17.7 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialSunt bani pentru patronii din turism, dar nu pentru asfaltat

Sunt bani pentru patronii din turism, dar nu pentru asfaltat

Toศ›i patronii din turism din municipiul Constanศ›a ศ™i staศ›iunea Mamaia îศ™i pot freca mâinile de bucurie. Vor plฤƒti impozite cu 50% mai mici pe clฤƒdirile ศ™i terenurile utilizate pentru prestarea de servicii turistice.

Aศ™a au votat, în ultima ศ™edinศ›ฤƒ, consilierii locali. Este vorba de fapt de douฤƒ hotฤƒrâri de consiliu, nr. 74/30.03.2016 ศ™i nr. 75/30.03.2016, care vizeazฤƒ aprobarea unor scheme de ajutor de minimis. Hotฤƒrârile par adoptate în pripฤƒ, pentru cฤƒ, pentru a beneficia de acest ajutor, cei în drept trebuia sฤƒ depunฤƒ un întreg dosar pânฤƒ… ieri.

Nu au avut deci la dispoziศ›ie decât câteva ore pentru a aduna documente precum: situaศ›iile financiar-contabile aferente perioadei de referinศ›ฤƒ; actul de constituire; statutul societฤƒศ›ii cu modificฤƒrile ศ™i completฤƒrile ulterioare etc. Pentru a fi eligibile, firmele nu trebuie sฤƒ fie în stare de insolvenลฃฤƒ, lichidare sau dizolvare, afacerea sฤƒ nu fie condusฤƒ de un administrator sau lichidator judiciar, sฤƒ nu aibฤƒ restricลฃii asupra activitฤƒลฃilor sale comerciale.

Administratorii trebuie sฤƒ-ศ™i asume acest lucru printr-o declaraศ›ie pe proprie rฤƒspundere, ca ศ™i faptul cฤƒ activitatea desfฤƒศ™uratฤƒ în clฤƒdirile ศ™i pe terenurile respective, au fost folosite pentru prestarea de servicii turistice pentru o perioadฤƒ de cel mult 6 luni în cursul unui an calendaristic.

Cum explicฤƒ primarul

Primarul Decebal Fฤƒgฤƒdฤƒu, care a propus aceastฤƒ mฤƒsurฤƒ, spune cฤƒ este un act prin care se reparฤƒ o discriminare. De ce? Pânฤƒ miercuri, beneficiau de aceastฤƒ reducere numai unitฤƒศ›ile care desfฤƒศ™urau activitate mai puศ›in de 6 luni pe an. Aศ™adar, pentru cฤƒ cel puศ›in 6 luni nu funcศ›ionau, reducerea la jumฤƒtate a taxelor ศ™i impozitelor locale pฤƒrea un lucru normal. „Codul Fiscal îi impoziteazฤƒ pe anul acesta pe cei cu o activitate de mai puศ›in de ศ™ase luni cu 50%. Ceilalศ›i, cu o activitate de mai mult de ศ™ase luni, erau impozitaศ›i 100%. Este nedrept, pentru cฤƒ mฤƒsura socialฤƒ este urmฤƒtoarea: toศ›i cei care activeazฤƒ mai mult de ศ™ase luni ศ™i au angajaศ›i primesc o bonificaศ›ie de 50%, la fel ca ceilalศ›i. Deci noi practic eliminฤƒm discrepanศ›a între cei care activeazฤƒ mai puศ›in de ศ™ase luni ศ™i mai mult de ศ™ase luni“, a spus Decebal Fฤƒgฤƒdฤƒu.

Efort bugetar de 4,5 milioane euro

Ambele hotฤƒrâri prevฤƒd cฤƒ aceste ajutoare sunt acordate pe o perioadฤƒ de trei ani: 2016 – 2018. Pentru prima, numฤƒrul estimat de beneficiari este de 52, iar valoarea estimatฤƒ a ajutorului este de 5.760.000 pe toศ›i cei trei ani, deci 110.769 de lei pentru fiecare patron. Pentru a doua hotฤƒrâre, este estimat un numฤƒr de 58 de beneficiari, care vor primi, tot în trei ani, un ajutor cumulat de 14.400.000 lei, deci 248.275 lei pentru fiecare proprietar de unitate turisticฤƒ. În total, gaura în bugetul local este de 20.160.000 de lei, deci 4.510.067 euro, la cursul BNR de astฤƒzi.

Câte strฤƒzi s-ar fi putut asfalta

Consilierii locali au aprobat, în aceeaศ™i ศ™edinศ›ฤƒ de consiliu, asfaltarea a 22 de strฤƒzi, din multele strฤƒzi din Constanศ›a care nu au nici mฤƒcar piatrฤƒ, ci sunt simple uliศ›e de noroi.

Primarul PSD Decebal Fฤƒgฤƒdฤƒu spune cฤƒ nu existฤƒ fonduri pentru mai multe strฤƒzi, deศ™i bugetul Constanศ›ei este cel mai mare din istorie. „Exclus“, a fost el tranศ™ant, întrebat dacฤƒ existฤƒ fonduri. Am fฤƒcut însฤƒ un calcul.

Potrivit cifrelor extrase din studiile de fezabilitate, suma totalฤƒ cheltuitฤƒ pentru asfaltarea lor este de 2.258.779 euro. Prin comparaศ›ie, cu banii care se acordฤƒ ca ajutor de minimis pentru patronii din turism s-ar fi putut asfalta încฤƒ aproximativ 44 de strฤƒzi.  

248.275 primeศ™te fiecare patron de unitate turisticฤƒ, în 3 ani, ca ajutor.

4.510.067 euro este ajutorul pe care consilierii l-au aprobat pentru patronii din turism.

TERMEN

În câteva luni

Vestea bunฤƒ este cฤƒ cele 22 de strฤƒzi ar trebui sฤƒ fie gata pânฤƒ la finele lunii august. Lucrฤƒrile vor fi executate de o societate comercialฤƒ a primฤƒriei. Decebal Fฤƒgฤƒdฤƒu a mai spus cฤƒ îศ™i doreศ™te ca toate strฤƒzile din municipiu sฤƒ fie asfaltate în cel mult doi ani. Vestea proastฤƒ este cฤƒ, pânฤƒ când toate strฤƒzile nu vor fi gata, nu se vor construi trotuare ศ™i borduri.

Cele mai citite

Ineficienศ›a energeticฤƒ: Povestea care ne costฤƒ scump

Romรขnia, odinioarฤƒ un jucฤƒtor energetic major รฎn Europa de Est, se confruntฤƒ acum cu o realitate sumbrฤƒ: preศ›urile au explodat, iar ศ›ara e รฎn...

Ineficienศ›a energeticฤƒ: Povestea care ne costฤƒ scump

Romรขnia, odinioarฤƒ un jucฤƒtor energetic major รฎn Europa de Est, se confruntฤƒ acum cu o realitate sumbrฤƒ: preศ›urile au explodat, iar ศ›ara e รฎn...

Adriean Videanu ศ™i soศ›ia, „pensionarii” de lux, prinศ™i la vamฤƒ cu bijuterii de peste jumฤƒtate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei ศ™i soศ›ia sa au fost opriศ›i รฎn aeroportul din Munchen, pentru cฤƒ nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