Cele două orașe de pe malul Dunării, Galațiul și Brăila, au pierdut legăturile cu plutonul marilor orașe, cu important potențial de dezvoltare economică.
Prin noua clasificare a unităților administrativ-teritoriale, Galațiul „cade“ cu o treaptă în ierarhia marilor orașe. Își va pierde statutul de oraș de rangul 1 pe care îl deține la acest moment, dar prin noua clasificare nu va deveni oraș de categoria a 2-a, care ar fi echivalentul actualului „rang 1“, ci oraș de ca-tegoria a 3-a, adică „pol regional secundar“.
Proiectul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice referitor la modificarea actualei clasări a unităţilor administrativ-teritoriale este în dezbatere publică până pe data de 8 decembrie. Prin acest proiect se propune clasificarea unităților admi-nistrativ-teritoriale urbane în 7 categorii, iar a celor rurale în 2 categorii.
Cele 7 categorii de clasificare a localităților urbane sunt următoarele: municipiu capitală, de importanță naţională şi europeană; poli regionali principali cu potenţial transnațional; poli regionali secundari; poli județeni principali; poli județeni secundari; centre urbane cu rol zonal, municipii și orașe cu rol de servire teritorial; centre urbane cu funcții specia-lizate.
Municipiile și orașele sunt incluse în rețeaua localităților urbane. Pentru unitățile admi-nistrativ-teritoriale rurale se propune o grupare pe 2 categorii: poli rurali (comune cu funcție de loc central) şi alte comune. Potrivit noii clasificări, în România există un singur oraş de categoria întâi, acesta fiind Bucureştiul. În categoria a 2-a sunt cuprinse oraşele care sunt considerate poli regionali principali cu potențial transnaţional, acestea fiind Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara.
Galațiul și Brăila au „căzut“ în ierarhia marilor orașe
Municipiul Galați va fi in-clus în categoria a 3-a, în care sunt incluse oraşele poli regionali secundari, municipii de importanţă regională, care au populaţie de peste 100.000 de locuitori.
Alături de Galați, mai fac parte din această categorie oraşe ca Piteşti, Oradea, Braşov, Bacău, Arad, Ploieşti și Sibiu. Prin noua clasificare, Galațiul, dar și Brăila, pierd legăturile cu plutonul celor mai importante centre urbane din România, cu un mare potențial de dezvoltare economică. Până acum, potrivit clasificării din 2001, Galațiul și Brăila erau incluse în categoria orașelor de rangul 1, oraș de rang „zero“ fiind doar capitala. Galațiul și Brăila erau consi-derate orașe cu rol regional și cu potențială influență la nivel european. Acum, Galațiul va fi in-clus în categoria a 3-a, iar Brăila în categoria a 4-a. Realizarea Zonei Metropolitane Galați-Brăila, ar fi crescut șansele intrării Galațiului și Brăila, împreună, în categoria a 2-a.
Constanța, cea mai bună clasificare din Sud-Est
În Regiunea Sud-Est, cea mai bună clasificare o va avea Constanța, care devine oraș de categoria a 2-a, respectiv pol regional principal cu potențial transnaţional. În cazul înființării Regiunii de Dezvoltare Sud-Est în configurația actuală, cu șase județe, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea, Constanța, care are și cea mai puternică economie din cele șase județe, realizând 40% din PIB-ul regional, are prima șansă de a deveni capitala Regiunii.