Constanța: Biserică construită fără autorizație, pe un teren care nu îi aparține

de Cristian Hagi , 18 martie 2016 - stire actualizata la ora 16:57, 18 martie 2016
Constanța: Biserică construită fără autorizație, pe un teren care nu îi aparține

Primăria Constanța a constatat că biserica ”Sf. Haralambie”, de pe bulevardul Tomis, este construit fără acte. Reprezentanții municipalității au trimis notificări arhiepiscopiei, iar lăcașul de cult a primit chiar o amendă pentru lipsa hârtiilor necesare din partea Inspectoratului de Stat în Construcții. Biserica a fost ridicată în anul 2010, foarte aproape de un bloc. Lângă ea se află și o benzinărie.

Cazul a intrat în atenția autorităților după șapte ani. „Sub îndrumarea ÎPS Teodosie, au început lucrările la 1 iulie 2010 şi s-a făcut sfinţirea mică la 25 iulie 2010. Preot paroh este Ciprian Stanca, iar coslujitori, preot Irinel Petroiu şi preot Marius Asandei. Începând cu 1 octombrie 2010, a venit al patrulea preot, Bogdan Gavrilă, şi, de atunci, s-a slujit zilnic sfânta liturghie”, se arată pa pagina de internet a bisericii. Interesant este preotul paroh este născut în Dorna Arini, județul Suceava, o locaitate din județul natal al IPS Teodosie, unde acesta a ctitorit o mănăstire și un complex monahal (nici ceilalți doi preoți nu sunt din Constanța, în ciuda faptului că aici există o Facultate de Teologie, unde decan este chiar IPS Teodosie).

Ce spune Arhiepiscopia

”Noi acum facem demersurile necesare pentru a obține aceste autorizații, pentru a intra în legalitate. Ea la început a fost un lucru provizoriu, pentru că exista această dorință de a se face o parohie acolo. Am avut niște avize pentru un loc provizoriu, dar după aceea s-a constatat că nu s-au împlinit niște condiții. Am fost amendați. La ora actuală, terenul nu este al nostru”, a declarat Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei. Acesta a mai spus că la ora actuală lucrările sunt sistate și că se caută intrarea în legalitate. Până acum trei zile la fața locului se aflau muncitori care lucrau la acoperiș. Un acoperiș care este construit peste un stâlp de electricitate. Practic, acoperișul a fost decupat pentru că stâlpul nu permitea construcția sa. ”Nu avem nicio sesizare oficială în ceea ce privește dărâmarea. Este vorba despre intrarea în legalitate. Nu cred că este ilegal ce s-a întâmplat, pentru că ea a fost construită ca biserică provizorie. Problema este că în timp nu s-au respectat niște pași și acum se va intra în ritmul legal necesar”, a mai spus acesta.

Purtătorul de cuvânt al primăriei, Liviu Tramudana, a spus că inițial a fost vorba despre o construcție temporară. ”Apoi s-au apucat de construit fără a avea însă autorizație. Astăzi (n.r.) ieri s-au întâlnit cu Direcția Corp Control. Au hotărât să facă toate demersurile pentru intrarea în legaliatte, inclusiv punerea în posesie, dar în niciun caz nu se pune problema demolării”, a spus acesta.

PĂRERI. Ce spun vecinii

”Eu am fost împotrivă, dar nu a bisericii, ci a modului în care s-a dat acest spațiu. Lumină și-a tras prin subsolul blocului. Acum au lumina tăiată”, spune o vecină. Aceasta precizează că Inspecția în Construcții le-a dat anul trecut unn termen de trei luni să se pună la punct. Un alt vecin a spus că este normal. ”Așa avem noi biserici, din moși străbuni. Nu 3-4, câte sunt aici. Și-a tras curent de la bloc cu aprobare. Ce să facem dacă nu au aprobare, să dărâmăm biserica?”

