21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCulise: Confort Urban, firma preferată a Primăriei din Constanța

Culise: Confort Urban, firma preferată a Primăriei din Constanța

SC Confort Urban SRL este o societate comercială care are ca obiect de activitate lucrări de construcții a drumurilor și a străzilor. Societatea nu aparține direct de Primăria Constanța, ci de Consiliul Local. În practică, însă, în ultimii 20 de ani, consilierii locali au acționat, în cvasimajoritatea cazurilor, așa cum a dorit primarul.

Asfaltări slabe calitativ și fără concurență

Confort Urban SRL nu se ocupă numai de construcții de drumuri, ci și de betoane, de produse din minerale nemetalice, are activități de servicii anexe pentru transporturi terestre, dar și de închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. Printre altele.

Atunci când are nevoie de lucrări pe care Confort Urban le poate executa, Primăria Constanța apelează la această societate. Vorbim aici atât despre lucrări complexe de asfaltare, dar și despre lucrări uzuale de întreținere. Unul dintre cartierele noi ale Constanței, Compozitorilor, a început să fie asfaltat de către Confort Urban, fără ca lucrările să fie scoase la licitație. A fost o lucrare complexă, pentru că străzile nu aveau niciun fel de infrastructură. Experți consultați de RL au precizat, însă, că avem de-a face cu lucrări slabe din punct de vedere calitativ.

Prețuri mari și pierderi uriașe

Confort Urban a avut, din 1999 până în prezent, o cifră de afaceri de puțin peste 274 milioane de lei, adică mai mult de 60 milioane de euro. Anul trecut, a avut afaceri de aproape 30 milioane lei, ca și în 2015. Compania avea, în 2016, 254 de angajați, față de un maxim de 327 în 2005. Din punct de vedere financiar, lucrurile nu stau deloc bine. Din 1999 până în 2016, deși a beneficiat de lucrări de milioane de euro fără licitație, SRL-ul a înregistrat pierderi de peste 141 milioane de lei, adică mai mult de 35 milioane de euro. Cu alte cuvinte, chiar mai mult de jumătate din cifra de afaceri. Prețurile cu care lucrează firma nu sunt cele mai mici din piață. Sursele consultate de noi spun că sunt prețuri cu care se poate obține profit bun. Neoficial, un dezvoltator imobiliar ne-a spus că asfaltarea unei porțiuni de teren din fața blocului, pentru a crea locuri de parcare, costă mai mult la societatea Consiliului Local decât la o firmă privată. „Dacă s-ar scoate aceste lucrări la licitație, primăria ar avea de câștigat în două moduri: ar obține lucrări de calitate la un preț mai mic”, spun experții consultați de RL. Nu se va întâmpla, însă, așa: etapa a doua de asfaltare în mai multe cartiere din municipiu, care stă să înceapă, va fi executată tot de Confort Urban.

„Suflu tânăr“ cu semafoare spălate

Confort Urban a fost condusă ani buni de Viorel Farcaș. Anul trecut, acesta era lăudat public de către primarul PSD Decebal Făgădău. „Judecând după cifrele pe care le înregistrează Confort Urban, constat un reviriment al activității societății Consiliului Local. Dar cred că, pe de altă parte, ar trebui să mergem în profunzime atât la nivelul conducerii executive, cât și la nivelul conducerii nonexecutive, să existe schimbări prin aport de specialiști și un suflu tânăr în activitatea acestei regii. Confort Urban este în revenire. De asemenea, -vreau să-i felicit că după mulți ani de zile am văzut oameni care au spălat semafoarele în orașul Constanța”, spunea primarul.

Directorul Confort Urban, un Porsche șpagă

La scurt timp, Farcaș a fort urmărit penal de DNA, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, spălare a banilor, instigare la delapidare în forma traficării bunului, conflict de interese. Potrivit rechizitoriului, din 2014 până în 2017, Farcaș a participat la atribuirea a două contracte către două societăți comerciale și la efectuarea unor plăți nelegale în valoare de aproape 26 de milioane de lei. Astfel, a fost prejudiciat bugetul SC Confort Urban SRL cu aproape 18 milioane de lei. Farcaș i-a cerut administratorului uneia dintre cele două societăți să achiziționeze un autovehicul marca Porsche Macan S (în valoare de 95.000 euro) – folosit de Farcaș și soție, apoi cumpărat de consoartă. Fostul director și-a recunoscut vina și a primit trei ani de închisoare cu suspendare. Farcaș este și un om foarte norocos, potrivit declarației de avere: câștigă aproape în fiecare an zeci de mii de euro din pariuri sportive. Și-a mai trecut în declarație o icoană făcătoare de minuni.

IMPLICARE. Au asfaltat strada consilierului lui Mazăre

În 2013, Primăria Constanța și Confort Urban au asfaltat strada Rapsodiei din Constanța numai pe jumătate, deși autorizația se emisese pentru toată strada. S-a asfaltat până în dreptul locuinței lui Valentin Preda, fost secretat de stat în Ministerul Transporturilor, fost consilier al lui Radu Mazăre. Preda a fost condamnat de către Curtea de Apel București la șase ani de închisoare în dosarul unde este cercetat pentru fapte de corupție și divulgarea unor secrete care au pus în pericol securitatea națională. A fost singura stradă asfaltată din cartier. Cealaltă parte de stradă a fost asfaltată abia anul trecut. Între timp, Preda s-a mutat pe altă stradă, neasfaltată. Confort Urban a asfaltat-o, însă, și pe aceasta.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă