Stelian Tănase a declarat că nu va demisiona din funcția de președinte al televiziunii publice, în ciuda presiunilor politice care se exercită asupra conducerii.
TVR este într-o situație critică, cu datorii de peste 150 de milioane de euro, fiind o instituție complet nereformată după 1989, a declarat președintele-director general al televiziunii publice, Stelian Tănase. Acesta a fost audiat ieri în Comisia de Cultură a Camerei Deputaților, după ce într-un interviu a declarat că nu mai face față presiunilor politice. Afirmațiile sale “au ridicat anumite semne de întrebare asupra a ceea ce se întâmplă în instituţia pe care o conduce”, a motivat președintele comisiei, Gigel Ştirbu, citat de Mediafax.
Televiziunea Română este o victimă colaterală în această situaţie de dezbinare politică, a menționat Stelian Tănase, care a afirmat că lipsa sprijinului politic a dus în neant proiectul său de reformă a instituţiei. „Aş sublinia blocajul la care s-a ajuns între Comitetul Director (CD), Consiliul de Administraţie (CA) şi preşedintele-director general al televiziunii, blocaj care a durat mai multe luni”, a precizat Stelian Tănase.
Președintele director general a confirmat și în fața deputaților că asupra sa au existat presiuni politice, precizând că fostul reprezentant al Guvernului în CA al TVR i-a cerut să îi scoată din grila Televiziunii Române pe Sorin Avram şi Cornel Nistorescu. „Până am dat interviul (un interviu acordat gandul.info, n.r.), au fost presiuni politice asupra mea. De atunci, nu. Mi s-a cerut să-i scot pe cei, în mod direct, cu nume şi prenume. Am refuzat, mi s-a părut că s-a ajuns prea departe”, a afirmat Stelian Tănase.
În timpul audierilor, deputatul PSD, Ioan Vulpescu, a afirmat că în ceea ce privește colaborarea lui Sorin Avram şi a lui Cornel Nistorescu cu Televiziunea Română, aceștia încalcă prevederile Legii de organizare a TVR şi Statutul ziariştilor din televiziunea publică. Cele două acte prevăd că realizatorii din televiziunea publică nu pot presta și pentru alte televiziuni.
Banii
Pe de altă parte, acesta a admis că salariile “vârfurilor” din TVR sunt “barate la 70 de milioane de lei”, colaboratorii primesc în medie un salariu de 2.000 de euro, însă Cornel Nistorescu primeşte o sumă mai mare, pe care nu a precizat-o. În schimb, Comitetul Director al TVR a propus Consiliului de Administraţie al instituţiei reducerea timpului de lucru şi implicit a veniturilor angajaţilor, pentru ca televiziunea publică să facă economii. „Această măsură a fost respinsă de către CA, neoferindu-mi o măsură alternativă. Eu am propus tăierea corespunzătoare a salariilor începând cu salariul meu. Eu sunt pe salariul predecesorilor mei, când am venit în televiziune nu mi-am mărit salariul cu nici un euro. Şi nici nu am de gând s-o fac”, a menționat Stelian Tănase.
„Când se va termina campania, tragem fermoarul“
În ciuda presiunilor politice, actualul președinte director general a declarat că nu va demisiona, deși este conștient că va fi „izgonit” după alegerile prezidenţiale. “Eu cred că după alegeri voi fi izgonit. Asta cred eu. Dar, până în alegeri, eu voi asigura echilibrul Televiziunii Române în orice situaţie. Dar care e lupta acum? Controlul editorial. Nu am să cedez la presiuni, puteţi să faceţi câte vreţi. Campania electorală la TVR se va desfăşura conform regulilor democratice. Când se va termina campania tragem fermoarul şi mergem acasă. Mai sunt două luni, mai aveţi răbdare”, a transmis Stelian Tănase.
În fine, acesta a dezmințit că printre policienii care fac presiuni s-ar afla premierul Victor Ponta sau președintele Traian Băsescu, ci doar oameni de la un nivel înalt al puterii. În anturajul premierului sunt persoane care nu ar trebui să fie în apropierea lui, a avertizat șeful TVR.
Căpușă. Oamenii lui Tănase, salarii uriașe
Stelian Tănase a fost acuzat la rândul său la numirea în funcția de președinte director general, că a făcut presiuni pentru a impune în grila TVR emisiuni realizate de apropiați ai săi, pe care i-a plătit cu salarii mult mai mari decât cele ale angajaților. Astfel, printre cei care au fost aduși să realizeze emisiuni din fonduri publice au fost Mircea Dinescu, plătit cu 10.000 de euro lunar, potrivit Evenimentul zilei, Cornel Nistorescu și Sorin Avram, care ar primi câte 2.500 de euro. De asemenea, printre cei aduși de Stelian Tănase în TVR s-a numărat și Ion Cristoiu, care a renunțat însă la emisiunea sa.