17.9 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Legea care i-ar scăpa de puşcărie pe corupţii cu „regret...

REVISTA PRESEI. Legea care i-ar scăpa de puşcărie pe corupţii cu „regret efectiv”

Ziarele de miercuri scriu despre cum ar trebui să arate un primar ideal, dar şi despre legea care i-ar scăpa de puşcărie pe corupţii cu „regret efectiv”.

Adevărul încearcă „să creioneze, prin intermediul unor specialişti din diferite domenii, cum ar trebui să arate un primar ideal şi de ce suntem sortiţi să alegem variantele cele mai proaste. Printre explicaţiile pentru felul în care votează românii se numără memoria scurtă, dar şi frica de schimbare. Ultimii patru ani de mandat au fost poate cei mai zbuciumaţi pentru primarii din toate colţurile României. Ofensiva justiţiei împotriva a sute de primari de comune, oraşe sau municipii, dar şi închegarea unor micro-comunităţi din rândul societăţii civile care au luptat împotriva metehnelor primarilor corupţi sau incompetenţi au clătinat serios scaunele multora dintre edilii care şi-au transformat comunităţile în proprii feude producătoare de bunăstare doar pentru propria persoană”. 

Gândul titrează „Legea care i-ar scăpa de puşcărie pe corupţii cu „regret efectiv”. Iniţiator: „Să nu-i ţinem în penitenciar la prima abatere” şi scrie că „Alfred-Laurenţiu-Antonio Mihai, fost consilier al primarului Cristian Popescu Piedone, a devenit, la 33 de ani, senator al României din partea PC, în 2014, preluând locul lăsat liber de Victor Ciorbea, plecat să fie Avocat al Poporului. Doi ani mai târziu, el se remarcă propunând în Senat introducerea în Codul Penal a „regretului efectiv”. Senatorul Mihai s-a gândit că „regretul efectiv” al unui corupt, de exemplu, ar trebui să înlăture răspunderea penală şi să îl scape pe om de dosar. Există şi nişte condiţii: coruptul să îşi recunoască fapta şi să vină de bunăvoie la procurori să se autodenunţe, să fie la prima abatere infracţională şi să plătească prejudiciul. Motivaţia legii sale: România are şi aşa prea multe procese şi dosare penale, iar puşcăriile nu mai fac faţă, timp în care prejudiciile rămân nerecuperate. Partidul din care face parte tânărul senator acum este PPU-sl, condus de Maria Grapini, în care se află mai mulţi foşti membri PC, partid fondat de omul de afaceri Dan Voiculescu”.

Jurnalul Naţional anunţă că „patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrea, s-a prezentat marţi la sediul Parchetului General pentru a fi audiat în dosarul dezinfectanţilor diluaţi din spitale. La intrare în sediul Parchetului, Dan Condrea nu a dorit să facă nicio declaraţie. Procurorii au deschis săptămâna trecută un dosar penal având ca obiect informaţiile vehiculate în spaţiul public privind dezinfectanţii produşi de firma Hexi Pharma. Urmărirea penală a fost începută pentru faptă, respectiv infracţiunile de zădărnicire a combaterii bolilor şi falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse”.

Evenimentul Zilei îl citează pe fostul preşedinte Traian Băsescu: „Mafiile din Sănătate sunt mai puternice decât Guvernul”, iar Cotidianul scrie că „Modul în care singura instituție a UE cu legitimitate democratică are acces la documentele deja bătute în cuie ale Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții întărește ideea că este vorba despre un tratat al avocaților marilor multinaționale și al lobby-iștilor, negociat în secret între administrația Obama și o serie de lideri nealeși de la Bruxelles”.

Sub titlul „Cum a renuntat Guvernul, de doua ori, la datoria Rompetrol de 600 de milioane de dolari, in schimul unor promisiuni”, Hotnews scrie că „Guvernul a ajutat Rompetrol Group de doua ori, in zece ani, sa scape de datoria de 600 de milioane de dolari catre statul roman. Prima oara a fost in octombrie 2003, cand Guvernul, pe atunci condus de Adrian Nastase, a emis o ordonanta de urgenta 118 privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a datoriilor Rompetrol care se ridicau la circa 660 milioane dolari. Rompetrol Group s-a angajat sa rascumpere obligatiunile pana pe 30 septembrie 2010. Nu si-a respectat obligatiile, iar statul roman a actionat imediat Rompetrol in judecata. Zece ani mai tarziu, Guvernul, de data aceasta condus de Victor Ponta, a decis sa mai favorizeze o data Rompetrol Group, renuntand la litigiile din acest caz, in schimbul unor promisiuni, care nici pana in prezent nu fost duse la indeplinire”.

