1.5 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialSubmarinul condamnat să stea la suprafață

Submarinul condamnat să stea la suprafață

Anul viitor se împlinesc 20 de ani de când singurul submarin al României, Delfinul, nu s-a mai scufundat. A rămas fără acumulatori în 1996, iar de atunci aproape fiecare ministru al Apărării promite că îl va repune în funcțiune. Se întâmplă asta de fiecare dată când un oficial vine în portul Constanța. În 2005, după ce România achiziționaze două fregate second-hand de la englezi, ministrul Teodor Anastasiu promitea că va aloca bani pentru reabilitarea Delfinului, care ar fi trebuit să devină funcțional în 2007.

Se vorbea atunci chiar de bani pentru pregătirea echipajului, care făcea de un deceniu numai muncă de întreținere. În 2007 ministrul se schimbase, promisiunile erau însă aceleași. Teodor Meleșcanu afirma că Delfinul va fi reparat chiar până la sfârșitul anului. Campionul promisiunilor este actualul ministru, Mircea Dușa.

În trei rânduri (anul trecut, în ianuarie, anul acesta, și în weekendul trecut), acesta a spus că va face tot posibilul pentru ca Delfinul să fie funcțional. Anul trecut era chiar trecut pe lista de priorități, alături de scutul american de la Deveselu. Oficialul a recunoscut zilele trecute că lucrurile sunt mai complicate și nu a avansat un termen.

”Nu știu cât va dura mandatul meu, să reușesc să începem și modernizarea submarinului Delfinul. Nu e vorba doar de înlocuirea bateriilor, sunt și alte lucrări de modernizare care trebuie realizate, și vizavi de războiul electronic, și vizavi de protecția acestei capacități de luptă, având în vedere că trebuie să desfășoare misiuni deosebite, în condițiile în care situația politico-militară din zonă s-a schimbat. Și cred că această unitate de luptă din dotarea Forțelor Navale Române trebuie pusă în funcțiune și sper să reușesc acest lucru“, a precizat acesta.

11 ani de misiuni, 19 de așteptare

Delfinul a intrat în dotarea armatei române în 1986, fiind cumpărat din Rusia, cu circa 40 de milioane de dolari. A executat în total un număr de 67 de misiuni. Evenimentele din decembrie 1989 au însemnat și prima alarmă de luptă. Delfinul a ieșit atunci în larg, de pe 17 decembrie, și a revenit pe 25 decembrie. În 1996 i s-au descărcat acumulatorii, care trebuie înlocuiți.

De 20 de ani, statul român nu a găsit 20 de milioane de euro, suma necesară. În ciuda acestui fapt, acum trei luni, Ministerul Apărării Naționale a anunțat, prin Romtehnica că are în plan achiziţionarea a 18 torpile uşoare antisubmarin pentru suma totală de 16,5 milioane de euro. Anunţul Romtehnica implică încheierea unui acord-cadru cu un singur agent economic pe o durată de 5 ani, valoarea estimată a contractului, al cărui obiect este «capabilităţi de luptă antisubmarin. torpila uşoară submarin», fiind de 74,250 milioane de lei (16,5 milioane de euro) fără TVA.

Greu de detectat

Delfinul este un submarin de atac din clasa KILO. Aparatul are un deplasament de 2.325 tone la suprafaţă şi 3.076 tone în imersiune.

Lungimea sa este de 74,3 metri, iar lăţimea de 10 m. Poate coborî la o adâncime de 250 metri şi dezvoltă o viteză de 10 noduri la suprafaţă şi 20 în imersiune (adică aproape 40 de kilometri pe oră). Delfinul este un submersibil clasic, cu propulsor diesel-electric. În privinţa armamentului, este dotat cu 6 tuburi lanstorpile şi poate ambarca 18 torpile sau 36 de mine. Clasa Kilo este una dintre cele mai silențioase și mai greu detectabile de radar din lume.   

Cele mai citite

Opinii globale despre un posibil al doilea mandat al lui Donald Trump: Europa îngrijorată, restul lumii mai optimist

Un sondaj desfășurat în 24 de țări arată că europenii sunt în mare parte sceptici cu privire la o posibilă revenire a lui Donald...

Șantaj pe piața de energie: Furnizorii de energie electrică majorează tarifele și amenință consumatorii cu deconectarea, pe motiv că statul nu a plătit subvențiile...

În ultimele zile, pe adresa redacției „România Liberă” au venit plângeri din partea consumatorilor, care acuză furnizorii de energie electrică de practici abuzive, dar...

Președintele Klaus Iohannis: Ziua Culturii Naționale, un moment de răscruce pentru viitorul României

Iohannis a afirmat că generația lui Eminescu a transformat cultura într-un scut împotriva extremismului și a discursurilor instigatoare la ură Cu ocazia Zilei Culturii Naționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă