După ce, în primăvară, ministrul Transporturilor de la acea vreme, Dan Costescu, anunţa că Magistrala 5 de metrou, care va lega staţia Eroilor de cartierul Drumul Taberei, va fi gata în prima jumătate a anului viitor, acum avem un alt termen.
Succesorul lui Dan Costescu, actualul ministru Sorin Buşe, a anunţat, împreună cu directorul general al Metrorex, Marin Aldea, că punerea în funcţiune va avea loc peste un an, în noiembrie 2017.
Metroul vine în 2017
Anunţul a fost făcut duminică, cu prilejul prezenţei celor doi oficiali la Ziua porţilor deschise la metrou, unde au vizitat viitoarele staţii Orizont, Favorit şi Drumul Taberei 34. Magistrala 5 va avea o lungime de 6,1 km, nouă staţii şi un depou şi se va conecta la reţeaua de metrou existentă la staţia Eroilor.
Construcţia acestei magistrale de metrou a solicitat la maximum nervii bucureştenilor din Drumul Taberei. Lucrările au început în 2011, iar panourile amplasate de Metrorex promiteau: „În trei ani, aici va fi staţia ta de metrou”. Nu s-a întâmplat aşa, pentru că în 2013, la un an după ce USL câştigase alegerile cu o majoritate zdrobitoare, premierul Victor Ponta reducea drastic bugetul alocat acestui proiect. Concret, suma a scăzut de la 500 milioane de lei la doar 95 milioane.
În consecinţă, lucrările s-au oprit şi ele au fost reluate abia la finele lunii septembrie 2013, când panourile de identificare a investiţiei cu fonduri europene, amplasate şi acum în dreptul staţiilor, indicau ca termen de finalizare 31 decembrie 2015. Cum nici acest termen nu a fost respectat, metroul va circula pe sub cartierul Drumul Taberei la peste şase ani de zile de la primul foraj.
Prilej de campanie electorală
În timp ce în subteran, pe peronul staţiei Favorit, ministrul făcea declaraţii în faţa camerelor, la suprafaţă politicienii au profitat de lumea strânsă ciopor pentru a-şi face campanie electorală.
Lângă gura de metrou şi-a făcut apariţia Ştefan Florescu, fost candidat independent la Primăria Sectorului 6 la alegerile din vară, acum şeful de campanie al PMP la alegerile parlamentare, care s-a întreţinut minute bune cu trecătorii, majoritatea lor pensionari. Câteva zeci de metri mai încolo, „veghea“ Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), care la finele lunii august a semnat un protocol de colaborare şi susţinere cu PMP.
Oamenii nu au prea dat năvală să discute cu politicienii, fiind preocupaţi mai degrabă să vadă „minunea“ din subteran, pe care o aşteaptă de cinci ani de zile. În afară de ministrul Sorin Buşe şi de camerele de luat vederi, peroanele viitoarelor staţii, dar şi tunelul de legătură dintre Favorit şi Drumul Taberei 34 au fost înţesate de gură-cască, de la copii care abia învăţaseră să păşească singuri şi până la pensionari care se ajutau de bastoane.
Staţiile vizitate ieri de bucureşteni sunt aproape finalizate, în unele dintre ele fiind montate inclusiv scările rulante. Ele au fost proiectate potrivit standardelor actuale, fiind dotate şi cu grupuri sanitare, inclusiv pentru persoane cu deficienţe locomotorii, şi camera „Mama şi copilul“. Mai durează însă până când prin aceste staţii vor trece şi trenurile, care într-o primă fază vor fi realocate de pe celelalte magistrale, pentru că procedura de achiziţie pentru garnituri noi a fost blocată de DNA. Până să vedem metroul în Drumul Taberei, anul acesta vom asista totuşi la o inaugurare: înainte de Crăciun vor fi date în folosinţă două noi staţii pe Magistrala 4 – Laminorului şi Lac Străuleşti.