Ziarul Financiar constată că „Nicio altă ţară din lume n-a experimentat mai mult timp cu dobânzile negative decât Danemarca. Aici, preţurile apartamentelor au crescut din 2009 cu peste 50%. Între februarie 2015 şi februarie 2016, preţurile au sărit cu 12%. După patru ani consecutivi de dobânzi negative, Fondul Monetar Internaţional cere Danemarcei să se oprească pentru a evita o posibilă bulă imobiliară, scrie The Copenhagen Post. „Încurajăm puternic autorităţile să ia din timp măsuri contra creşterii preţurilor locuinţelor. Deşi o bulă nu este neapărat după colţ, credem că dacă lucrurile nu sunt ţinute sub control, se va ajunge în situaţia în care preţurile vor fi mai puţin confortabile“, a afirmat la Bloomberg News David Hofman, şeful misiunii FMI în Danemarca. 

Wall Street ne spune „Cum ar salva Romania o autostrada legata de la Est la Vest: cat timp ar castiga soferii” şi detaliază „Este un scenariu absolut fantastic, dar realitatea este ca mai devreme sau mai tarziu va trebui sa ne aliniem civilizatiei practicate in alte tari, care sa ofere confort si siguranta soferilor in trafic si va face posibila traversarea tarii la aproape jumatate din timpul pe care l-am face in prezent.

O simpla navigare pe site-ul Google Maps arata cum tara noastra este parca desprinsa de Europa in privinta soselelor de mare viteza, iar acest lucru ar trebui sa fie o prioritate absoluta pentru ministrii care s-au tot perindat de-a lungul timpului pe la Transporturi sau in functii de conducere menite sa “pastoreasca” siguranta si buna desfasurare a unui transport curat si eficient. Dureros este ca in 2016, la mai bine de 25 de ani de la prabusirea regimului comunist, lucrurile nu se misca in nicio directie favorabila, iar optimismul multor romani, al investitorilor straini sau al antreprenorilor din Romania se pare ca intarzie sa apara”.

Gazeta Sporturilor prezintă un episod fabulos din cantonamentul naționalei „Reacție INCENDIARĂ a lui Tamaș la adresa lui Rădoi! Atacuri dure: „Nu știe să numere în câte țări am jucat eu! El a păcălit fotbalul pe la arabi”, iar Prosport titrează „Negoiţă, ‘finanţat’ de Mircea Lucescu cu 1,5 milioane de euro! Culisele relaţiei strânse dintre ‘Il Luce’ şi patronul lui Dinamo”.

Click anunţă că, miercuri, de la ora 13.00, în premieră în România, jurnaliştii Adevărul prezintă un documentar cu mărturii exclusive despre viaţa lui Raed Arafat, cunoscutul medic si cel care a pus bazele Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din România.

Libertatea ne spune „Cum a împărțit Răzvan Simion agoniseala și custodia copiilor cu soția și cât îl costă pensia alimentară – Divorțul l-a scuturat de vilă și 2.000E pe pe lună!”, iar Cancan scrie că „preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping Graziela Văjăială, a declarat, pentru News.ro, că fotbalistul Patrick Ekeng a fost testat antidoping în luna aprilie, ”prin sondaj, cu ocazia unui meci”, iar rezultatele au fost negative, adăugând că ar fi regretabil ca rezultatele toxicologice să releve ”substanţe interzise”, pentru că atunci ”cineva ar trebui să răspundă”.

 

Cele mai citite

Autoturism lovit de un tramvai în Capitală. Șoferul a murit

Bărbatul a rămas încarcerat în mașină mai bine de 30 de minute Accidentul s-a petrecut pe Șoseaua Progresul. Circulaţia tramvaielor pe liniile 1, 10, 11,...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Autoturism lovit de un tramvai în Capitală. Șoferul a murit

Bărbatul a rămas încarcerat în mașină mai bine de 30 de minute Accidentul s-a petrecut pe Șoseaua Progresul. Circulaţia tramvaielor pe liniile 1, 10, 11,...
Ultima oră
Pe aceeași temă