2.5 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Cum va arăta Capitala după reamenajarea spaţiului public

REVISTA PRESEI. Cum va arăta Capitala după reamenajarea spaţiului public

Ziarele de vineri scriu despre proiectul de modernizare a Capitalei, dar şi despre cum vor fi afectaţi patronii din Centrul Vechi de legea antifumat.

HotNews scrie despre zonele care vor fi modernizate în Capitală, după ce marţi, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat proiectul de reamenajare a spaţiilor publice.

„Primul proiect pus în dezbatere de Primăria Capitalei prezintă reamenajarea unitară a Pieței Constituției, a bulevardului Unirii, bucată cuprinsă între Piață Constituției și Piața Unirii și zona aferentă Manastririi Antim, aflată în spatele bulevardului Unirii. „Diminuarea traficului în această zonă prin implementarea etapizată a propunerilor va crea un mediu propice pentru interzicerea circulației auto în zonă acestui tronson de pe Bd-ul Unirii, permis fiind doar accesul transportului public pentru susținerea mobilității prin intermediul mijloacelor de tranport blânde și totodată pentru facilitarea tranzitării acestui tronson într-un timp mult mai scurt”, spun arhitecții. În prima etapă se propune realizarea parcajului subteran de la Piața Constituției pentru decongestionarea traficului și eliminarea parcajelor supraterane din această zonă, măsură esențială pentru redarea spațiului suprateran pietonului. A două etapă presupune ridicarea la același nivel a părții carosabile cu trotuarul și tratarea unitară a pavimentului din Piața Constituției, zona Mănăstirii Antim și a Bd-ului Unirii, precum și realizarea amenajărilor peisagistice și urbanistice în zona de intervenție conform PUZ-ului. Etapă a treia se realizează pentru restructurarea circulației pe Bd. Unirii prin reducerea suprafeței carosabile la două benzi pe sens și eliminarea parcajelor laterale, precum și diminuarea numărului de parcări din zonă Antim. Restructurarea părții carosabile se va realiză prin delimitarea față de pietonal prin bolarzi și lărgirea zonei pietonale aferente fântânilor. În etapa a patra se propune restructurarea circulației auto și pietonale de la nivelul Bd-ului Unirii prin reducerea traficului la un fir pe sens și concentrarea acestuia pe zonă de nord față de axul central, extinderea pietonalului în partea de sud pentru realizarea unei zone deschise pietonale și accesarea spațiului din jurul fântânilor, realizarea pistelor de biciclete, dar și amenajarea peisagistică și urbanistică a spațiilor publice din zona de intervenție. Prin această propunere se dorește crearea unei promenade generoase, compusă din spații publice și o alternare de spații verzi.  „Datorită lățimii mari a bulevardului și a promenadei nou create, pistele duble de biciclete amplasate pe ambele laturi ale bulevardului vor activa trotuarele din proximitatea magazinelor și a pavilioanelor. Acestea nu vor mai fi piste de tranzit, ci pentru plimbare. De asemenea, amplasarea pistelor între aliniamentele de copaci ar separa spațiul promenadei în două”, potrivit HotNews.

Din Adevărul aflăm cum ar putea afecta legea antifumat afacerile patronilor de baruri şi cluburi din Capitală.

„Angajaţii localurilor din Centrul Istoric al Bucureştiului sunt de părere că efectele acestei legi vor fi resimţite în volumul scăzut de vânzări cu care se vor confrunta în perioada următoare implementării noului act normativ. “Cred că nu vom mai avea clienţi, toată lumea va fugi. Nu cred că e o idee foarte bună. Nu cred că suntem pregătiţi pentru legea asta”, a declarat un barman din Centrul Vechi. Alt angajat al unui local din Centrul Istoric este de părere că trebuie să treacă cel puţin jumătate de an până când românii să se acomodeze cu noua lege. “Probabil vor scădea mult vânzările dar, probabil, peste 6 luni se vor adapta. Cred că localurile sunt pregătite, poate mai puţin cluburile, care vor avea mult de pierdut, restaurantele nu au ce să piardă”, informează Adevărul.

Din Gândul aflăm că un fost şef al Statului Major al Armatei Române, Mircea Chelaru, a fost condamnat la trei ani cu suspendare pentru corupţie.

