1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Care este singurul stadion funcțional din Capitală

REVISTA PRESEI: Care este singurul stadion funcțional din Capitală

În ziarele de luni, citim despre închiderea Arenei Naționale și aflăm care este singurul stadion funcțional din București. În continuare, citim o analiză despre relația SUA-Rusia, dar și despre fondurile de pensii private. 

În Adevărul, citim despre potențiala amenințare pe care o reprezintă Rusia la adresa siguranței internaționale. Astfel, secretarul american al Apărării din SUA, Ashton Carter, a declarat, duminică, că SUA îşi modernizează arsenalul nuclear, investind în tehnologii noi precum dronele şi în construirea unui nou tip de bombardier cu rază lungă de acţiune, lasere, tunuri electro-magnetice şi în capacităţi noi în domeniul războiului electronic. Nu poate fi ignorat războiul de hărţuire, până acum mai mult de propagandă, pe care Rusia l-a deschis (poate preventiv) împotriva Statelor Baltice, cel la care NATO a răspuns prin exerciţii militare masive demonstrative pentru dorinţa şi capacitatea de a interzice accesul la Marea Baltică. 

Evenimentul Zilei a analizat situația socio-politică din țară înaintea tragediei din clubul Colectiv. Astfel,  un studiu sociologic realizat înainte de protestele din marile oraşe, oferă explicaţiile pentru ce se întâmplă zilele acestea în România. Cifrele arată un tablou al insecurităţii:insecuritatea locului de muncă, insecuritatea financiară,  la care s-a adăugat şi insecuritatea personală a oamenilor. Într-un astfel de mediu de insecuritate, ştirile zilnice privind corupţia din toate partidele au creat climatul propice pentru protestele din aceste zile. Preşedintele stă în faţa celui mai important test din primul său mandat, cu un capital de încredere în scădere. Doar 53% dintre români mai au o opinie bună despre Klaus Iohannis. În funcție de modul în care gestionează criza actuală poate înregistra o creștere sau o scădere sub 50 la sută în primul an de mandat. Ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată în ultimii 26 de ani. 

Gazeta Sporturilor arată că, în afară de Arena Națională, Capitala mai are un singur stadion funcțional. Până în acest weekend, în Ștefan cel Mare jucau două echipe de  Liga 1, Dinamo și Voluntari. Se mai joacă fotbal și în Giulești, însă doar pe două treimi din stadion, pentru că alte câteva mii de locuri nu pot fi utilizate din cauza peluzei dinspre Podul Grant, închisă.

Pro Sport comentează victoria Stelei în fața FC Botoșani. Steaua a câştigat cu FC Botoşani, scor 5-3, ”în ceea ce poate fi catalogat drept cel mai spectaculos meci din istoria recentă a fotbalului românesc”, potrivit Pro Sport. Startul meciului, dat după un moment de reculegere în memoria victimelor din club Colectiv, a însemnat cel mai rapid gol marcat în acest sezon de Liga 1. Stanciu şi Tade au combinat din prima, lucru anormal pentru ei, iar primul a găsit drumul printre fundaşii adverşi, cu un assist superb pentru Breeveld, care l-a depăşit în viteză pe Vaşvari şi a înscris. În urma victoriei, Steaua câştigă trei puncte şi un moral bun pentru Derby de România. Rădoi rămâne, însă, cu multe întrebări legate de prestaţia defensivei sale, la fel cum şi Cristi Pustai rămâne cu o ecuaţie dificilă de rezolvat, aceea a apărării inexistente.

Capital scrie că în orașul Brașov industria și turismul au început să ia avânt. Astfel, multinaţionalele care au venit în locul marilor fabrici din perioada comunistă au făcut investiţii importante în ultimii ani și anunţarea finalizării aeroportului din Ghimbav ar duce la o dublare a numărului de turişti. O companie importantă care a ajuns în Braşov este Schaeffler. Societatea este deţinută de Georg Schaeffler, cel mai bogat om din Germania, conform revistei americane Forbes. Un alt exemplu este Airbus, care intenționează să construiască o fabrică de elicoptere în zona Ghimbav, lângă unitatea de mentenanță Eurocopter România. Un alt investitor important din judeţ este Draxlmaier, care produce componente pentru industria auto în Braşov. Chiar în primăvara acestui an, producătorul a lansat o nouă unitate de producție.

Ziarul Financiar arată 56 de companii,adică două treimi din totalul emitenţilor cotaţi pe piaţa principală a bursei de la Bucureşti, îşi vor anunţa în această săp­tămână (9 – 13 noiem­brie) rezul­ta­tele fi­nan­ciare pentru tri­mes­trul al treilea. Astfel, pentru BVB aceasta este cea mai în­căr­cată perioadă din cea de-a doua jumătate a anului. Cap de afiş vor fi Banca Tran­sil­vania (TLV), care va publica bilanţul mâine, 10 noiembrie, Romgaz(SNG) pe 13 noiembrie, Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL) pe 12 noiembrie. Rezultatele financiare vor juca un rol important în strategia investi­torilor pe final de an, fiind şi un puternic indicator asupra potenţialului rezultat financiar al companiilor pentru întreg anul 2015.

Wall Street arată că, peste 4 milioane de români au contribuţii la cele mai mari trei fonduri de pensii private obligatorii locale, care administrează o avere totală de 16,8 miliarde lei şi controlează 65% din piaţă. Aşa cum este cazul tuturor fondurilor de pensii private româneşti, titlurile de stat au cea mai mare pondere şi în portofoliul ING (65,9%). Pe lângă obişnuitele titluri româneşti, ING deţine şi bonduri emise de Italia, Polonia şi Slovenia (cele trei reprezintă 1,4% din activele ING). ING este printre cele mai active fonduri din piaţă de capital românească, având investiţii în numeroase companii listate pe Bursă de Valori Bucureşti. ING se diferenţiază de competitori prin faptul că plasează sume importante de bani în acţiuni şi titluri de stat străine. 

 

Cele mai citite

Prognoza meteo pentru Anul Nou și luna ianuarie 2025: Vreme mai caldă decât de obicei

Meteorologii au emis o prognoză detaliată pentru perioada sărbătorilor de Anul Nou și pentru luna ianuarie 2025, anunțând temperaturi mai ridicate decât cele normale,...

Noi reguli privind TVA pentru IMM-uri începând cu 2025

De la 1 ianuarie 2025, IMM-urile din Uniunea Europeană vor beneficia de un plafon maxim de scutire de TVA stabilit la 85.000 EUR. Măsura vizează...

Zi plină pentru salvamontiști: 88 de apeluri de urgență și aproape 100 de persoane salvate

Dispeceratul Național Salvamont a raportat vineri dimineață că, în ultimele 24 de ore, salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 88 de situații de...
Ultima oră
Pe aceeași temă