5.6 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialModernizarea penitenciarelor: zugrăveli ușoare și înlocuiri de mobilier

Modernizarea penitenciarelor: zugrăveli ușoare și înlocuiri de mobilier

Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) susţine că instituţia va începe mai multe acţiuni pentru îmbunătăţirea condiţiilor din închisoare. „Ați văzut ce este în agenda publică zilele acestea. O să dorim să îmbunătățim condițiile de detenție, condițiile de muncă ale angajaților, să respectăm politicile guvernamentale privind degrevarea supraglomerării din penitenciare și, desigur, în funcție de resursele alocate, ne propunem să dezvoltăm sistemul penitenciar și, implicit, unitățile din regiune“, a susţinut Marius Vulpe.

Acesta a precizat că îmbunătățirile condițiilor de detenție au cel puțin trei direcții. „Pe lângă investiții, care înseamnă locuri noi de cazare, sunt modernizările, care de asemenea au un capitol separat, nu se pot derula oricum. În ultimul rând este vorba despre reparații curente, care înseamnă zugrăveli ușoare, înlocuiri de mic mobilier, de tâmplărie și de pavimente. În ce mă privește, pot să garantez aceste reparații, pentru că aici nu îți trebuie detalii foarte amănunțite și aprobări suplimentare, le pot face directorii de unități. Pot să vă asigur că, măcar la nivelul anului trecut, am alocat buget astfel încât să continue lucrările demarate anul trecut“, a precizat Marius Vulpe.

Directorul general al ANP a mai spus că, tot în ceea ce privește îmbunătățirea condițiilor din penitenciare, mai sunt de parcurs pași privind dotările camerelor în care se află deținuții. S-a referit concret la paturi, saltele, bunurile care le sunt distribuite, inclusiv la materialele de igienă. „În anii din urmă au fost probleme în ceea ce privește alocațiile bugetare și de aceea acele plângeri ale deținuților la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, la instanțele judecătorești din România. Unii dintre ei au câștigat procese și despăgubiri. Eu sper să avem din ce în ce mai puține plângeri, condiții decente, nu bune, pentru că nu ne putem lăuda că în penitenciar pot fi condiții bune de trai“, a subliniat Marius Vulpe.

O soluție: recursul în compensare

Directorul general a precizat că reducerea efectivelor de deținuți se poate face mai ales prin construcția de noi închisori. „Mai sunt la nivelul ministerului câteva propuneri. Cea mai importantă dintre ele este proiectul pornit în mandatul Guvernului trecut referitor la recursul în compensare, adică să li se scadă deținuților, în funcție de perioada cât locuiesc în condiții de supraaglomerare, un anumit număr de zile din pedeapsa executată. Atunci, desigur, vor intra în comisii de disciplină, vor fi analizați, și tot judecătorii vor hotărî dacă vor fi eliberați“, a explicat acesta.

Soluția de a prelua clădiri de la Ministerul Apărării, foste baze militare, nu e viabilă, crede Marius Vulpe. Circa 12 astfel de unități au fost preluate din 1998 până în 2015 de la MApN și MAI, dar în niciuna nu s-a investit niciun leu în ultimii ani. Acest lucru face improbabil ca noi fonduri să fie alocate în viitor în astfel de scopuri. „Foarte multe sunt deteriorate într-un procent de 70-80%. E ca și cum am încerca să ne facem o casă nouă dintr-una veche. Va trebui să expertizăm, să proiectăm. Cheltuielile sunt aceleași ca la o casă nouă. Doar infrastructura, dacă rezistă, poate prelua din cheltuieli. Eu nu cred în viabilitatea unei astfel de soluții, decât dacă există și Guvernul identifică alte spații, care să corespundă nevoilor de cazare ale unor oameni, fie că sunt deținuți sau nu, pentru că este vorba despre viețile unor oameni și nu ne putem hazarda să preluăm spații a căror rezistență nu o cunoaștem“, a precizat Marius Vulpe.

Acesta a spus că numărul de deținuți peste capacitate este de 8.500 și, pentru a rezolva problema spațiului, ar trebui fie ca aceştia să plece acasă, fie să apară noi capacități de cazare. În penitenciare sunt 33.000 de paturi și doar 27.500 de deținuți, deci în niciun caz nu stau doi în pat, a precizat Marius Vulpe. „Nu se mai întâmplă așa de 10 ani încoace, deși am văzut în mass-media“, a precizat acesta. Totuși, în unele penitenciare nu se asigură suprafața legală de 4 mp de deținut. Există și două sau trei penitenciare care au de două ori mai mulți deținuți decât limita legală. Cel mai rău la acest capitol stă Penitenciarul Satu Mare, care are peste 200% grad de ocupare.

CIFRE

 

  • 33.000 de paturi sunt instalate în sistemul penitenciar.
  • 19.500 de persoane pot sta în penitenciare, respectând normele legale.
  • 4 metri pătrați de deținut trebuie să fie asigurați, conform normelor europene.
  • 27.500 de deținuți sunt în prezent în România.
  • 8.500 este numărul deținuților care ar trebui eliberați sau mutați în închisori noi, pentru a respecta normele europene de suprafață.
Cele mai citite

Răgaz pentru firme: Finanțele amână sancțiunile la e-TVA până în iunie 2025 și simplifică facturarea electronică

Ministerul de Finanțe pregătește ghid de TVA și prelungește termenul pentru sancțiuni Ministerul Finanțelor propune amânarea sancțiunilor legate de deconturile iunie precompletate e-TVA până la...

Helmuth Duckadam: „Florin Niță va fi titular în poartă pentru meciurile cu Kosovo și Cipru!”

România se pregătește pentru ultimele două meciuri din Nations League, în care îi va înfrunta pe Kosovo (15 noiembrie) și Cipru (18 noiembrie). Helmuth...

Mircea Lucescu clarifică criteriile de selecție la echipa națională! Mesaj pentru jucătorii neconvocați

Selecționerul echipei naționale de fotbal a României, Mircea Lucescu, a abordat tema convocărilor și filosofia sa de selecție într-o conferință de presă susținută înaintea...
Ultima oră
Pe aceeași temă