Din ziarele de joi, aflăm că Perla Scripcaru,tânăra de etnie romă admisă la cinci universităţi din Marea Britanie, a ajuns să lucreze în Parlamentul European, SRI și serviciile secrete germane au descoperit trei rute prin care sunt aduși refugiații sirieni în Spațiul Schengen, dar și că dezvoltatorii imobiliari vor inaugura, până în vara anului viitor, investiţii de peste 670 mil. euro.
Din ziarul Adevărul aflăm că Perla Scripcaru,tânăra de etnie romă admisă la cinci universităţi din Marea Britanie, a ajuns să lucreze la Bruxelles, în Parlamentul European. Astfel, la doar 19 ani, Perla Scripcaru, o tânără de etnie romă din Botoşani a ajuns să lucreze în Parlamentul European, la Bruxelles, ca şi consilier la un cabinet europarlamentar. Deşi provine dintr-o etnie de multe ori blamată, abandonată la naştere de propria mamă, Perla a crescut sub îndrumarea unei mătuşi, tot de etnie romă, şi a reuşit să înfrângă prejudecăţile, atrăgând prin succesul şi atitudinea ei atenţia europarlamentarului PNL Dan Buda. Politicianul a decis, astfel, să-i ofere un post de consilier la cabinetul său de europarlamentar de la Bruxelles.
Din Evenimentul Zilei aflăm că SRI și serviciile secrete germane au descoperit trei rute prin care sunt aduși refugiații sirieni în Spațiul Schengen. Este vorba despre grupuri de crimă organizată, care transporta ilegal migranții proveniți din zone de conflict, precum Afganistan, Irak sau Siria, fiecare refugiat plătind 50.000 de euro pentru a ajunge în Germania. Două din rutele folosite trec prin România.
Capital.ro ne informează că dezvoltatorii imobiliari vor inaugura, până în vara anului viitor, investiţii de peste 670 mil. euro, grupate în cele mai mari zece şantiere private din ţară. Aceştia vor pune pe piaţă zece clădiri de birouri noi, două malluri şi patru hale de depozitare. Din cele mai mari zece investiţii imobiliare care ar trebui încheiate până în august 2016, doar două proiecte vor fi livrate pe piaţă în acest an şi numai unul este construit în provincie, restul fiind amplasate în Bucureşti sau în localităţile învecinate. Patru din cele zece proiecte identificate de Capital se află într-un stadiu incipient de construcţie. Interesant este faptul că bazele a şapte din cele zece proiecte au fost puse în ultimii ani de criză, iar restul sunt gândite în anii de vârf ai pieţei şi ajustate la noua realitate. Toate, însă, fac parte dintr-o nouă generaţie de clădiri livrate la începutul acestui nou ciclu imobiliar.
Din Ziarul Financiar aflăm că un producător de cablaje, cu 2.000 de angajaţi în Arad, merge în Gorj, unde va crea 800 de locuri de muncă. Compania EKR Elektrokontakt România, parte a grupului german Nexans, va primi un ajutor de stat de aproape 40 mil. lei (8,8 mil. euro), pentru o investiţie de 80 mil. lei în oraşul Târgu-Jiu din judeţul Gorj, investiţie care ar urma să creeze peste 800 de locuri de muncă.
Wall Street ne spune cât câștigă deținuții în spatele gratiilor. Aproximativ un sfert dintre deținuții din închisorile din România urmează cursuri de calificare și muncesc din spatele gratiilor, iar de 40% din banii câștigați se poate bucură cât încă sunt privați de libertate. În medie, un deținut câștigă 1.062 lei luna, însă 60% din această sumă intră în conturile administrației penitenciarului.
Gândul.info ne prezintă un sondaj privind criza refugiaților, care a pus stăpânire pe Europa. Astfel, opt din zece români au auzit de criza refugiaţilor care zguduie din temelii Europa şi, deşi până acum a fost ocolită, cred ţara noastră va fi cea de-a treia cea mai afectată de aceasta criză, după Germania şi Franţa, însă nu riscă o invazie. Şapte din zece conaţionali cred că România este foarte slab pregătită pentru a face faţă problemei imigranţilor şi au, mai degrabă, încredere în asociaţiile umanitare decât în Guvern. Cu toate acestea spun că sunt de acord cu primirea refugiaţilor, dar numai într-un anumit număr, iar unul din doi nu i-ar vrea în localitatea sa, cea mai mare teamă fiind că va creşte riscul atentatelor teroriste.
Din Hotnews aflăm că secretara lui Gabriel Oprea, Adela Loredana Popescu, în prezent Adela Loredana Neagu, este suspectă că şi-a plagiat teza de doctorat pe care a susţinut-o în anul 2011 la Academia Naţională de Informaţii (ANI) „Mihai Viteazul”, aflată în subordonarea Serviciului Român de Informaţii (SRI). Lucrarea de doctorat a acesteia a fost coordonată de profesorul universitar Gabriel Oprea, el însuşi suspect că şi-a plagiat teza de doctorat susţinută în anul 2001.
Prosport ne prezintă un interviu cu Helmut Duckadam, preşedintele de imagine al Stelei, care a vorbit despre conflictul dintre MApN şi Armată, care poate duce la desfiinţarea echipei lui Gigi Becali. Trebuie să recunosc că nici acum nu ştiu la cine este palmaresul echipei de fotbal SteauaBucureşti, nici nu cred că are vreo importanţă. Cu sau fără palmares, echipa de fotbal Steaua Bucureşti a jucat 11 ani consecutiv în grupele Champions League sau Europa League şi a ajuns de câteva ori şi în primăvara europeană. Nimeni nu a contestat-o în aceşti ani. Faptul că după 12 ani vine cineva şi vrea s-o retrogradeze, prcatic s-o desfiinţeze, din răzbunare, iar suporterii şi conducerea acestei ţări, în frunte cu prim-ministrul, sunt pasivi, mi se pare de neacceptat”, a declarat Duckadam.