17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCu Iohannis, România revine în atenția lumii democratice

Cu Iohannis, România revine în atenția lumii democratice

De la New York Times și Wall Street Journal, în Statele Unite, la The Economist, Financial Times, Le Monde, Le Figaro, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Welt și Der Spiegel în Europa, toate marile publicații ale lumii au relatat pe larg despre cozile lungi la ambasade și despre românii care au așteptat și zece ore pentru a-și exprima votul.

Agenții de presă prestigioase precum Reuters au rezolvat repede duminică dimineața cu alegerile din România trans­mițând o corespondență de la București care titra că Victor Ponta este pe cale să câștige președinția. Dar nu numai Reuters, care cita sondaje și opinii experte, ci aproape toate mass-media străine au urmat în linii mari această linie. Este de înțeles, așadar, că ieri dimineață, când s-a aflat că Iohannis a câștigat la o diferență de zece procente, întreaga presă interna­țională a proclamat o surpriză de proporții la alegerile prezidențiale din România.

Cum scrie The Economist pe blogul Eastern Approaches (cu care Victor Ponta are un război personal), „e bine că din când în când sociologii și consultanții politici se mai înșală”, așa cum s-au înșelat în cazul acestor alegeri. Ceea ce specialiștii nu au reușit să prezică a fost rata mare de participare la vot în turul doi, scrie The Economist. Cozile la ambasade și modul în care au fost tratați românii din străinătate, cu poliție și gaze lacrimogene, au a avut „efectul pervers” să mobilizeze românii din țară, care s-au prezentat în număr mare la vot din solidaritate, pentru a sancționa Guvernul și pe prim-ministrul/candidatul Victor Ponta.

Alegerea lui Iohannis – descris în toate corespondențele drept un etnic german provenit din minoritatea sașilor transilvani și pe deasupra protestant luteran într-o țară care este peste 90% ortodoxă – este considerată de Der Spiegel „o senzație”, dar, mai important, este pusă de Financial Times în contrast cu evoluția anti-democratică a Ungariei vecine. Nu a scăpat jurnaliștilor străini (FAZ, conservator, aflat, de asemenea, pe lista neagră a prim-ministrului) faptul că Ponta a dus o campanie naționalistă în care lui Iohannis i s-a reproșat că nu ar fi bun român și ortodox. Cu toate acestea, notează cel mai citit ziar quality din Germania, „neamțul“ Iohannis a dovedit că știe imnul mai bine decât Ponta și că este mai aproape de cetățenii români decât „românul” Ponta. Faptul că românii au respins xenofobia și bigotismul este considerat un mic miracol, ceea ce face ca alegerea lui Iohannis să devină una din cele mai bune propagande mediatice făcute României în ultimii 25 de ani. Titlul ales de Der Spiegel (publi­cație de stânga apropiată de social-democrați) pentru a-l descrie pe Iohannis – „Singur contra mafiei” – este reprezentativ pentru imaginea guvernării Ponta în Occident (la stânga și la dreapta) și pentru speranțele puse în Iohannis, nu numai de români, dar și de partenerii occidentali ai României (dintre care Germania va deveni unul dintre cei mai impor­tanți). Le Monde, face și o scurtă istorie a sașilor din România și amintește că ei se află pe aceste meleaguri din secolul al XII-lea și au înființat orașe și cetăți precum Sibiu, Brașov și Sighișoara, care au devenit definitorii pentru identitatea Transilvaniei. Dacă există un lucru pe care îl scoate în evidență această istorie, acela este absurdul acuzației că Iohannis nu ar fi bun român pentru că e sas.

În partea mai puțin luminoasă a României presa internațională amin­tește de corupția generalizată și despre rolul important pe care îl joacă președintele în numirea procurorilor, iar în acest punct mai multe publi­cații, în frunte cu New York Times, amintesc de succesul DNA în condamnarea lui Adrian Năstase, „mentorul” lui Victor Ponta. Dar cea mai vie imagine oferită de România la aceste alegeri a fost cea cu miile de români așteptând – uneori în zadar – la ambasadele și consulatele din străinătate pentru a vota și care au fost tratați, în schimb, cu bastoane de cauciuc. Ziarele lumii sunt pline de declarații ale românilor din diaspora care au așteptat zeci de ore pentru a vota și relatează cu admirație – până și Daily Mail, nu tocmai cea mai prietenoasă cu românii dintre publicațiile britanice – despre mobilizarea și determinarea diasporei de a vota.

Una peste alta, o presă excelentă pentru românii din diaspora și România care l-a ales pe Iohannis și o presă execrabilă pentru Victor Ponta și guvernul său.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...
Ultima oră
Pe aceeași temă