8.8 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialTablete gratuite pentru șomeri

Tablete gratuite pentru șomeri

Dispozitivele vor avea instalată o aplicație care va fi conectată cu bazele cu locuri de muncă disponibile, pentru a-i ajuta pe șomeri să își găsească un angajator.

O asociație a Bisericii Catolice din România a lansat un proiect inovator. Șomerii asistați de această asociație vor fi ajutați să își găsească un loc de muncă cu ajutorul aplicațiilor pentru tablete, aplicații care vor accesa baze de date cu locuri de muncă. Ei vor primi gratuit tabletele cu aplicațiile gata instalate, în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și care va fi desfășurat în șase regiuni.

Asociația Caritas Eparhial Greco-Catolic a reușit să atragă aproximativ 8,2 milioane de lei de la Uniunea Europeană prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Asociația din cadrul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla va realiza acest proiect în parteneriat cu Asociația Caritas Mitropolitan Greco-Catolic din Blaj și cu Asociația Caritas Diecezan Romano-Catolic din Iași.

 

Care sunt categoriile de șomeri

vizate de proiect

 

În cadrul acestui proiect, 610 șomeri din județele Cluj, Iași, Bacău, Alba și Mureș vor fi recalificați și ajutați să își găsească un loc de muncă. Este vorba de șomeri din cele mai vulnerabile categorii, precum șomerii de lungă durată, șomerii tineri sau șomerii în vârstă de peste 45 de ani. ”Am observat rolul tot mai mare pe care îl are tehnologia în viețile noastre și am decis să folosim tabletele pentru a permite acestor șomeri să acceseze bazele de date cu locuri de muncă, pentru a crește șansele lor de a-și găsi un angajator”, a spus directorul Caritas Cluj, părintele Adrian Avram. El a adăugat că șomerii vor beneficia de cursuri de recalificare în anumite meserii care au trecere pe piața muncii. Așa ar fi cea de agent de pază sau cea de lucrător comercial. De asemenea, cursurile de recalificare vor fi plătite cu ajutorul banilor europeni.

”Implicarea Bisericii în astfel de proiecte nu este ceva nou. Încă din vremea apostolilor au fost numiți acei diaconi care aveau grijă de persoanele aflate în nevoie. Astfel de proiecte sunt o concretizare a doctrinei sociale a Bisericii”, a spus părintele greco-catolic Ioan Mătieș, vicarul cu laicii al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Proiectul va fi sprijinit și de Consiliul Județean Cluj, prin intermediul Direcției Generale de Protecția Copilului și Asistență Socială, dar și de Primăria Cluj-Napoca, prin intermediul Direcției de Protecție Socială și Asistență Medicală.

Ce spun beneficiarii

La rândul lor, beneficiarii acestui proiect spun că ideea de a folosi noile tehnologii pentru a ușura integrarea lor pe piața muncii este una foarte bună. ”Problema cea mai mare este lipsa de informare. Nu întotdeauna aflăm în timp util care sunt slujbele disponibile și nu întotdeauna avem posibilitatea, din această cauză, de a candida pentru o funcție. La târgurile de forță de muncă există o concurență foarte mare. În plus, multe companii au propria lor politică de angajare, nu merg neapărat la aceste târguri”, a spus una dintre șomerele tinere, absolventă de facultate, Violeta Sas.

Cele mai citite

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă „CulturMedia” anunță proteste de Ziua Culturii Naționale!

În ciuda promisiunilor făcute în 2024 de către Ministrul Culturii și alți oficiali ai Guvernului, angajații din muzee și biblioteci continuă să fie discriminați...

Kurzii din Siria s-au înțeles cu noua putere de la Damasc pentru a menține unitatea țării

Liderul forțelor kurde siriene care au stabilit o administrație autonomă în nord-estul țării a declarat miercuri pentru AFP că a convenit cu noua putere...

România are șanse mari să ajungă hub regional pentru semiconductori și tehnologie avansată

Infrastructura de telecomunicații din România este suficient de avansată pentru a susține centrele mari de date, ceea ce deschide calea către un ecosistem tehnologic...
Ultima oră
Pe aceeași temă