5 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSpecialS.O.S.: Dobrogea trebuie reindustrializată

S.O.S.: Dobrogea trebuie reindustrializată

Poate o țară să trăiască numai din turism? Se pare că răspunsul este nu, dacă ne uităm la Grecia, o zonă mult mai binecuvântată din acest punct de vedere decât România. Cu toate acestea, în Dobrogea se bate multă monedă pe acest domeniu, care nu aduce venituri consistente decât circa două luni pe an și care nu reușește să aducă valută forte, pentru că turiștii străini lipsesc aproape cu desăvârșire. Marile fabrici din zonă au dispărut, iar ruinele lor se pot vedea peste tot, de la Vadu la Medgidia. Un grup de specialiști care vor să contracareze această tendință, reuniți în ceea ce se cheamă clusterul MEDGreen, lansează, astăzi, un document de poziție intitulat „Manifest pentru Reindustrializarea Dobrogei”.

Dobrogea tinde să ajungă un fel de Grecie

”Acest manifest este un semnal de alarmă pe care vrem să îl tragem, deoarece Dobrogea tinde, cel puțin prin evoluțiile din ultimii ani, să ajungă un fel de Grecie a Europei, pentru că tendința este de dezindustrializare. Sunt tot felul de piedici care se pun de către autorități pentru activitățile industriale. Se pune accent pentru niște activități comerciale, de servicii, care sunt prost plătite. Absolvenții de facultăți cu o oarecare pregătire nu își găsesc un loc de muncă aici. În următorii 10-20 de ani putem ajunge într-o situație dramatică în regiune. Atunci, chiar dacă vom dori, nu vom mai putea”, a spus Eden Mamut, directorul Institutului pentru Nanotehnologii și Surse Alternative de Energie din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, cel care a elaborat documentul. Manifestul își propune să atragă atenția factorilor de decizie, a specialiștilor, a comunității de afaceri și a altor categorii de persoane interesate asupra necesității unei implicări la nivel local și regional pentru definirea unor politici de spijinire a activităților industriale cu valoarea adăugată ridicată care să asigure pe termen lung în mod sustenabil bunăstare și un trai decent pentru locuitorii din zona Dobrogei.

Obiective strategice

În prima parte, se realizeză o sinteză a pricipalilor factori caracteristici pentru teritoriul românesc dintre Dunăre și Marea Neagră în ceea ce pri­vește resursele de materii prime, condițiile geografice, problemele de mediu, populație și de pregătire a forței de muncă. În continuare, se prezintă oportu­nitățile existente în prezent la nivelul Uniunii Europene și la nivel național pentru încurajarea promovării inovării, a activităților cu valoare adăugată ridicată cu accent pe  „renaș­tere” industrială.

Partea de substanță a documentului cuprinde cerințele minimale la nivel macroeconomic și al cadrului legislativ, precum și un set de 12 obiective strategice care au fost identificate de către membrii grupului de lucru pentru a spijini procesul de reindustrializare din zona Dobrogea.

Acestea se referă la nevoia de implicare a autorităților locale în procesul de identificare și sprijinire a dezvoltării de afaceri industriale pe teritoriile acestora, atragerea de fonduri pentru inovare, o reformă de substanță în educație începând din școala primară, sprijinirea tinerilor pentru a face performanță cu focalizare către știință, tehnologie, inginerie și matematică (STIM) și nevoia de implicare a factorilor locali în sprijinirea Universi­tăților și a institutelor de cercetare.

Este subliniat în mod pregnant în document că finanțarea activităților industriale se poate face numai în condițiile unor costuri ale finanțării în limita de 3% a ratei dobânzii anuale și că orice plan de reindustrializare necesită o implicare a sectorului bancar care trebuie să vină cu soluții.

În acest context, sprijinirea pieței de capital, atragerea capitalurilor de risc, a schemelor de micro­finanțare sunt soluții care pot asigura succesul unui astfel de demers.  

Institutul European pentru Inovare și Tehnologie

Printre participanții la eveniment se numără Institutul European pentru Inovare și Tehnologie (European Institute of Innovation and ­Technology – EIT) reprezintă o instituție a Uniunii Europene care a fost înființată în baza deciziei Parlamentului European și a Consiliului European în anul 2008 cu misiunea de a dezvolta un model de cooperare între întreprinderi, universități și institute de cercetare. Universitatea „Ovidius” din Constanța face parte din consorțiul EIT Raw Materials. Acest consorțiu, coordonat de către Universitatea din Freiberg, își desfășoară activitatea în domeniul explorării, extracției, procesării, reciclării și substituției resurselor materiale. Reunind 116 universități de elită, institute de cercetare și întreprinderi fanion din Uniunea Europeană, consorțiul va dezvolta până în 2018 un  minim de 40 de idei incubate și 16 întreprinderi start-up, angajându-se să formeze un număr de peste 1.000 de absolvenți de masterat și doctorat în domeniul resurselor materiale. La sfârșitul perioadei contractuale, în 2022, consorțiul s-a angajat să comercializeze peste 70 de brevete de invenție. În acest fel, se consideră că EIT Raw Materials va deveni cel mai puternic consorțiu inovativ din acest domeniu la nivel mondial.

 

Fabrica de prelucrare a metalelor grele, amplasată în localitatea constănțeană Vadu, este o ruină acum: un exemplu al dezindustrializării Dobrogei

Cele mai citite

Noi reguli pentru dobânzile aplicate de IFN-uri

Contractele de credit în derulare vor trebui să respecte noile plafoane ale dobânzilor Legea de plafonare a dobânzilor la creditele de consum IFN va intra...

Creștere accelerată pe piața deodorantelor din România: 12% în valoare și 14% în volum, în ultimul an

Piața deodorantelor a crescut semnificativ în ultimele 12 luni. Jucători importanți în acest sector, Dove - actualul lider de piață în segmentul destinat femeilor...

Primele voturi prin corespondență din diaspora, au fost recepționate de Poșta Română

Acțiunea se înscrie în acordul semnat între Compania Poșta Română și Autoritatea Electorală Permanentă Într-un comunicat de presă, Compania Națională Poșta Română a transmis că...
Ultima oră
Pe aceeași temă