În ziarele de miercuri, citim despre miza pe fondurile europene, care a dus la prăbuşirea investiţiilor în România, dar şi despre vinovaţii pentru tragedia din clubul Colectiv, în ochii românilor.
În ziarul Adevărul citim că indiferent că trăiesc la sat sau la oraş, românii au aflat de incendiul din Bucureşti, de la clubul Colectiv, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 60 de persoane, alte peste 100 fiind grav rănite. Vinovaţi de tragedie se fac, în opinia a jumătate dintre români, cei care au contribuit direct la organizarea evenimentului, fie ca patroni, fie ca subcontractanţi. Cel puţin acestea sunt rezultatele sondajului „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România”, realizat de INSCOP, în perioada în perioada 26 noiembrie – 2 decembrie 2015.
Ziarul Financiar scrie că miza pe fondurile europene a fost greşeala majoră care a condus la prăbuşirea investiţiilor în România. „Bugetul pe 2016 nu se abate de la această regulă. Din totalul cheltuielilor cu investiţiile prevăzute pentru 2016, de 37,7 miliarde de euro, doar jumătate (19 mld. lei) ar urma să vină din buget (cheltuieli de capital). Restul ar urma să fie fonduri UE (17 miliarde de lei), împrumuturi (500 mil. lei), alte cheltuieli (un miliard de lei)”, au scris jurnaliştii.
HotNews scrie despre Ali Osber, o bibliotecară din Constanţa, care a reuşit, prin proiectul său câştigător la ediţia din anul 2013 a competiţiei „Ţara lui Andrei”, să ajute 10 tineri să se angajeze: „Am crezut în proiect şi am dorit din toată inima să câştigăm”. Proiectul „Laboratorul activ” și-a propus să doteze laboratorul de patiserie al liceului Tehnologic „Ion Podaru” cu utilaje performanțe și să le ofere elevilor ocazia să dobândească abilități practice.
În Evenimentul zilei citim că se pregătește o contraofensivă a produselor românești în supermarket-uri. „Dispariția multor branduri vechi românești, în ultimii zeci de ani, nu a fost doar un rezultat al lipsei de inițiativă a românilor. De multe ori, străinii au știut să apere mai bine interesele producătorilor lor locali, să negocieze de pe poziții de forță la UE, să impună reglementări prin care să lase loc de manevră și antreprenorului local. În România de abia apar primele inițiative”, au scris jurnaliştii.
Din Capital aflăm că pentru următorii 20 de ani, în viziunea specialiștilor din Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, condus de Vasile Dâncu, planurile de dezvoltare ale Capitalei înseamnă construcția autostrăzii de Centură, reabilitarea inelului feroviar, parcări subterane, autostradă urbană, porturi, plantarea unei centuri verzi sau un nou aeroport în zona de sud a Capitalei. Planul necesită 20 de miliarde de euro.
Wall Street scrie despre Cristina Constantin (47 ani), absolventă a Academiei de Studii Economice (ASE), care a deschis în această vară un business cu cadouri de lux de la care așteaptă vânzări de 500.000 euro în 2016. Antreprenoarea, care este și managing director la compania Payzone, a investit 80.000 euro în business-ul sau Cadolines, bani care au mers în mare parte în crearea conceptului și amenajarea primelor două magazine, asigurarea fondului inițial de marfă, marketing și comunicare.