2.9 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiReacții la agresiunea față de președintele CCR, Valer Dorneanu

Reacții la agresiunea față de președintele CCR, Valer Dorneanu

După ce preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a fost agresat verbal de un grup de protestatari, chiar în faţa imobilului în care locuieşte, un membru al Consiliului Superior al Magistraturii cere măsuri urgente. Victor Alistar, reprezentant al societăţii civile în CSM, cere Parchetului General să ia măsuri.

„Este absolut obligatoriu ca Parchetul General să intervină în această chestiune, așa cum ar fi trebuit să intervină când mesaje de instigare au apărut pe internet la începtul lunii august. Violența la care s-a ajuns în societate este răspunsul la lipsa totală de reacție a autorităților.

 
Este de remarcat faptul că aceste lucruri se întâmplă din ce în ce mai des în societate, nu doar în Bucureşti, Trebuie văzut câte dosare penale au fost începute pe aceste elemente de violență, pe agresarea unor persoane. Să ne dăm seama care dintre autoritățile statului au pemis să se ajungă la această stare inacceptabilă de agresivitate în societate.

Aștept totuși ca Parchetul General să deschidă o anchetă. Mâine e o zi lucrătoare. Așteptăm să vedem. Oricum, trebuie să vedem la ce infracțiune s-ar încadra această agresiune la adresa președintelui CCR”, a declarat Victor Alistar la România TV.

Jurnalistul Cătălin Tolontan comentează incidentul petrecut sâmbătă seara. „S-a ajuns prea departe! Iar cei care se bucură să se gândească ce s-ar fi întâmplat dacă scena ar fi avut loc în fața locuinței Laurei Kovesi!”, scrie Tolontan. 

„În toată lumea, societatea le ia magistraților din drepturi, tocmai ca să le conserve autonomia și obiectivitatea. Nu au voie să aibă firme, să facă politică sau să fie plătiți pentru munci pe care alți oameni și le pot vinde fără restricții. (…)

În același timp, aceeași societate le oferă procurorilor și judecătorilor dreptul la protecția lor și, dacă e cazul, a familiei, și le asigură un grad de intimitate, tocmai ca să-și îndeplinească rolul de magistrați!

Niciun om nu merită urmărit cu scandări și insulte până în fața casei, dar, în cazul unui magistrat, e cu atât mai periculos. În cazul lor, hărțuirea ne afectează pe toți.

Căci magistrații nu-și apără întâi propriile drepturi, ci pe cele ale cetățenilor. Iar dacă n-o fac, există alte căi de a-i sancționa, nu aceea de a le trage de ușa blocului, de le filma adresa și de a o expune, iresponsabil, pe net!

Când vorbim de hărțuirea fizică și psihică, e irelevant dacă ne place sau nu Valer Dorneanu. Sau dacă suntem de acord cu activitatea CCR. (…)

În schimb, ce fac Cristian Dide, Marin Ceaușescu și ceilalți care apar pe imagini e cea mai bună metodă ca să compromită #rezist, mișcarea pe care, în fanatismul lor, se comportă de parcă au confiscat-o!

Prin ce reprezintă ei, judecătorii sunt ultima pavăză între noi și cele mai joase instincte ale noastre. Dacă începem să-i hărțuim, rămânem față în față nu cu forma avansată a dreptului de a fi cetățean, ci cu democrația la fără frecvență”, scrie Tolontan.

 

 

Cele mai citite

Previziuni climatice: Nicio zonă din Europa nu se așteaptă să aibă temperaturi sub media sezonului

Previziunile climatice pentru iarna 2024-2025 indică o probabilitate semnificativă ca europenii să se confrunte cu temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit, ceea ce...

INS: Salariul mediu brut a crescut în septembrie, cu variații în sectoarele economiei

Câștigul salarial mediu brut din România a ajuns în septembrie 2024 la 8.553 lei, cu 1,3% mai mult față de luna anterioară, conform datelor...

Soluții profesionale pentru purici: De ce sunt mai eficiente decât tratamentul de acasă

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă