1.7 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialUn monument maghiar din Arad a fost vandalizat

Un monument maghiar din Arad a fost vandalizat

Statuia Libertății din Parcul Reconcilierii Româno-Ungare din Arad, a fost vandalizată. Monumentul a fost vopsit parțial  în culorile drapelului românesc, iar pe corpul statuii au fost scrise cuvinte obscene cu un spray negru, informează Mediafax.

Potrivit președintelui UDMR Arad, Levente Bognar, care este și viceprimar al orașului, Statuia Libertății a fost vandalizată, sâmbătă, în jurul orei 11.00, conform imaginilor surprinse de camerele de supraveghere amplasate în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare.

"Este un gest regretabil. Nu avem nevoie de astfel de evenimente în Arad, unde avem o conviețuire bazată pe respect reciproc. Mai ales în Parcul Reconcilierii nu trebuie să aibă loc astfel de incidente, care nu întăresc buna înțelegere", a declarat liderul UDMR Arad.

El a adăugat că va depune reclamație la Poliție referitor la acest "act de vandalism, care trebuie pedepsit conform legii".

"Făptașii au venit pregătiți pentru a acționa astfel. Este păcat, mai ales pentru că, de un an, Parcul Reconcilierii este monument istoric. Trebuie să grăbim procedurile pentru a angaja din nou pază, pentru că aceste camere de supraveghere nu fac față", a declarat Levente Bognar.

El a precizat că parcul nu mai este păzit de Poliția Locală din 2010, de când au avut loc reduceri de posturi.

La rândul său, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, arată, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă după-amiază, că este vorba despre ”un act de vandalism inadmisibil asupra unui bun public, o jignire a valorilor comunității și o ofensă adusă drapelului național”.

”În numele municipalității solicit organelor judiciare să ia de urgență toate măsurile pentru identificarea și pedepsirea făptașilor. Este o faptă antisocială gravă și sper ca reprezentanții Poliției municipiului să se mobilizeze prompt", a afirmat el.

La câteva ore de la incident, câțiva muncitori lucrau la curățarea monumentului, folosind substanțe speciale pentru dizolvarea vopselei.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Arad, Camelia Tuduce, a declarat că au fost ridicate înregistrările de pe camerele de supraveghere din Parcul Reconcilierii Româno-Ungare, în imagini fiind observate "trei persoane care au fețele acoperite cu glugi și care au acționat foarte repede, cu tuburi de spray".

Polițiștii vor prelucra imaginile pentru a încerca să identifice persoanele.

În ultimii ani, Parcul Reconcilierii din Arad a mai fost ținta mai multor incidente. Astfel, în 2011 au fost furate elemente din bronz din componenţa Statuii Libertăţii, fapt reclamat de UDMR la Poliție. După trei luni, poliţiştii arădeni au prins un tânăr de 17 ani, care ar fi fost autorul furtului. Tânărul ar fi vândut piesele din bronz la un centru de reciclare a metalelor, el fiind cercetat pentru furt calificat.

Statuia Libertăţii este un monument maghiar care a fost ridicat în anul 1880, la comemorarea execuţiei a 13 generali revoluţionari, ucişi la Arad în urma Revoluţiei de la 1848-1849. Monumentul, înalt de 12 metri, a fost demontat în 1924, la ordinul Guvernului Ionel I.C. Brătianu şi păstrat în Cetatea Aradului.

În 2004, Statuia Libertăţii a fost reinstalată în Parcul Reconcilierii.

În Parcul Reconcilierii există şi un monument românesc, aflat în fața celui maghiar, Arcul de Triumf, pentru realizarea căruia Guvernul României a plătit 10 milioane de lei şi care simbolizează revoluția transilvănenilor.

Cele două monumente sunt despărţile de un luciu de apă care traversează parcul.

Începând cu 2005, când a fost finalizat, Parcului Reconcilierii Româno-Ungare a devenit locul în care comunitatea maghiară din judeţ îşi organizează sărbătorile şi îşi comemorează eroii.

Cele mai citite

Premierul Benjamin Netanyahu va fi supus unei operaţii de prostată, în plin conflict cu Hamas

Netanyahu a fost diagnosticat cu o infecţie urinară, cauzată de o hipertrofie benignă de prostată Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în vârstă de 75 de ani,...

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...
Ultima oră
Pe aceeași temă