Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat, luni, că dacă ar fi vrut să aibă vreo afacere în port nu l-ar fi putut împiedica nimeni, adăugând că are prieteni printre membrii Guvernului, relatează Mediafax.
"Dacă doream să am o afacere în port, ce m-ar fi împiedicat să o fac, mai ales acum? Nu sunt prieten cu Șova, nu sunt ai noștri la guvern ? Că așa se fac afacerile în port, când sunt ai noștri la guvern”, a afirmat Mazăre, care a susţinut că nu a avut, nu are și nu va avea afaceri personale în Portul Constanța.
El a făcut aceste declaraţii la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu o delegație a Federației Naționale a Sindicatelor Portuare, care se opune ca statul să piardă pachetul majoritar de acțiuni la Portul Constanța, prin transferul altor 13% din acţiuni către Consiliul Local.
Întâlnirea dintre Radu Mazăre și sindicaliștii din Portul Constanța nu a ajuns la rezultat, iar cele două părți s-au acuzat reciproc, primarul spunându-le sindicaliștilor că îi apără pe oamenii de afaceri din port, iar sindicatele acuzându-l că i-a forţat pe cei care au semnat pentru transferul de acţiuni.
Aproximativ 300 de angajaţi din Portul Constanţa au protestat timp de două ore, luni dimineaţă, în faţa sediului Administraţiei Porturilor Maritime, nemulţumiţi că alte 13 procente din acțiunile APM ar urma să treacă la Consiliul Local Constanța. Sindicaliştii au anunţat că vor continua protestele marţi, miercuri şi săptămâna viitoare.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că premierul Victor Ponta şi ministrul Transporturilor, Dan Şova, doresc să transfere către "clanul Mazăre" o cotă parte din acţiunile de la Portul Constanţa printr-o Hotărâre de Guvern, eludând astfel prevederi constituţionale.
Preşedintele Traian Băsescu afirma, sâmbătă, la o dezbare a Fundaţiei Mişcarea Populară, că a da "un port care face investiţii de 500 de milioane în ultimul an lui Măzărică, clovnul naţional", este "un element de dispreţ pentru interesul naţional".
De asemenea, Băsescu spunea, săptămâna trecută, că "ultima aventură pe care se pregăteşte să o livreze premierul Ponta" este o hotărâre de Guvern de transfer al unui pachet de acţiuni ale Portului Constanţa către Primăria condusă de Radu Mazăre, calificând demersul drept "o ilegalitate majoră".
Ulterior, premierul Victor Ponta declara că preşedintele Traian Băsescu este cel care are interese personale legate de Portul Constanţa şi nu doreşte eliminarea actelor de corupţie din acea zonă, pentru a proteja firmele care l-au ajutat în prezent şi a nu răspunde pentru neregulile săvârşite ca ministru.
În 1 mai, în cadrul unei vizite făcute în judeţul Constanţa, premierul Victor Ponta spunea că procedura de transfer a acţiunilor Portului Constanţa către Consiliul Local va continua, chiar dacă există riscul "să se supere" anumite persoane, el susţinând că portul se va dezvolta mai bine după ce o parte din acţiuni vor fi listate la bursă.
În prezent, Ministerul Transporturilor este acţionar majoritar la Administraţie Porturilor Maritime Constanţa, cu 60 la sută din acţiuni, Fondul Proprietatea deţine 20 de procente şi tot 20 de procente are şi Consiliul Local Municipal.
Guvernul şi autorităţile locale propun ca structura acţionariatului APM să fie următoarea: 33 la sută Consiliul Local Constanţa, 33 la sută Ministerul Transporturilor, 20 la sută Fondul Proprietatea şi 14 la sută din acţiuni să fie listate pe Bursă.