„Generalul în rezervă Mircea Chelaru a fost condamnat definitiv, joi, la trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul disjuns din cel în care sunt inculpaţi fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu şi alţi zece generali şi colonei acuzaţi că şi-au cumpărat locuinţele de serviciu ilegal. Decizia definitivă a fost dată de Curtea de Apel Bucureşti după ce, anterior, Tribunalul Bucureşti a decis, pe 24 aprilie 2015, o condamnare similară. Tribunalul Bucureşti a decis aplicarea unui termen de supraveghere de patru ani în cazul lui Chelaru. Judecătorii l-au obligat pe general să plătească aproape 93.000 de lei, ceea ce reprezintă daune materiale faţă de MApN, dar şi peste 850.000 de lei, ceea ce reprezintă foloasele materiale realizate în urma obţinerii locuinţei”, potrivit Gândul.

Din ZF aflăm că România se conturează ca un hub de producţie de electrocasnice.

„O fabrică de aspiratoare şi o alta de maşini de spălat rufe, două proiecte de tip greenfield cu o valoare cumulată de peste 125 mil. euro, se profilează pe harta României, ambele în judeţul Argeş, unde deja îşi au sediul doi dintre cei mai mari producători locali de profil. Cele două investiţii – una a nemţilor de la Kärcher şi o alta a turcilor de la Arcelik ce deţin Arctic – pun încă o cărămidă în a transforma România într-un hub european de producţie de electrocasnice. Dezvoltarea industriei de electrocasnice, unde România deţine deja cinci fabrici mari de produse finite şi alte câteva de componente, ar putea reduce dependenţa econo­miei locale de industria auto. Aceasta con­tribuie astăzi cu circa 50% la totalul expor­turilor româneşti de 52 mld. euro anul trecut. „Este indicat să aduci în România atât asamblarea, dar şi producţia de componente şi, mai ales, proiectarea şi cercetarea“, spune analistul economic Au­relian Dochia, citat de Zf.

Din Gazeta Sporturilor aflăm că Steaua doreşte să plătească 2 miliane de euro, pentru jucătorul Andrei Ivan.

„Gigi Becali și Mihai Rotaru au ajuns la un acord în privința lui Andrei Ivan. Steaua ar urma să plătească 2 milioane de euro în schimbul atacantului, însă jucătorul este indecis.Cu oferte de la echipe importante din Europa, vîrful pare tentat să plece „afară”. După Espanyol, pe urmele jucătorului este și AS Monaco, anunță sportro. „Nu mă interesează nici o ofertă de la Steaua. Ori plec afară, ori rămîn lîngă colegii mei la Craiova”, informează Gsp.

Prosport scrie despre starea de sănătate a fostului fotbalist Dănuţ Lupu, care va fi externat săptămâna următoare.

„Fostul internaţional, component al lotului naţionalei la Coppa del Mondo 1990, a suferit o dublă pneumonie, dar a fost pus pe picioare de o echipă medicală condusă de profesorul Streinu Cercel. Lupu a avut imunitate zero, iar tratamentul a fost bazat şi pe multe antibiotice. Raportat la penicilina normală, el a făcut 1.000.000 de unităţi la opt ore pentru a-şi reveni. „Se simte foarte bine şi, cel mai probabil, luni sau în cursul săptămânii viitoare va părăsi spitalul. E puţin nervos pentru că nu se mai află sub influenţa sedativelor şi organismul are nevoie de tutun! El fuma câte două pachete de ţigări pe zi. Dănuţ ar fi vrut să plece încă de zilele astea din spital, dar medicii nu l-au lăsat, chiar dacă a depăşit faza critică. În câteva zile se va simţi şi mai bine. Poate că de luni ar putea să părăsească spitalul”, a dezvăluit unul dintre cei mai buni prieteni ai fostului fotbalist de la Dinamo, Rapid, Panathinaikos şi Brescia, citat de Prosport.

Cele mai citite

Austria: „Liber” pentru anchetarea liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl

Parlamentul austriac a aprobat miercuri ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie...

Christopher Wray, directorul FBI, va demisiona înainte de învestirea lui Trump din 20 ianuarie

Christopher Wray, directorul poliţiei federale americane (FBI), pe care Donald Trump doreşte să-l înlocuiască cu un loial, a anunţat miercuri că va demisiona în...

UE dă noi sancțiuni ce vizează în special „flota fantomă” a Rusiei

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au convenit miercuri asupra celui de-al 15-lea set de sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu războiul său de...
Ultima oră
Pe aceeași temă