PSD Târgu-Mureş vrea închiderea combinatului Azomureş.
Problema poluării aerului din Târgu-Mureş şi din zonele limitrofe ca urmare a activităţii combinatului chimic Azomureş este transformată de PSD Târgu-Mureş în temă electorală. Social-democraţii mureşeni propun închiderea combinatului şi spun că, în locul singurului colos din industria chimică rămas în funcţiune în Transilvania, ar trebui să apară un proiect prietenos cu mediul şi oamenii. Astfel, preşedintele PSD Târgu-Mureş, Dragoş Popa, spune că la Azomureş trebuie să înceteze activitatea, lucru ce ar duce la reducerea poluării.
Activitate prea periculoasă
„Este prea periculos pentru sănătatea populaţiei din zonă, pentru copii şi ne poate compromite viitorul. Numărul mare de pacienţi din spitalele mureşene este dat şi de poluarea la care sunt supuşi locuitorii din zonă. Consider că Azomureşul ne face mult rău”, este de părere Dragoş Popa, care devine astfel unul dintre primii medici mureşeni care îşi asumă să arate cu degetul spre Azomureş pentru a justifica numărul mare al bolnavilor din zonă.
„Suntem convinşi că peste zece ani nici unul dintre târgumureşeni nu îşi doreşte să sufere, în continuare, de poluarea de care azi avem parte. Oraşul nostru, Târgu-Mureş, merită o soartă mai bună. Vrem un oraş curat, cu oameni sănătoşi! Este evident, cei care conduc astăzi combinatul nu dau nici un semn că pun valoare pe sănătatea noastră, de ani de zile nu au îmbunătăţit nimic pentru a reduce poluarea în Târgu-Mureş şi în zonele din jur. Ştiu că poate să dureze ani de zile, dar e un lucru care trebuie făcut şi care pentru noi reprezintă o prioritate”, a mai declarat dr. Dragoş Popa, potrivit căruia închiderea Azomureş nu ar trebui făcută imediat, ci treptat. „Din punctul nostru de vedere, închiderea definitivă, propriu-zisă, va putea avea loc în momentul în care vom putea oferi noi locuri de muncă şi când vom avea astfel soluţiile financiare pentru bugetul local. Aşadar, vorbim despre o viitoare închidere, dar nu fără a oferi soluţii”, spune de asemenea, liderul PSD Târgu-Mureş.
Panouri în loc de combinat
Dragoş Popa spune că, în locul platformei chimice de la Azomureş, ar putea să apară un câmp de panouri solare pentru producerea de energie verde. Acest câmp de panouri solare ar fi, spun social-democraţii, cel mai mare din Europa şi s-ar întinde pe o suprafaţă de 147 hectare. O altă variantă, după ecologizarea zonei, o reprezintă organizarea aici a unui parc tehnologic, alternativă care ar putea să fie şi pe placul celor peste 2.600 de angajaţi de la Azomureş, care ar putea să îşi găsească noi locuri de muncă.