Casa Ion Bănescu, situată în centrul municipiului Constanța, este monument istoric, grupa istorică B. Ion Bănescu a fost primar al orașului între anii 1905 și 1907 și este cel care, practic, a înființat Muzeul de Istorie Națională și Arheologie. Acum funcționează aici Școala de Arte și Meserii din cadrul Centrului Cultural „Teodor Burada“, aflat în subordinea Consiliului Județean Constanța. Recent, pe terenul de lângă s-a construit o clădire de birouri, care a fost închiriată de Serviciul Public de Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Constanța, pentru cinci ani. Prețul plătit de SPIT este de 22.449,15 euro pe lună, la care se adaugă TVA. Fie din cauza construcției, fie din alte motive (nu s-a efectuat o expertiză deocamdată), clădirea a suferit unele avarii.
Din acest motiv, la o ședință de Consiliu Local, consilierii PMP au susţinut un proiect de hotărâre privind compensarea cheltuielilor necesare reabilitării Casei Ion Bănescu, cu suma chiriei plătite de către Primăria Constanţa proprietarului, SC Eden SRL. „Proprietarul construcţiei în care îşi desfăşoară activitatea SPIT Constanţa se face vinovat de distrugerile cauzate monumentului istoric, conform informaţiilor apărute în presa scrisă“, a declarat Claudiu Palaz, președinte PMP.
Au refuzat să dea aviz
Acesta a declarat că demersul consilierilor partidului „a fost unul pentru transparenţa şi stoparea cheltuirii banilor publici, pentru a opri mofturile şmecherilor Constanţei“, dar că „PNL a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a bloca acest proiect, care era în favoarea constănţenilor“. Liberalii au început prin a se opune să fie suplimentată ordinea de zi cu proiectul amintit. Au refuzat să se întrunească în comisie pentru a da aviz favorabil acestui proiect, cu toate că se aflau în sală. Au solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului, au părăsit sala de consiliu pentru ca proiectul să nu treacă prin vot, iar, în final, cei puţini care au mai rămas s-au abţinut (ceea ce înseamnă tot împotrivă).
„Casa Ion Bănescu se află în suferință“
Primarul Constanței, Decebal Făgădău, PSD (aliat cu PMP în Constanța), a declarat, în ședința de consiliu, că, pe fond, Casa Ion Bănescu se află în suferință! „În luna decembrie acolo s-a produs un incident, am solicitat CJC și Inspectoratului de Stat în Construcții și Direcției de Cultură pentru a verifica ce se întâmplă acolo. Eu voi milita pentru principiul: vinovatul plătește! Primul lucru pe care vă rog să îl faceți este să induceți acest comportament: proprietarul se îngrijește de proprietatea sa. Noi, în supoziția în care imobilul învecinat a cauzat un prejudiciu, finanțăm în continuare chirie acolo.
Mi se pare o măsură de prevenție pe care CL o ia, să inducă în contractul de închiriere niște clauze de prevenție ca, în situația în care se constată că proprietarul imobilului învecinat a cauzat prejudiciul, să putem recupera sumele.
Nu este normal să reparăm casa, fie că vorbim de municipiu sau de județ, și să plătim în continuare chirie“, a susţinut primarul.
Replica liberalilor
Președintele Organizației municipale PNL Constanța, consilierul județean George Muhscină, a afirmat, în replică la aceste acuzații, că echipa PMP a venit în Consiliul Local cu un proiect lipsit de fundamentare și alimentat exclusiv de populism.
„Nu ne permitem să venim cu propuneri ilegale și lipsite de fundamentare juridică în Consiliul Local Constanța și nici nu putem să achiesăm la propuneri populiste făcute într-un stil pompieristic și amatorist de către echipa lui Claudiu Palaz“, susține liderul organizației municipale PNL Constanța, George Muhscină. Acesta subliniază că „situația imobilului Ion Bănescu ne preocupă pe toți, nu numai pe consilierii PMP.
Acestea fiind spuse, opinia publică trebuie să știe că proiectul propus de consilierii PMP nu a avut nici avizul comisiei de specialitate, nici vreun fel de fundamentare tehnică. Nu o spunem doar noi, ci și secretarul Primăriei Constanța, Marcela Enache, iar acest lucru ar trebui să-i dea de gândit acuzatorului Claudiu Palaz. Mai mult decât atât, consilierii PNL vor susține cu mare plăcere orice proiect fundamentat care spune clar cine se face vinovat de degradarea clădirii și cine trebuie să plătească“.