-2 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialTurismul de croazieră aduce pe Dunăre 30.000 de turiști anual

Turismul de croazieră aduce pe Dunăre 30.000 de turiști anual

Acest tip de călătorie a înregistrat în ultimii ani o creştere semnificativă, dar administrațiile orașelor românești de pe malul fluviului nu reușesc să compună o ofertă de atracții turistice care să justifice o escală de o zi sau măcar de câteva ore.

Primele nave cu turiști care au venit pe Dunăre au acostat anul acesta în Portul Tulcea, la Mila 35 și la Sfântu Gheorghe, la sfârșitul lunii aprilie și începutul lui mai. Sezonul 2016, care se va sfârși în octombrie, înseamnă 245 de sosiri de nave de croazieră și 32.500 de turiști, cu 5.000 mai mulți decât în anul trecut. Primele nave de croazieră fluvială au ajuns în Delta Dunării în anul 2001. Dacă atunci la Tulcea au acostat șase nave de croazieră, în ultimii ani numărul lor crescut de 40 de ori. .

Iar la începutul sezonului 2015 era înregistrată o premieră în țara noastră: croaziere all-inclusive de 7 nopți, un pachet pentru o persoană costând 360 euro. Programul era dezvoltat de o firmă elvețiană și un tour operator român, care au închiriat o navă ce lua la bord 260 de turiști. Cabinele oferă tot confortul (baie proprie, aer condiționat, sisteme de încălzire și sonorizare), nava are și două restaurante panoramice, lounge, salon, bar, recepție, magazin, coafor, spălătorie și o punte superioară cu șezlonguri și zona de relaxare. Croaziera începe la Fetești, unde turiștii sunt transportați cu autocarul de la București, pornește spre Sfântu Gheorghe, unde se face prima escală, turiștilor fiindu-le oferite opțional excursii în Deltă cu bărci pescărești.

A doua zi, nava ajunge la Mila 35, unde se pot face excursii cu hidrobuze pe canalele Deltei și pe Canalul Sulina, către locul în care Dunărea se varsă mare. La Sulina, turiștii pot vizita „cimitirul maritim“, unic în Europa. A patra zi e pentru o escală la Tulcea, cu excursii la mânăstiri sau plimbări cu catamaranele pe Lacul Saon. Spre finalul croazierei, se mai face o călătorie în Delta din Ucraina, apoi până la Izmail, iar finalul este tot la Fetești, de unde se fac excursii la Constanța și Mamaia.

Alte companii au în ofertă croaziere de-a lungul Dunării, de la Viena sau Regensburg până în Deltă. O companie austriacă are în ofertă o croazieră de 9 zile, iar una dintre nave este construită în 2007, cu 71 de cabine de 3 stele și poate lua la bord 140 de turiști și 40 de membri ai echipajului. Turiștii străini sosesc cu avionul la București, de unde sunt transferați cu autocarele la Hârșova, apoi se navighează către Sfântu Gheorghe, unde turiștii au parte de „Delta Safari“ pe canale, apoi de o escală la Russe, de unde se fac excursii la Lom și Vidin, completate cu degustări de vinuri și produse bio la Conacul din Portul Cetate al lui Mircea Dinescu. Nava trece prin Belgrad, Budapesta, Bratislava, apoi la Viena, unde are loc debarcarea.

O adversitate istorică și pierzătoare

De 15 ani, autoritățile din Galați și Brăila se plâng că navele de croazieră nu fac escale în porturile lor, dar nu fac nimic concret pentru a atrage cei 30.000 de turiști. La mijloc ar putea fi și adversitatea istorică dintre edilii celor două orașe aflate la 15 km unul de altul. La Brăila există centrul vechi al orașului și Casa Memorială „Panait Istrati“, care i-ar atrage cel puțin pe francezi.

La Galați există vestigii romane, precum ruinele Castrului Roman, de unde romanii supravegheau teritoriile din nordul Dobrogei, și Cavoul Roman, cu dimensiuni monumentale, lung de 12 m, lat de 8 m, cu înălţimea de 5 m. Din păcate, monumentul e îngropat de 40 de ani sub o placă de beton pe care e amenajat un punct de colectare a gunoiului. Li se adaugă  „Valul Roman“, o fortificație de 25 km, pentru construirea căreia soldaţii romani au cărat 1,5 milioane mc de pământ. Apoi, la Galați, sunt podgorii celebre, precum cea de la Nicorești.

Acestea ar putea atrage turiștii pentru câteva ore. Dar nu o fac.

Cele mai citite

Protest major în București: George Simion estimează peste 50.000 de participanți și cere demisia președintelui Klaus Iohannis

Protestul organizat de AUR va începe la ora 14:00 în Piața Universității, urmând ca la ora 15:00 manifestanții să pornească pe traseul Piața Victoriei...

Bursele europene încheie săptămâna pe minus, influențate de datele economice din SUA

Singurul sector pe creștere a fost cel auto, cu un avans modest de 0,48% Bursele europene au înregistrat scăderi generalizate vineri, pe fondul datelor solide...

Criza energetică din Transnistria: între strategia Kremlinului și oportunitățile geopolitice pentru Ucraina

Centralele termice sunt aproape de colaps, iar penele de curent sunt tot mai frecvente, ajungând până la opt ore pe zi Editorialistul Serghii Sydorenko scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă