Mai multe asociații ecologiste se opun deschiderii unei noi secții la uzina Kronospan. Protestatarii spun că ar exista o legătură directă între funcționarea instalației de formaldehidă și înmulțirea cazurilor de cancer, acuzație respinsă de investitor.
Sebeșul a ajuns în centrul unui adevărat război al nervilor. De trei săptămâni, duminică de duminică, peste 1.000 de oameni ies în centrul orașului pentru a protesta împotriva intenției companiei austriece Kronospan de a construi o nouă instalație de producere a formaldehidei, o substanță chimică folosită în producția de plăci de MDF și PAL. Protestele sunt organizate de Grupul de Inițiativă Civică Sebeș și sunt susținute de mai multe organizații neguvernamentale cu profil ecologic. Protestatarii spun că vor înceta să iasă în stradă abia după ce fabrica de formaldehidă va fi mutată la o distanță de cel puțin 50 de kilometri depărtare de oraș. Unii dintre protestatari spun că ar exista o legătură directă între producerea formaldehidei pe plan local și înmulțirea cazurilor de cancer. De asemenea, ei intenționează să convoace un nou referendum local pe tema funcționării instalațiilor de formaldehidă. Un referendum anterior a eșuat, pentru că pragul de validare era de 50 la sută. Acum, însă, după scăderea pragului la 30 la sută, un nou referendum local ar avea toate șansele să fie validat.
Protestele au loc într-unul dintre cele mai industrializate și mai prospere orașe din România. În Sebeș, practic, nu mai există șomeri, datorită investițiilor austriece, germane, italiene sau suedeze, iar mulți dintre muncitori sunt aduși din localitățile învecinate. Însă industrializarea masivă a adus și un mare grad de poluare. În acest context, reprezentanții companiei Kronospan spun că nu ar exista nici un fel de legătură între cancer și poluarea cu formaldehidă, denunțată de ecologiști. “Ne exprimăm încă o dată îngrijorarea faţă de acţiunile şi declaraţiile unor reprezentanţi ai societăţii civile din Sebeş, dar mai ales ale unor organizaţii non-guvernamentale străine şi a unor persoane care nu trăiesc şi nu au trăit niciodată în Sebeş al căror scop declarat este protecţia mediului, dar ale căror acţiuni fac dovada unei lipse de informare adecvată, ignoranţă şi chiar rea-credinţă“, spun reprezentanții Kronospan, prin intermediul unui comunicat de presă. Compania Kronospan vrea să pună în funcţiune în primăvara acestui an, la Sebeş, o nouă fabrică de producere a formaldehidei. Este vorba de o investiţie de 18 milioane de euro. Instalaţia de formaldehidă este second-hand și a fost cumpărată din Franţa. Investiţia companiei austriece Kronospan se află în procedura de revizuire a autorizaţiei de mediu. Ministerul Mediului anunţa că analizează două contestaţii pe această temă.
Inițiative
Campania „Opriți poluarea în Sebeș!“ a fost iniţiată de către locuitorii oraşului organizaţi în Grupul de Iniţiativă Civică Sebeș.„Cetăţenii solicită autorităţilor să ia măsuri urgente în vederea stopării poluării oraşului Sebeş şi să interzică continuarea activităţii principalului poluator S.C. Kronospan S.A. atâta timp cât acesta nu respectă cu strictețe normele europene de protecția mediului“, spun reprezentanții organizației civice care a inițiat protestul.
Ecologiștii aduc în favoarea lor și argumente medicale. „OMS spune clar în comunicatul nr. 153 din 15 iunie 2004 că formaldehida este clasată în grupa I a agenţilor cancerigeni pentru om, numeroase studii ale organizaţiei demonstrând că această substanță poate cauza diverse forme de cancer precum leucemia, cancer de creier, cancer al aparatului respirator, nas, esofag, faringe.
Conform unui studiu realizat de Centrul Regional de Sănătate Publică Târgu-Mureş în 2008 pentru Regiunea Centru, judeţul Alba deține locuri „fruntașe“ la cancerul pulmonar, cancerul de col uterin, cancerul colo-rectal, cancerul gastric și melanom malign. Alte date oferite de CRSP Mureș spun că în județul Alba se îmbolnăvesc de cancer circa 1.800 de persoane anual, și mor circa 800 anual“, mai afirmă organizatorii protestului de duminică.
Potrivit reprezentanților administrației județene din Alba, un referendum local poate să blocheze extinderea fabricii, dar nu poate să decidă închiderea unităților deja funcționale.
Oprirea funcționării unei fabrici poate fi decisă doar dacă există dovezi clare referitoare la faptul că nu ar respecta legislația de mediu, iar această faptă ar pune în pericol sănătatea oamenilor. Deocamdată, nu există vreun document oficial care să arate acest lucru.