3 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSpecialPrograme de depistare a hipoacuziei, în cinci spitale din țară

Programe de depistare a hipoacuziei, în cinci spitale din țară

Hipoacuzia va putea fi depistată de la naștere, în cinci spitale din țară și București, prin dotarea unităților cu aparate de testare a auzului la nou-născuți. Proiectul derulat de Asociația Audiosofia este unul din cele nouă programe care vor fi finanțate, în proporție de aproximativ 85%, de Fundația Orange.

Citește și: 17 centre educaționale noi, pentru copiii defavorizați din toată țara

Spitalul Judetean “Sf. Apostol Andrei” Constanta, Spitalul Judetean “Sf. Apostol Andrei Galati”, Spitalul Judetean Alexandria, Spitalul Clinic Elias Bucuresti și Spitalul “M.S.Curie” Bucuresti vor fi dotate cu aparatură de screening auditiv. Copiii care nu vor trece testul vor beneficia de intervenție timpurie (operație, protezare sau implant cohlear). Reprezentanții asociației estimează că aproximativ 8.000 de copii din București și din județele Constanța, Galați și Teleorman vor fi testați prin screening auditiv.  Proiectul asociației Audiosofia a primit o finanțare de aproape 190.000 de lei.

Un alt proiect urmărește crearea unei aplicații pentru știri pe telefonul mobil pentru persoanele nevăzătoare. Aplicația va citi cu vocea sintetică știri din toate domeniile, precum și reportaje și va fi disponibilă pentru toți posesorii unui smartphone. Inițiativa aparține fundației MediaPro și va fi finanțată cu aproximativ 225.000 de lei.

O școală pentru nevăzători din Capitală va primi tablete și un soft care va transforma schemele, graficele și hărțile în explicații audio. Proiectul vrea să le pună la dispoziție copiilor formule din fizică și matematică, precum și formule chimice, materii care în școlile de nevăzători sunt puțin abordate, din cauza dificultății transpunerii în format Braille a formulelor ștințifice, au arătat reprezentanții Asociației pentru Dezvoltare Urbană, care va primi o sponsorizare de 67.185 de lei.

Alte proiecte urmăresc integrarea tinerilor în comunități, prin organizarea de cursuri de orientare profesională (cum este proiectul derulat de asociația Junior Achievement România, în valoare de aproximativ 133.000 de lei, de care vor beneficia 200 de tineri cu deficiențe de auz din șapte scoli speciale) sau crearea unei comunicări mai strânse a elevilor cu deficiențe de vedere cu cei fără deficiențe (proiect al organizației Salvați Copiii, care va fi finanțat cu 223.400 de lei, și de care vor beneficia cei 1.000 de copii înscriși la școlile speciale).

Citește și: Peste 50.000 de români nevăzători vor putea avea un câine ghid

De asemenea, 100 de copii cu deficiențe de vedere din Moldova vor beneficia de terapie, prin înființarea unei camere de educație polisenzorială la Liceul Special Moldova, care va fi sponsorizată cu aproximativ 95.500 de lei. Alți 100 de tineri nevăzători, cu vârste cuprinse între 13 și 22 de ani, vor face, timp de un an, pereche cu tineri fără deficiențe de vedere și vor participa la diverse activități împreună. De asemenea, patru universități din București, Cluj, Iași și Timișoara vor primi soft-uri audio vocale pentru biblioteci, pentru creșterea numărului de tineri care să beneficieze de informații. Proiectul derulat de asociația Young Goldfish va primi 225.000 de lei.

În plus, vor fi deschise două centre vocaționale în Arad și Timișoara pentru tinerii cu surdocecitate, care vor învăța o meserie pentru a se integra mai ușor în comunitate: unii vor învăța să modeleze marțipan, unii vor lucra în sere sau în mini-tipografii. Proiectul, derulat de Sense Internațional, este sponsorizat cu aproximativ 227.000 de lei. 

Un alt proiect care va fi finanțat de fundație cu 224.550 de lei este cel al Muzeului Național de Artă, care își propune transformarea site-ului într-un canal de comunicare pentru persoanele cu deficiențe de vedere și auz, prin crearea unui tur virtual al colecțiilor, în format audio-video, cu prezentare în limbajul mimico-gestual.

Anul acesta, nouă organizații non-guvernamentale și instituții de stat au primit sponsorizări în valoare de 357.000 de euro, prin programul ”Lumea prin culoare și sunet”, desfășurat de Fundația Orange. Proiectele, care urmăresc îmbunătățirea calității vieții pentru persoanele nevăzătoare și cele cu deficiențe de auz, sunt finanțate în proporție de aproximativ 85% de fundație.

Toate proiectele vor fi realizate între mai 2014 și iulie 2015.

În total, în 2013, în jur de 22.000 de persoane au beneficiat de proiectele dezvoltate de organizațiile câștigătoare.

Cele mai citite

Renovezi baia? Alege un vas WC suspendat pentru o transformare spectaculoasă

Transformarea băii tale nu înseamnă doar să schimbi câteva accesorii sau să revopsești pereții. Alegerea corectă a obiectelor sanitare poate face o diferență uriașă...

Șacalii fac prăpăd în Delta Dunării

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării recomandă populației din zonă să limiteze accesul animalelor la hrană Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a emis o serie...

Arestări la nivel înalt în armata Ucrainei. Doi generali și un colonel riscă 10 ani de închisoare

Biroul de Anchetă al Statului ucrainean (DBR) a anunţat arestarea a doi generali şi a unui colonel ai armatei, a căror "inacţiune" şi "neglijenţă"...
Ultima oră
Pe aceeași temă