O asociație de proprietari din municipiul Constanța a obținut o victorie importantă în instanță: a anulat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) care prevedea construcția unui bloc de șase etaje pe un spațiu verde pe bulevardul Tomis, aproape de Spitalul Județean.
Este o victorie importantă din două motive: în primul rând, se protejează spațiul verde, care în Constanța este o raritate. În al doilea rând, sunt respectate drepturile celor care locuiesc într-un bloc de patru etaje în imediata apropiere a spațiului verde. Locatarii de aici, cei care au inițiat procesul, au reclamat faptul că noua construcție este multe prea aproape de imobilul lor și că le va lua toată lumina din case. Victoria în instanță a venit relativ repede.
„Tot procesul a durat un an și jumătate. După prima pronunțare au fost numai două termene și am avut decizia definitivă“, a explicat avocatul Ion Stelian-Cristian, care i-a reprezentat pe membrii asociației de proprietari. Decizia instanței este cu atât mai simbolică și importantă cu cât pe un spațiu asemănător, un investitor a reușit, pe timpul domniei primarului Radu Mazăre, să construiască un turn.
Viitorul e incert
Victoria în instanță este indubitabilă, dar aceasta nu înseamnă că războiul a luat sfârșit. „Terenul rămâne în proprietatea privată a investitorului. Teoretic, poate să ceară un nou PUZ. Practic, cred că îi va fi greu să obțină un PUZ așa cum și-ar dori, pentru a fi eficient din punct de vedere economic“, a declarat Ion Cristian-Stelian. Dacă nu va cere un nou plan urbanistic zonal, reprezentanții investitorului ar putea cere despăgubiri din partea autorităților locale, sume pe care, dacă le vor obține, le vor plăti toți constănțenii. Un astfel de caz poate acționa însă ca un argument în cazurile viitoare. „La noi nu există instituția precedentului ca în Statele Unite ale Americii, unde este izvor de drept: invoc o hotărâre cu putere obligatorie pentru instanță. O hotărâre de acest gen nu este obligatorie pentru celelalte instanțe, dar este una care poate fi folosită ca argument în alte acțiuni“, a precizat avocatul.
Un oraș împânzit de betoane
Dacă am trece în revistă toate cazurile de construcții pe spații verzi nu ne-ar ajunge mai multe ziare. În 15 ani de Administrație Mazăre s-a construit haotic, fără să se respecte nici cele mai elementare norme de urbanism. Există cartiere întregi, cum ar fi „Compozitorilor”, unde PUZ-ul inițiat prevedea numai construcții de maximum P+2. „Mi-am construit o casă acolo tocmai pentru că tot cartierul avea o limită maximă de înălțime. Între timp s-au făcut derogări și s-a ajuns să avem chiar și blocuri de zece etaje”, ne-a declarat un locuitor. Culmea, primele blocuri de etaje sunt construite chiar de primărie: așa-numitele locuințe pentru tineri, care s-au dovedit un eșec.
Constănțenii au înțeles însă că se pot lupta în instanță și o și fac. Unul dintre procese este intentat împotriva lui Mihai Toporan, fost şef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Constanţa, soției sale și a primarului Constanței. Toporan, devenit între timp om de afaceri, vrea să construiască un bloc de 10 etaje în cartierul Faleză Nord, iar în aprilie 2016 a primit și autorizație de construire. Locuitorii blocurilor de lângă vor să oprească această construcție, reclamând că le încalcă intimitatea.
Cum să construiești pe spațiul verde
Istoria terenului este interesantă, pentru că demonstrează cum s-a acționat în acești ani. Terenul de 512 mp a fost cumpărat de Toporan și soția sa în 2004, la o licitație organizată de Primăria Constanța, pentru numai 5.700 de euro fără TVA. În rate. În acte scria clar că este vorba de spațiu verde, iar proprietarul se obliga să îi păstreze destinația, care nu putea fi schimbată decât cu acordul municipalităţii.
În 2015, primarul Decebal Făgădău a inițiat o hotărâre de Consiliu Local, la cererea a două SRL-uri, care prevede modificarea PUZ-ul pentru o suprafață de 14,8 hectare, inclusiv spațiul verde despre care vorbim. Consilierii locali (PSD avea majoritate absolută) au aprobat-o. Primăria a emis în mai un certificat de urbanism pentru un loc de zece etaje, iar în septembrie între soții Toporan și Primăria Constanța s-a încheiat un nou contract, prin care primii s-au obligat să plătească în rate 245.966 euro fără TVA. Așa a ajuns un spațiu verde teren bun de construit.
Metoda a fost aplicată cu succes în multe cazuri, nu numai pentru spații verzi, dar și pentru parcări, de exemplu, sau terenuri virane aflate în imediata apropiere a unor blocuri.
Amendă de 200.000 de lei
Primăria Municipiului Constanța nu a redactat nici până acum Registrul spațiilor verzi, deși acest document este obligatoriu din 1 ianuarie 2011. Fără acest document, se poate construi practic oriunde, pentru că toate terenurile apar ca terenuri virane. În cazul exemplului de la începutul articolului, numai norocul celor care au reclamat a făcut ca terenul să se regăsească în actele primăriei ca spațiu verde. Primăria a fost amendată de două ori, în perioada 2014-2015, de către Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Constanţa, cu sume cuprinse între 100.000 și 200.000 de lei, pentru nerespectarea legii.
Întrebat de „România liberă“, în această vară, de ce nu a fost redactat registrul, primarul Decebal Făgădău a spus că nu au fost identificate resursele necesare. Primăria Constanța are un buget de circa 150 milioane euro pe an.