Cartierul, compus aproape exclusiv din blocuri, este mai scump decât zona centrală sau decât cartierul Andrei Mureșanu.
Cei șapte ani de criză economică au schimbat fundamental ADN-ul pieței imobiliare a Clujului, arată un studiu realizat în premieră de către ANEVAR și de Primăria Cluj-Napoca. În mod cu totul surprinzător, cel mai scump cartier din oraș a devenit Mărăștiul, supranumit de unii dintre studenți ”Micul Phenian”, din cauza urâtelor blocuri-turn construite pe vremea comunismului, pentru a-i adăposti pe muncitorii care lucrau în fabricile și uzinele de pe valea Someșului Mic, între care Terapia, Sinterom sau fostul Combinat de Utilaj Greu.
Valoarea oficială a tranzacțiilor totale înregistrate în Cluj-Napoca în anul 2013 se apropie de 300 de milioane de euro pe an, iar numărul tranzacțiilor este de aproximativ 6.000 într-un an. În mod surprinzător, luna cu cele mai multe tranzacții este august. ”Este luna când se întorc mulți dintre românii plecați la muncă în Occident, care doresc să își cumpere o proprietate. De asemenea, este luna dinaintea începerii anului școlar și luna când încep să se întoarcă studenții din vacanță și își caută o locuință”, explică președintele ANEVAR, Adrian Vascu.
Prima bază de date cu tranzacții imobiliare
Clujul este primul oraș din România în care a fost creată o bază de date referitoare la tranzacțiile imobiliare. Ea este rezultatul efortului comun al reprezentanților municipalității și ai ANEVAR. Președintele ANEVAR, clujeanul Adrian Vascu, a declarat că prima ediție a studiului privește perioada mai – decembrie 2013, pentru că abia din luna mai a anului trecut municipalitățile au avut obligația de a colecta și datele referitoare la valoarea tranzacțiilor. Astfel, în această perioadă, de aproximativ o jumătate de an, au fost înregistrate 3.324 de tranzacții. Valoarea lor totală a fost de 155,5 milioane de euro. ”Prin extrapolare, putem să ne dăm seama care este valoarea pieței imobiliare din Cluj”, a spus Adrian Vascu.
Potrivit datelor furnizate de Direcția de Taxe și Impozite a Primăriei Cluj-Napoca, în mod surprinzător, cel mai scump cartier este Mărăștiul, unde media tranzacțiilor este de 894 de euro pe metrul pătrat. Pe locul doi se află cartierul Europa, cu o medie de 884 de euro pe metrul pătrat, iar cartierul Borhanci are o medie de 876 de euro pe metrul pătrat. În mod tradițional considerat cel mai scump cartier din Cluj, Centrul a dat o medie a tranzacțiilor de 846 de euro pe metrul pătrat, iar Andrei Mureșanu a avut o medie de 811 euro pe metrul pătrat. Cel mai ieftin cartier din Cluj este Bulgaria, cu o medie de 811 euro pe metrul pătrat de apartament.
poziție
Strada cea mai tranzacționată
O stradă din Cluj-Napoca a strâns, în a doua jumătate a anului 2013, 104 tranzacții imobiliare. Valoarea cumulată a acestora a fost de 6,3 milioane de euro, potrivit unui studiu realizat în comun de către ANEVAR și de Direcția Taxe și Impozite a Primăriei Cluj-Napoca. Este vorba de strada Dorobanți, o stradă care face legătura între Centru, cu zona catedralei mitropolitane ortodoxe, cu Teatrul Național Român, cu Palatul de Justiție și cu Palatul de Finanțe, și cartierul Mărăști. Președintele ANEVAR, Adrian Vascu, a declarat că una dintre explicații pentru faptul că această stradă a înregistrat atât de multe tranzacții este lungimea ei, dar și caracterul mixt, pentru că pe strada Dorobanților există de toate, de la apartamente comuniste până la imobile de pe vremea Imperiului Austro-Ungar. Valoarea cumulată a tranzacțiilor realizate cu imobile de pe strada Dorobanților în a doua jumătate a anului trecut a fost de aproximativ 9,3 milioane de euro. Totuși, cea mai mare tranzacție imobiliară realizată anul trecut în Cluj-Napoca a vizat o casă din altă parte a orașului. Imobilul din cartierul Zorilor a fost vândut cu o sumă care depășește un milion de euro.