8.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialGabriela Firea, despre bugetul Primăriei Capitalei: Trebuie să gândim cu mintea, dar...

Gabriela Firea, despre bugetul Primăriei Capitalei: Trebuie să gândim cu mintea, dar și cu inima

 Primarul Gabriela Firea a afirmat, marți, că bugetul Capitalei trebuie gândit „cu mintea, îndeosebi, dar și cu inima”. Astfel, ea a precizat că suma cea mai importantă va fi alocată spitalelor, potrivit Agerpres.

„Trăim într-o perioadă destul de tulbure, în care se fac comparații de necomparat. Se compară bugetele alocate pentru spațiul cultural cu nevoile stringente, privind infrastructura. Vreau să vă dau doar un exemplu: anul acesta cele două muzee în administrarea Primăriei Generale — Muzeul Literaturii și Muzeul Municipiului București — au un buget de peste 8 milioane de euro. Niciodată nu au existat aceste bugete alocate pentru aceste tipuri de activități, pe care eu le consider valoroase, dar cele mai mari sume merg către sănătate, educație, infrastructură și cultură. Dați-ne voie să gândim bugetul Capitalei cu mintea, îndeosebi, dar și cu inima, pentru că așa este normal. Cel mare buget alocat, așadar, este pentru spitale — 83 de milioane de euro; de asemenea pentru proiecte de infrastructură — 80 de milioane de euro, și aici sunt incluse pasaje, extinderi, penetrații, supralărgiri", a precizat Firea, într-o declarație susținută cu ocazia inaugurării noului sediu al Muzeului Literaturii Române.

Ea a subliniat că administrația își dorește să finalizeze obiectivele de investiții începute anterior, pentru a închide șantierele care blochează Capitala.


 Citește și: Bugetul Primăriei Capitalei pentru 2017: Peste un miliard de euro. Firea alocă de OPT ori mai mulți bani pentru distracție şi religie decât pentru învățământ | DEZVĂLUIRE 

Anul acesta, de la bugetul local al Bucureștiului, se vor cheltui de două ori mai mulți bani pentru recreere cultură și religie decât pentru sănătate.


„În afară de lucrările pe care dorim să le finalizăm, pentru că și ele sunt o sursă a blocajului și aglomerației din Capitală — avem în vedere multe proiecte noi, pe care le propune noua administrație, doar că acestea, potrivit legislației în vigoare, trebuie să respecte niște etape. Acestea sunt, pe scurt: studiile de fezabilitate, aprobarea indicatorilor tehnico-economici în Consiliul General. Ulterior, se bugetează aceste proiecte, se realizează licitația și se demarează execuția", a arătat ea, într-o declarație acordată ulterior presei.

Potrivit acesteia, o prioritate pentru Capitală o reprezintă consolidarea clădirilor cu risc seismic. „În ultimii trei ani, ca execuție bugetară, s-a alocat suma de 1,5 milioane euro, iar doar pentru acest an — până la momentul în care se va proceda la rectificare — am alocat deja 6 milioane de euro. O sumă mare, dar care va fi suplimentată la rectificare. De asemenea, vom demara construirea a șase cămine de bătrâni, în cele șase sectoare ale Capitalei, pentru că există un deficit mare de locuri pentru seniori. Simultan, vom începe construirea a șase cartiere de locuințe pentru tineri și pentru cazurile sociale", a explicat primarul general.

Gabriela Firea a menționat că actuala administrație este preocupată și de lipsa parcărilor din București, pentru care vor fi alocați 11 milioane de euro.

„Este o metodă greșită, cred eu, de a compara bugete infime — comparativ cu bugetele alocate, spre exemplu, infrastructurii sau sănătății — care se îndreaptă către construirea unor ansambluri statuare pe care le-am găsit aprobate în Comisia Centenarului, în pregătirea anului viitor, și este normal să alocăm și o astfel de sumă, pentru 2018, centenarului Marii Uniri", a mai precizat ea.

Primarul a mai afirmat că bisericile monument istoric și cele de patrimoniu nu trebuie lăsate să se degradeze. Potrivit acesteia, pentru Catedrala Mântuirii Neamului a fost propusă o sumă identică celei de anul trecut: trei milioane de euro. Ea a atras atenția asupra faptului că în ceea ce privește statuile prevăzute în proiectul de buget este vorba despre lucrări inițiate de foștii primari. 

Totodată, acad. Răzvan Theodorescu a afirmat că printre proiectele a căror finanțare este prevăzută în buget se numără: statuia regelui Ferdinand, în Piața Victoriei; statuia lui Ion Brătianu, în Piața Universității; Monumentul Marii Uniri, în Piața Alba Iulia; bustul lui Berthelot.

Cele mai citite

Armura prudenței: Cum să te ferești de capcanele economice ale anului 2025

Strategiile de supraviețuire financiară în 2025 sunt la îndemâna noastră, crede profesorul de economie Cristian Păun Profesorul Cristian Păun, de la Academia de Studii Economice...

Inflație peste așteptări în Germania: 2,9% în decembrie pe fondul crizei politice

Germania a înregistrat o inflație de 2,9% în decembrie, depășind estimările analiștilor, conform datelor preliminare publicate de Destatis, anunță CNBC. Acesta este primul raport...

Dell simplifică gama de PC-uri: Adio XPS, Inspiron și Latitude

PC-urile destinate consumatorilor obișnuiți vor fi etichetate Dell, cele pentru clienții de afaceri vor deveni Dell Pro, iar stațiile de lucru de înaltă performanță...
Ultima oră
Pe aceeași temă