Energie obținută din nămol, un port turistic în Costinești, curse aeriene directe din Italia în Kogălniceanu. Acestea sunt numai câteva dintre proiectele discutate, în weekend, de către Camera de Comerț și Industrie a României din Italia (CCIRO) și o delegație de oameni de afaceri din peninsulă, care a vizitat județul Constanța, la invitația SC RAJA SA.
La masa rotundă s-au aflat directori de deconcentrate, primari, directorul aeroportului internațional Kogălniceanu, oameni de afaceri din turism. ”Nu ne propunem să înlocuim rolul instituțiilor și autorităților locale, ne propunem doar să le punem în legătură”, a precizat Felix Stroe, directorul general al SC RAJA SA, care a spus că a descoperit un mare interes al românilor din Italia, dar și al italienilor, pentru România. ”Vrem să declanşăm parteneriate economice pentru a ne manifesta ca integrator în zona Dobrogei”, a subliniat și Eugen Terteleac, președintele CCIRO.
Nămol transformat în energie
În cadrul discuțiilor s-au punctat și domeniile în care cele două părți pot colabora. Unul dintre ele este cel energetic. Regia de apă produce cantități importante de nămol în stațiile de epurare, iar italienii au tehnologie pentru a-l transforma în energie. ”Nu mai aruncăm nămolul, ceea ce înseamnă că nu mai cheltuim bani cu transportul, producem o energie electrică ieftină pentru compania noastră și a treia problemă este că de la această centrală termică rezultă apa caldă. Dacă această centrală produce apa caldă, o vindem RADET-ului“, a explicat Felix Stroe avantajele.
Infrastructură și turism
Eugen Terteleac a spus că își propune să dezvolte traficul aerian dinspre Constanța și Italia, prin înființarea de noi legături aeriene. Nu există acum nimic concret referitor la reluarea acestor curse, după ce Ryanair a abandonat cursele de pe Constanța. ”Probabil din motive politice”, spune Eugen Terteleac. Acesta afirmă însă că ”se poate, există interes, comunitatea are nevoie de această legătură” și că există discuții cu o companie privată românească pentru o astfel de cursă.
La eveniment a fost prezent și Massimo Mancini, investitorul care a a avut un rol determinant în construirea portului Genova. Acesta a spus că vede oportunități de afaceri în Constanța. ”Există posibilități concrete pe care așteptăm să le dezvoltăm”, a spus acesta. Un proiect, care este deja pus pe hârtie, este construirea unui port turistic în Costinești. Trebuie însă, în primul rând, să existe voință politică, au spus toți cei de la masa rotundă.
Afaceri de 20 miliarde euro
Eugen Terteleac a punctat și importanța românilor pentru economia Italiei. În acest moment, acolo sunt 45.000 de firme cu acționari români. ”Ne dorim ca schimburile comerciale între România și Italia să ajungă, de la un maxim de 12 miliarde euro în anul 2012, la 20 de miliarde în 2020”, a spus Eugen Terteleac. Este o sumă impresionantă, dacă ne gândim că între Italia și Rusia se derulau, în 2012, afaceri de 20 miliarde euro, în condițiile în care Italia importă de acolo cantități imense de gaze naturale. Eugen Terteleac spune că românii, patroni sau angajați, contribuie cu 2% la PIB-ul Italiei, care este de 1.500 de miliarde de euro, deci cu circa 30 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă circa 20% din PIB-ul României.
Legături pornite în aprilie
Reamintim că în perioada 3-7 aprilie 2014, în Italia, la la Milano și Roma s-au desfășurat lucrările “Forumului economic România-Italia/Lombardia”. Urmare a participării reprezentanților SC RAJA SA, și a prezentării unor incitante proiecte de dezvoltare în domeniile energetic și al agriculturii, un număr important de întreprinzători/investitori, finanțatori, și Asociații patronale/profesionale care au fost prezenți la întâlnirile din Italia, și-au manifestat interesul față de oportunitățile de investiții din România, și implicit județul Constanța și SC RAJA SA. În acest context, Camera de Comerţ şi Industrie a României în Italia (CCIRO Italia) a organizat o Misiune Economică în România, care a desfășurat în perioada 14-18 mai 2014, la București și Constanța, la care au participat mai mulţi oameni de afaceri italieni care intenţionează să investească în construcţii, energie şi agricultură.