prezent, în cadrul procesului de modernizare și reabilitare a Coridorului IV paneuropean feroviar pentru viteză de 160 km/h sunt în execuție șase tronsoane cu o lungime totală de circa 212 km. În construcție sunt tronsoanele Sighișoara-Simeria și KM 614-Curtici-Frontieră la o valoare totală contractată de circa  1,2 mld euro (85% fiind fonduri europene nerambursabile). Deși vorbim de proiecte vitale pentru infrastructură și care costă foarte mult, toate tronsoanele sunt în mare întârziere și au dus deja la pierderi substanțiale de fonduri din fostul exercițiu financiar european 2007-2013. Nefiind terminate la timp, proiectele au fost „fazate” în nou exercițiu european 2014-2020 și, practic, vor „mușca” din noile fonduri europene ce ar fi putut fi folosite pe proiecte noi”, scrie HotNews.

Evenimentul Zilei scrie despre mașina de protocol a lui Gabriel Oprea, care ar fi fost cumpărată din banii Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI).

”O parte din sumele detrurnate de fosta conducerea a serviciului secret al MAI au fost folosite la achiziționarea autoturismului Audi A8, în care se afla fostul vicepremier în ziua morții polițistului Bogdan Gigină. Ancheta DNA la serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) – DIPI, fosta „Doi și-un sfert” – scoate la iveală un adevărat lanț de încălcări ale legii. Oficiali din minister, dar și mai mulți polițiști, au dezvăluit că autoturismul Audi A8 cu care circula fostul vicepremier, Gabriel Oprea, în ziua accidentului mortal în care și-a pierdut viața agentul Bogdan Gigină este, de fapt, a DIPI”, scrie Evz.

Wall Street avertizează cu privire la tranzacțiile financiare online.

”Autoritatea europeană a piețelor de capital (ESMA) recomandă investitorilor să fie foarte atenți la tranzacțiile financiare online, pentru că nu toate firmele sunt autorizate să ofere servicii de investiții. ESMA și autoritățile statelor membre au observat o creștere a numărului de plângeri din partea investitorilor cu privire la activități neautorizate ale firmelor de pe internet. „Nu toate firmele care operează pe internet sunt autorizate să ofere produse de investiții – pot fi autorizate, dar numai să execute alte sarcini, sau pot să funcționeze ilegal vânzând produse riscante sau inexistente neavizaților. Multe din aceste firme pot părea serioase și reale, dar nu sunt. Seriozitatea unei firme poate fi apreciată cu ocazia unei vizite la sediu sau în contactul direct cu consultanții, în timp ce o pagină de internet este un instrument de comercializare ușor de creat, dar care nu corespunde neapărat realității.Dacă de pe site-ul internet al firmei nu reiese clar că este autorizata, atunci, cel mai probabil nu este.Dacă o firmă pare să fie autorizată, mai verificați o data că este autorizata; s-au descoperit multe cazuri de afirmații false ale firmelor. Puteți găsi lista firmelor autorizate pe site-urile internet ale organelor naționale de reglementare”, se arată în documentul autorității, citat de Wall Street.

Din ZF aflăm câte persoane au fost descoperite că lucrează ”la negru”, anul trecut.

”Inspectorii de muncă au depistat în 2015 un număr de 10.332 de persoane care desfăşurau activi­tate fără forme legale în compa­niile din România, numărul muncitorilor „la negru“ descoperiţi fiind cu un sfert mai redus decât în 2014 şi cu o treime faţă de situaţia din 2013, arată datele Inspecţiei Muncii. Spre comparaţie, un raport din 2013 al Consiliului Fiscal arăta că numărul muncitorilor „la negru“ din România era de circa 1,5 milioane de persoane”, potrivit ZF.

Prosport scrie despre cea mai nouă achiziție făcută de Dinamo, Eric Bicfalvi. Mijlocaşul a semnat pe şase luni cu gruparea din „Ştefan cel Mare”.

”Directorul sportiv al lui Dinamo, Ionel Dănciulescu, a confirmat interesul „câinilor” pentru jucător şi a declarat că Bicfalvi a refuzat o ofertă extrem de avantajoasă din Rusia pentru a juca sub comanda lui Mircea Rednic”, scrie Prosport.

Din Gazeta Sporturilor aflăm cine este persoana care i-a salvat postul de antrenor lui Costel Gâlcă la echipa de fotbal Espanyol.

”Costel Gâlcă a fost foarte aproape să fie demis de două ori în ultimele două partide, însă de fiecare dată jucătorii au fost de partea lui și l-au susținut. Totuși, omul care i-a salvat postul antrenorului român a fost miliardarul chinez Chen Yansheng, noul acționar al lui Espanyol. Jurnaliștii de la Sport.es scriu că omul de afaceri chinez a discutat în mai multe rânduri cu Gâlcă în precedenta vizită în Barcelona și a rămas impresionat de cunoștințele românului. Acționarul echipei le-a transmis oficialilor echipei catalane să nu-l demită pe Gâlcă orice s-ar întâmpla, având foarte mare încredere în el”, potrivit Gsp.

Cele mai citite

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...

Detalii despre acordul de încetare a focului din Gaza: Faze, eliberări și ajutoare

Oficiali familiarizați cu acordul au dezvăluit aspecte importante ale încetării focului dintre Israel și Hamas. Acordul, potrivit Reuters, include trei faze distincte și vizează...

Criminalitatea organizată, responsabilă pentru 60% dintre breșele de securitate în 2024

În 2024, criminalitatea organizată a fost implicată în 60% dintre breșele de securitate la nivel global, conform unui raport citat într-un articol de specialitate....
Ultima oră
Pe aceeași temă