Comentarii

 • dinu

  20 martie 2016 23:03

  Biserica da exemplu tiganilor sau ******* dau exemplu bisericii !

  raspunde comentariului
 • Dorina

  20 martie 2016 1:04

  Castiguri rapide, cu o metoda interesanta! Deja aceasta metoda de facut bani rapid a facut valva si functioneaza minunat de bine! Nu e nevoie sa recrutezi oameni sau sa faci ceva foarte complicat! Pur si simplu castigi bani! Pentru mai multe detalii, cauta-ma acum la adresa de email cochintudorinayahoo.com

  raspunde comentariului
 • la Constanta,

  18 martie 2016 20:44

  s-au impanzit parcurile de biserici. Langa casa de cultura stau doua una langa alta. Pentru un oras fara spatii verzi, asta mai trebuia, malluri si biserici In Toms Nord pentru ca nu au mai fost parcuri de stricat, au construit biserici pe... trotuare! La o biserica, lipit de peretele altarului erea o toaleta ecologica! Eu stiam ca bisericile se construiesc in sapte ani, pe locuri sfintite si anume alese, dar BOR-ul si Teodosie Spagoveanu, nu mai au limite!...

  raspunde comentariului
  • linus

   19 martie 2016 7:37

   Asa ? Eu stiam ca s-au impânzit orasele de pacanele, bordeluri mascate in sali de masaj, crâsme, tutungerii peste tot, interlopi, samd.E drept, malluri trebuiesc, nu biserici.

   raspunde comentariului
 • Bes

  18 martie 2016 16:38

  Biserica este stat in stat. Construiete unde vrea si cind vrea.Asta din cauza ca traim intr-o tara de forma.Adica legi exista dar nu se aplica decit discriminatoriu. Asta este defintia unei tari de forma.

  raspunde comentariului
 • ararat

  18 martie 2016 15:08

  Legea lui Isus este mai presus, numai ca biserica ortodoxa nu mai are procedura corecta sa o aplice. Bisericile au fost cotropite de slujbasi necredinciosi, care canta fara sa simta, numai sa culeaga placinte la sfarsit de la popor increzator aiurea.

  raspunde comentariului
 • Sorescu emilian

  18 martie 2016 10:05

  Dupa parerea mea biserica trebuie daramata avand in vedere faptul ca in Bucuresti s-a obtinut daramarea unui bloc de vreo 15 etaje aflat langa Catedrala catolica. De ce niste escrociBOR ar beneficia de clementa legii.

  raspunde comentariului
  • nu e bloc de locuinte

   18 martie 2016 15:21

   Cladirea "Cathedral Plaza", un complex de 19 etaje la intersectia strazilor Lutherana si Berthelot din Bucuresti, a fost inaltata incepand din 1998 chiar langa Catedrala Romano-Catolica Sfantul Iosif. Reprezentantii Bisericii au dat in judecata autoritatile implicate, avand atat sustinerea Sfantului Scaun, cat si a Academiei Romane. Mai multe instante au decis ca e vorba de o constructie ilegala, insa de fiecare deznodamantul a intarziat din cauza ca demolarea cladirii a fost pusa in sarcina primarului Sorin Oprescu. Costul demolarii se ridica la 15-18 milioane euro.

   raspunde comentariului
 • dan

  18 martie 2016 9:43

  cred ca ar trebui inceputa sfintirea pamantului romanesc prin impuscarea popilor mafioti. Mai putini, mult mai putini dar cu har duhovnicesc si nu mafiot.

  raspunde comentariului
 • dan

  18 martie 2016 9:41

  niste popi immppuuttiittii, capetele mafiei din Romania. Astia conduc mafia iar politicienii se supun neconditionat.

  raspunde comentariului
 • La fel au construit

  18 martie 2016 9:21

  catedrala catolicaSF.Iosif, taman langa cladirea "catedral Plaza", in Bucuresti, nu-i asa...Si nici acum n-au vrut sa demoleze catedrala...Noroc ca "BORatii"n-au vazut vilele politicienilor ascunse prin paduri si prin parcurile nationale ale tarii, ca ar fi ridicat si acolo biserici. In speranta ca stapanii acelor vile si-ar fi adus aminte ca viata e scurta..

  raspunde comentariului
 • Expertul

  18 martie 2016 8:10

  Fiindca in Romania orice autorizatie este perceputa exclusiv ca o dijma, nu ca un serviciu prin care statut are sarcina sa protejeze interesele cetateanului, aici verificarea proiectului si tuturor avizelor. Ca nu iei foc, ca nu cazi in gropi, ca nu cade pe tine constructia, ca vei avea confortul dorit ...

  raspunde comentariului
 • Doamne ajuta!

