Mall-ul construit în Parcul Tăbăcărie se extinde. În acest timp, mii de constănțeni vor să iasă în stradă pentru a apăra dreptul de a avea un aer curat.
Unul dintre cele mai cunoscute mall-uri din oraș, construit pe malul lacului Tăbăcărie, în cel mai mare parc al orașului, se extinde. Investitorul, fondul de investiții sud-african NEPI (New Europe Property Investments), a anunțat ieri că desființează parcarea supraterană, unde erau amenajate și mese de șah, dar unde mai existau și câțiva copaci. Aici va răsări o nouă aripă a clădirii, cu o suprafață de 40.000 de metri pătrați, care va conține un cinematograf, restaurante, fast-food-uri și “branduri celebre de fashion“, după cum afirmă PR-ul investitorului. Parcarea se mută în subteran. Investiția “respectă mediul înconjurător și exigențele publicului constănțean“, spune Alin Burlacu, managerul mall-ului.
O istorie controversată
Mall-ul din parc are o istorie controversată. Investiția a fost demarată de omul de afaceri Elan Schwartzenberg și israelienii de la Neocity Group. Povestea începe în anul 2000, când consilierii locali din Constanța au decis, prin hotărârea 396 din 28 septembrie, construirea unui centru de agrement, cultură și comerț, pe o suprafață de 43.500 mp, în Parcul Tăbăcărie. Organizațiile de mediu au protestat imediat,spunând că suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor în Constanța era de numai 8 mp, cu mult sub valoarea stabilită de Legea 351/2001, de 15 mp, și sub cea a orașelor civilizate, de 30 mp. O mie de persoane au trimis atunci o petiție primarului Radu Mazăre, consilierilor, prefectului, subliniind că este vorba despre un teren care aparținea domeniului public. În 2001, proprietarii terenului din parc solicită restituirea în natură a unui imobil aflat în zonă și a suprafeței de 100.000 mp. “Notificările sunt respinse până în 2003 când se găsește soluția de a se ceda drepturile litigioase firmei Holland Development Group (contract nr. 3337/17.09.2003)“, se arată pe site-ul ONG-ului Mare Nostrum, unul dintre cei mai vocali protestatari.
Atunci se aprobă și concesionarea, prin licitație publică, a unui teren de 22.750 mp situat în parc în vederea construirii centrului de agrement, cultură și comerț. În 2002 se realizează PUZ-ul pentru Lacul Tăbăcărie, care prevedea și construirea unui Teatru de Operă și Balet, în zona de nord-est (nu s-a întâmplat nimic în acest sens), dar și construirea centrului, pe o suprafață de 43.500 mp, și a unei grădini botanice. În anul 2003, mai multe terenuri, printre care și cel din parc, sunt trecute din domeniul public în domeniul privat al municipiului Constanța, printr-o hotărâre de consiliu local. „Printr-o serie de hotărâri, retrocedări și licitații publice, terenul în suprafață de 43.000 mp din Parcul Tăbăcărie ajunge în proprietatea firmei Holand Development Group“, spune Mare Nostrum. În 2004 se emite un nou PUZ, în 2005 au loc o dezbatere publică referitoare la studiul de impact, dar și un protest împotriva mall-ului. Cert este că lucrurile înaintează și, pe 2 iunie 2008, oamenii de afaceri israelieni inaugurează clădirea, cu numai câteva zile înainte de alegerile locale.
“Suntem mândri de grădina botanică de pe malul lacului, ca şi de zona de şah amenajată lângă intrare – o investiţie care se ridică la peste 70.000 de euro, pe care am realizat-o pentru comunitatea locală şi, în special, pentru vârstnici, care vor avea un loc în care să-şi petreacă timpul liber şi un club al seniorilor, ce va fi deschis luna viitoare“, a declarat directorul executiv Neocity Group România. Salonul nu a mai apărut, denumirea de grădină botanică e improprie, iar zona de șah a fost demolată pentru noua aripă.
SC Holland Development Group SA a fost înființată în anul 2001. La un moment dat, administrator a fost Gina Sorina Moscu Hortolomei, cunoscută drept unul dintre apropiații primarului Radu Mazăre.
Duminică, la ora 12.00
Constănțenii strâng rândurile pe rețelele de socializare pentru a participa la un protest care să apere spațiul verde, în general. „Constănţenii sunt vestiţi în toată ţara pentru obedienţa lor, pentru lipsa de reacţie în faţa autorităţilor. Pentru că s-au obişnuit ca alţii să acţioneze în numele lor. Dar nu alţii sunt cei care trăiesc în locul nostru, care respiră în locul nostru, care se plimbă şi se relaxează în locul nostru. Mamaia, dintr-o staţiune liniştită, discretă şi plină de verdeaţă, a devenit un vis urât, plin de zgomot, falsitate, opulenţă şi stridență. Constanţa e oraşul drag nouă, dar Constanţa pierde copaci, pierde aer, pierde pajişti şi alei de plimbare, pierde natura. De asemenea, suntem împotriva despăduririlor abuzive şi suntem solidari cu protestele din toataă ţara“, se arată pe pagina de Facebook „DA parcurilor şi pădurilor, NU mall-urilor în Constanţa“. Până la momentul redactării acestui articol, 2.800 de oameni şi-au anunţat prezenţa.