10.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialReindustrializarea, strategia care a scos Ludușul din criză

Reindustrializarea, strategia care a scos Ludușul din criză

În urmă cu un deceniu și jumătate, Ludușul era un oraș în agonie. Singurele exporturi realizate de acest oraș erau cele de mână de lucru. În contextul în care fabricile ridicate în perioada comunistă au intrat în colaps, precum Romvelo, ori se confruntau cu dificultăți financiare care păreau insurmontabile, oamenii plecau cu sutele să muncească în Italia sau în Spania. Străzile pline de gropi, fațadele crăpate ale blocurilor și îngrijorarea întipărită pe fețele oamenilor erau notele care arătau cât de apăsătoare devenise atmosfera în Luduș. Însă, de aproximativ opt ani, în oraș a început să adie vântul schimbării. Unii dintre ludușenii care plecaseră în Occident s-au întors acasă cu o altă mentalitate. De asemenea, administrația locală a început să pună bazele unei strategii care a dus la relansarea economică a orașului. În prezent, rata șomajului din Luduș este semnificativ mai mică decât media națională, iar locuri de muncă găsesc și cei care au o calificare redusă ori nici un fel de recalificare. Reindustrializarea a oferit orașului o nouă șansă.

Leoni, o investiție de succes

Una dintre cele mai importante investiții atrase de Luduș în ultimii ani este cea realizată de grupul german Leoni. Concernul care produce cablaje pentru industria auto și care a avut în anul 2015 o cifră de afaceri mai mare de patru miliarde de euro și aproape 70.000 de angajați în întreaga lume a decis să investească la Luduș. Reprezentanții companiei au închiriat un spațiu de 3.500 de metri pătrați și au început producția în august. La început, au fost angajate 500 de persoane, însă planurile conducerii concernului este să ajungă la 1.000 de angajați în 2016, spune primarul din Luduș, Cristian Moldovan. Potrivit presei locale, valoarea investiției Leoni este mai mare de 10 milioane de euro. El adaugă faptul că unul dintre marile beneficii pentru comunitatea locală este reprezentat de marele număr de locuri de muncă înființate. Primarul din Luduș spune că investitorii germani au început să recruteze forță de muncă și din afara orașului. ”Este important faptul că Leoni nu a cerut o calificare anume. Oamenii care vor să candideze pentru un post în cadrul companiei trebuie doar să scrie și să citească, să vorbească și să distingă culorile”, a afirmat Cristian Moldovan. În Luduș, un alt investitor important, care funcționează încă de pe vremea comunismului, este fabrica de zahăr, azi în proprietatea concernului francez Tereos. Fabrica de zahăr se află pe locul doi în topul angajatorilor, cu peste 200 de locuri de muncă. Mai există și companii precum RomFerChim sau RoDacia ori Poli Izo Construct, care au până în 100 de angajați fiecare. De asemenea, în zona industrială se regăsește și compania Vitafoam, care a angajat aproape 200 de ludușeni și care produce spume poliuretanice. Valoarea investiției este mai mare de 12 milioane de euro. În acest context, prioritatea primarului este atragerea de noi investitori în Luduș și diversificarea economiei locale. ”Un potențial foarte mare este în domeniul industriei chimice. Să nu uităm că avem peste 1.500 de oameni care munceau în acest domeniu, la fabrica de anvelope. Însă orice investitor este binevenit”, spune Cristian Moldovan.

O altă direcție de dezvoltare ar putea fi prelucrarea produselor alimentare, în contextul în care Ludușul este centrul unei zone legumicole importante.

Investiții publice

Primarul Cristian Moldovan afirmă că investițiile private au fost dublate de investițiile publice. Administrația locală a reușit să deruleze cu succes cinci proiecte mari în 2015. ”Este vorba de un proiect de modernizare a spitalului, făcut pe fonduri europene, după aceea avem patru proiecte finanțate prin intermediul fondurilor guvernamentale, dintre care trei s-au finalizat în acest an, iar unul în 2016. Este vorba de înființarea SMURD și tot ce ține de asta, dar și de asfaltări la două străzi importante, care au fost reabilitate total. În speță, este vorba de străzile Avram Iancu și Policlinicii, plus străzile adiacente. Mai trebuie menționat un alt proiect foarte mare, de trei milioane de euro, de asfaltări prin metode alternative, care a implicat asfaltarea a 11,4 kilometri de drumuri pietruite din orașul Luduș. Este excelent că am reușit să concretizăm aceste proiecte cu ajutorul finanțărilor care vin din bugetele Uniunii Europene și Guvernului”, a spus primarul Cristian Moldovan. Contractul care vizează reabilitarea spitalului se referă la ambulatoriul acestei unități medicale. Valoarea contractului este de aproape două milioane de euro. De asemenea, dezvoltarea SMURD a presupus și alocarea unei formații militarizate de pompieri, cu o mașină specială și cu una de descarcerare, care se adaugă formației de pompieri civili din Luduș. ISU Mureș a alocat și o autospecială pentru SMURD, care va fi deservită de 14 paramedici. Activitatea acestei unități SMURD este susținută și de o asociație care include Ludușul și cinci comune din jur. El a adăugat că și fondurile proprii de care a dispus administrația locală în anul 2015 au fost orientate tot spre investiții. ”Cel mai important proiect finanțat din fonduri locale a fost reamenajarea pieței agroalimentare a orașului, un proiect care este cel mai apreciat dintre toate cele concretizate în acest an care tocmai s-a încheiat. Am finalizat în 2015 și bazinul didactic de înot, care a primit fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale”, a adăugat Cristian Moldovan.   

Comunitate – un oraș cu potențial

Ludușul este una dintre cele mai vechi comunități din regiune. Orașul a fost atestat documentar în secolul al XIV-lea, înaintea Bucureștiului. În prezent, Ludușul are peste 15.000 de locuitori.

Cele mai citite

Dell simplifică gama de PC-uri: Adio XPS, Inspiron și Latitude

PC-urile destinate consumatorilor obișnuiți vor fi etichetate Dell, cele pentru clienții de afaceri vor deveni Dell Pro, iar stațiile de lucru de înaltă performanță...

Joburi care vor dispărea treptat: secretare, casieri, servicii poștale, vânzători de bilete

Conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, România înregistrează un număr de peste 460.000 de șomeri În anumite regiuni ale țării, rata...

Erdogan avertizează: Turcia pregătită să intervină dacă Siria se destramă

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia este pregătită să intervină pentru a preveni destrămarea Siriei în cazul unor riscuri cauzate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă