În decursul acestui an, echipa de scafandri a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa a fost angrenată în 16 misiuni de căutare şi recuperare persoane dispărute în râuri, canale sau lacuri, pe raza judeţului Constanţa, cele mai multe înregistrându-se în lunile de vară, când foarte mulţi turişti care nu au respectat indicaţiile salvamarilor s-au aventurat în mare şi au riscat să-şi piardă viaţa.
Una dintre cele mai dificile intervenţii subacvatice a fost cea din data de 18 ianuarie, când, în urma unui accident rutier, o maşină în care erau şase persoane, a căzut în Canalul Dunăre–Marea Neagră. Pentru că în zona respectivă curenţii erau foarte puternici, temperatura apei era foarte scăzută şi vizibilitatea era zero, scafandrii militari au fost nevoiţi să ancoreze autoturismul pentru a fi scos din apă cu victimele în habitaclu.
Misiunile scafandrilor militari sunt diferite şi fiecare are gradul ei de dificultate. Factorii care îngreunează intervenţia subacvatică sunt hula marină, curenții, temperatura apei, vizibilitatea redusă, iar în cazul în care victima este blocată, intervenţia este cu atât mai solicitantă pentru salvatorii din adâncuri.
Pentru menţinerea categoriei de scufundare, încă din iulie 2009, de la înfiinţarea Centrului de antrenament al scafandrilor de intervenţie (CASI), toţi cei 84 de scafandri încadraţi în cele 25 de unităţi subordonate ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), unde există înfiinţate structuri de scafandri, trec de cel puţin două ori pe an, prin centrul constănţean (iarna şi vara), astfel încât să poată efectua antrenamente, atât în costume uscate, cât şi în cele umede.