  17 martie 2016 22:06

  Decat cu sapa la munca campului mai bine in genunchi la mila domnului.

  raspunde comentariului
 • Angela

  17 martie 2016 21:50

  Tot in Romania s-a intamplat treaba asta???Jurnalisti, faceti diferenta intre biserica si lacas de cult, intre popa si preot, intre religie si credinta, ca nu e una si aceasi.....!!!!!

  raspunde comentariului
 • vasile

  17 martie 2016 21:13

  BOR face legea în satul fără câini care este România ? Ea e mai presus de lege și nimeni n-o atinge, nici măcar cu o floare. Dacă nici aici nu e vorba de o mafie a BOR condusă de IPS Teodosie, atunci ce e ? De șapte ani nimeni n-a văzut nimic ? Și ce anume înseamnă, în viziunea purtătorului de cuvânt al Episcopiei - care se pricepe la toate cele - biserică provizorie ?

  raspunde comentariului
 • Mănăstirea Nicula

  17 martie 2016 20:36

  90 la sută din miile de biserici nou-construite de BORîciune în ultimii 20 de ani sunt CONSTRUITE FĂRĂ AUTORIZAȚIE DE CONSTRUIRE, și PE TERENURI CE NU APARȚINEAU BORîților ! Primăriile sunt principalele vinovate, și apoi celelalte autorități corupte ale statului "laik"... Laika balkano-fanariotă. De bisericile din Transilvania aparținând altor confesiunui, luate prin rapt de BORîciune și dărîmate, sau transformate în stabilimente ortodox-pravoslavnice, nici nu mai pomenesc, că mă enervez prea tare.

  raspunde comentariului
 • Sf.Stefan Cel Mare

  17 martie 2016 19:40

  BISERICA n-ar trebui sa-si cumpere teren caci Dumnezeu are tot Pamantul pe care l-a creat fara plata si nu da socoteala la vecini sau altii suparati de cresterea in credinta in Romania. Bine ca nu-i moscheie musulmana sau palat cu tzuguiuri tziganesti ca.....aia niciodata n-au platit terenul si nici politia nu se baga ce le e frica de acesti super-cetateni in tara lui Papura-Voda.

  raspunde comentariului
  • Marin

   17 martie 2016 21:56

   Mai Sf. Stefan Cel Mare, dar tu ai impresia ca este vre-o legatura intre un lacas de cult ortodox di Dumnezeu??????Poate dumnezeul acestei lumi care este preasfintitul Daniel.

   raspunde comentariului
  • Aleluia...

   17 martie 2016 20:42

   Știefîănițî-"Șiel-Sfînt"-Cu-Șasîsutișaiză'șasî-Di-Bitangi, șuolduovianu' tău piticot, a fost un criminal, un curvar și un fariseu ordinar. Trăiască BORîciunea și BORîții ei fără creier, cum ești tu.

   raspunde comentariului
   • linus

    19 martie 2016 7:40

    Bamblegule, ne-ai dat gata cu stiinta matale.

    raspunde comentariului
   • aleicumsalam

    18 martie 2016 9:13

    daca n-ar fi fost voievozii nostri crestini si "BORatii fara creier" care sa moara in lupte fara numar pt neamul nostru, azi te inchinai la Mecca si vorbeai cumana, pecenega, gagauza sau alt dialect turcic. Sa fii sanatos si sa ai parte de viata lunga si fericita!

    raspunde comentariului
    • Paul

     18 martie 2016 13:44

     Si ce-i asa de extraordinar ca vorbim romana si nu cumana sau alte limbi? Aia crezi ca s-au batut si au murit pt vreun ideal inalt? Nu, doar ca sa nu vina triburile sa ii arda casa si sa ii omoare familia. Incearca sa gandesti inainte sa oferi "exemple". Numai bine iti doresc!

     raspunde comentariului
     • linus

      19 martie 2016 7:44

      Saule, liber esti sa treci la mahomedani si sa indrugi ceva palabre in siriana, da' nu aici, pe pamântul stramosesc. Aici vorbesti româna, te-nchini Domnului, si iti aperi glia stropita cu mult sânge. Parintii tai stiu asta, tu ai uitat. Vad ca ti-ai pierdut notiunile de baza. Un cetatean care nu mai simte nimic pentru cetatea sa, nu mai are voie sa stea in ea.Nu-i de mirare ca suntem condusi de lepre, daca gândim precum ciumatii.

      raspunde comentariului
     • "aia" s-au batut

      18 martie 2016 19:19

      pt ca tu sa ajungi sa existi acum si sa ai ocazia sa postezi tot felul de ineptii.

      raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design