Vizitatorii orașului Alba Iulia au parte de o nouă atracție turistică, pe lângă Cetatea Alba Carolina. Este vorba de Parcul Dendrologic ”Dr. Ioan Vlad”, deschis publicului de la 1 Mai. Parcul poate fi vizitat gratuit de către turiști în luna mai, apoi copiii vor plăti o taxă de vizitare în valoare de un leu, iar adulții o taxă de doi lei.
Parcul Dendrologic este una dintre cele mai frumoase zone împădurite din Transilvania. Acesta are o suprafață de 21 de hectare, unde se află 1.100 de specii vegetale. În parcul dendrologic din Alba Iulia au amenajate alei, dar și locuri de odihnă. Parcarea din apropiere are o suprafață de 600 de metri pătrați. Accesul în parc poate fi făcut de pe drumul național care pleacă din Alba Iulia spre Zlatna. El este situat în Valea Plopii, la capătul străzii Cerbului. Parcul este deschis și amatorilor de cicloturism. În zonă se află și Vârful Mamut, cu o altitudine de 765 de metri, care face parte din subgrupul Munților Mureșului din cadrul Munților Apuseni. Printre speciile de arbori nativi se află teiul, paltinul, stejarul, gorunul, cerul și fagul, iar în corpul de pădure, cu o suprafață de 667 de hectare, din care a fost individualizată și suprafața parcului dendrologic adăpostește numeroase specii de păsări insectivore, precum și elemente de faună mică.
O rețea transilvăneană de arii botanistice
Parcul Dendrologic ”Dr. Ioan Vlad” completează o serie de amenajări de acest tip, care mai include și Parcul Dendrologic din Simeria, Grădina Botanică ”Alexandru Borza” din Cluj sau Grădina Botanică din Jibou.
“Vă invit să vă bucurați de una dintre cele mai frumoase zone de agrement și de relaxare din România, Parcul Dendrologic Dr. Ioan Vlad. Pentru pasionații de mișcare în aer liber sau pentru cei care vor să evadeze din oraș, deschidem porțile singurului parc dendrologic construit în inima pădurii, care adăpostește peste 1.100 de specii de plante din toate colțurile lumii. O minune peisagistică desfășurată pe o suprafață de 21 de hectare, cel mai amplu proiect de transformare în atracție turistică a unei bogății naturale locale“, a declarat, la inaugurarea acestui parc, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.