15 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialVIDEO. Ziua celor 1.000 de fete secuience la Miercurea Ciuc

VIDEO. Ziua celor 1.000 de fete secuience la Miercurea Ciuc

Mii de persoane, multe îmbrăcate în costume populare, participă la Miercurea Ciuc la tradiționala manifestare "1.000 de fete secuience", care are rolul de a promova portul tradițional și obiceiurile zonei, relatează Agerpres.

Încă de la ora 6,30, fanfara din localitatea Sântimbru a cântat pe străzile din Miercurea Ciuc, pentru a-i trezi pe localnici și a-i invita la sărbătoarea portului și dansului popular.

În jurul orei 9,00, zeci de grupuri de dansatori, din întreg județul Harghita, dar și din Covasna, Mureș sau Alba, au străbătut municipiul Miercurea Ciuc pe jos, călare sau în sute de căruțe, interpretând cântece tradiționale. 

Pe platoul din fața Palatului Administrativ, dansatorii mari și mici, de la câțiva ani până la octogenari, au dansat câteva zeci de minute și i-au invitat alături de ei și pe spectatorii veniți în număr mare la eveniment.

Participanții au pornit apoi către mânăstirea Franciscană de la Șumuleu Ciuc, unde a fost oficiată o slujbă, după care toate grupurile de dansatori vor evolua pe scena amenajată pe Dealul Șumuleu, acolo unde, în fiecare an, are loc marea procesiune de Rusaliile Catolice.

Programul evenimentului mai cuprinde un târg al produselor tradiționale, unde zeci de meșteri populari își prezintă atât produsele, cât și meșteșugurile. 

"Ne întâlnim an de an, secuii din Miercurea Ciuc și din județ, îmbrăcați în port popular, ca să vedem dacă suntem mai frumoși, mai buni, mai mulți, avem costume mai frumoase, avem rugăciuni mai concentrate decât anul trecut', a declarat Andras Mihaly, directorul Ansamblului Național Secuiesc Harghita, organizator al manifestării. Acesta și-a exprima speranța că tradiția va fi dusă mai departe, iar strănepoții săi se vor afla pe fotografia de final a evenimentului.

Viceprimarul comunei Sântimbru, Fulop Kinga, coorganizator și gazdă de onoare a festivalului, întrucât în 2015 din această localitate au venit cei mai mulți participanți îmbrăcați în port popular, respectiv 300, a spus că pregătirile au început încă din toamna anului trecut și au reunit localnici de toate vârstele.

"Obiectivul cel mai important este de a transmite mai departe portul și obiceiurile populare, dar și de a educa ca să fie cetățeni buni și să se implice în acțiunile comunității. Și cetățenii din comuna noastră au participat în număr mare, cu mult entuziasm, cei mici lucrează cu cei bătrâni, iar pe scenă vor fi copii de 3 ani și bătrâni de 83 ani", a spus Fulop Kinga. 

Cele mai citite

Vladimir Putin pune condiții pentru intrarea Ucrainei în NATO: Retragerea soldaților americani din România și din alte țări din estul Europei

Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi de acord cu aderarea Ucrainei la NATO, dar cu anumite condiții, printre care s-ar număra și plecarea...

Tarom, în topul celor mai prost cotate companii aeriene din lume

În plin proces de restructurare, Tarom, singura companie aeriană controlată de statul român, se află în topul celor mai slab cotate companii aeriene la...

Uniunea Europeană, gata să contracareze măsurile protecționiste, inclusiv posibilele decizii ale lui Trump

Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să se apere împotriva politicilor comerciale protecționiste, inclusiv în cazul unui eventual nou mandat prezidențial al lui Donald...
Ultima oră
Pe aceeași temă