În Adevărul citim, marți, raportul de monitorizare privind România, realizat de Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei din cadrul Consiliul Europei.
”Persistă dificultăți, în ciuda unei noi legi, pentru diferite comunități religioase, în obținerea recunoașterii oficiale drept cult religios, sau în înregistrarea ca asociație religioasă. „Legea privind statutul minorităților naționale” nu a fost încă adoptată. Mai mult, pragul de 5% stabilit pentru eligibilitatea candidaților la alegerile locale poate împiedica capacitatea minorităților naționale/etnice să-și aleagă reprezentanții în aceleași condiții ca populația majoritară. Insultele publice și defăimarea pe motive de discriminare rasială nu sunt interzise prin lege. Nu există o singură instituție mandatată pentru colectarea sistematică de date privind încălcarea prevederilor codului penal împotriva rasismului, iar informațiile fragmentare disponibile indică o aplicare insuficientă de către judiciar a prevederilor legilor penale împotriva rasismului. S-au făcut progrese minore pentru furnizarea de fonduri suficiente către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, pentru ca acest organism să-și poată desfășura eficient activitatea și pentru ca investigațiile și capacitatea sa de soluționa diferende să crească”, arată raportul, conform Adevărul.
Evenimentul Zilei scrie, marți, despre bolile demnitarilor comuniști: ”Cum i-a Cerut Valter Roman lui Ceauşescu tratament în străinătate şi de ce boli sufereau nomenclaturiştii”.
”În urmă cu 30 de ani tatăl lui Petre Roman a cerut aprobarea de la Nicolae Ceuşescu pentru un tratament în Cehoslovacia, dar a fost trimis în Franţa. Demnitarii comunişti îşi făceau vacanţele inclusiv în Cuba sau Austria. Potrivit unui raport al ministrului Sănătăţii însă, cu cinci ani înainte de Revoluţie, o treime dintre activiştii de partid erau grav bolnavi”, scrie EVZ.
”Cum s-a rătăcit la Bruxelles cererea DNA de ridicare a imunităţii lui Ovidiu Silaghi. Răspunsul primit de la cancelaria şefului Parlamentului European”, titrează, marți, Gândul.
”Parlamentul European nu a luat nici o decizie privind cererea de ridicare a imunităţii formulată de DNA în 2013 în cazul fostului ministru Ovidiu Silaghi. Într-un răspuns oficial reprezentanţii PE susţin că timp de şase luni nu au avut timp să se ocupe de cererea DNA pentru că ar fi avut mult de muncă. Între timp, Silaghi a fost ales deputat de Satu Mare, la alegerile parţiale desfăşurate simultan cu europarlamentarele. Pentru că e parlamentar el beneficiază de imunitatea care îl va proteja de o eventuală arestare preventivă sau de o percheziţie din partea procurorilor”, scrie Gândul.
”Un manager privat acuză: Este tragic ce se întâmplă, sunt interese politice mari. „Am început să îmi aduc aminte de ce am plecat din ţară în 1992“, titrează,marți, Ziarul Financiar.
”Radu Merica, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al Aeroportului Henri Coandă, schimbat fără nicio explicaţie, spune că programul „manager privat la stat“ este un eşec din cauza abuzurilor Ministerului Transporturilor. Ceea ce trebuia să eficientizeze companiile de stat, proiectul „CEO privat la stat“, s-a dovedit a fi doar un instrument de exercitare a forţei politice în cadrul unor companii precum Tarom sau Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti (CNAB), unde au fost recent schimbaţi, fără nicio explicaţie, „managerii privaţi“”, scrie ZF.