8.7 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialClădirile cu risc seismic mare ar putea fi consolidate gratuit de stat

Clădirile cu risc seismic mare ar putea fi consolidate gratuit de stat

În viitor, clădirile cu risc seismic mare ar putea fi consolidate gratuit de către stat, informează Hotnews.

Deputatul PNL, Ovidiu Raetchi, a depus un proiect de lege care propune constituirea la nivelul Guvernului a unui Fond pentru Clădirile cu Risc Seismic Iminent din care autoritățile să retragă bani pentru a consolida clădirile încadrate în clasa I de risc seismic și care prezintă pericol public.

Potrivit proiectului, autoritățile locale vor putea consolida clădirile cu risc seismic mare fără să aibă nevoie de acordul proprietarilor, una din principalele probleme din prezent. 

“Gradul de expunere al Romaniei si mai cu seama al Bucurestiului, in cazul unui cutremur, este foarte mare – pagubele materiale ar fi de ordinul miliardelor de dolari, iar pierderile de vieti omenesti ar fi mai mari decat ne putem imagina. Cadrul legislativ actual nu permite, practic, punerea in siguranta a cladirilor care prezinta pericol public, pentru ca blocajele care apar pe teren nu sunt rezolvate de lege. Tocmai de aceea, propun ca lucrarile de consolidare a cladirilor incadrate in clasa I de risc seismic, care prezinta pericol public, sa fie urgentate prin crearea Fondului pentru Cladirile cu Risc Seismic Iminent la nivelul Ministerului Dezvoltarii Regionale si a unui Program de Risc Seismic prin care sa fie simplificata procedura de punere in siguranta a imobillelor.  Practic, prin acest fond ar urma sa fie asigurata finantarea integrala de catre stat a lucrarilor de consolidare, unul dintre motivele pentru care proprietarii refuza inceperea lucrarilor fiind faptul ca trebuie sa suporte cheltuielile. In aceeasi masura este nevoie de dispunerea unei masuri de evacuare in cazul persoanelor care blocheaza lucrarile, insa doar dupa ce li se asigura cazare temporara”, a declarat Raetchi.

Acesta  a precizat ca suma totala care ar trebui alocata lucrarilor de consolidare a cladirilor care prezinta risc seismic ar fi de circa 500 de milioane de lei in Bucuresti.

“Cred ca alocarea acestor fonduri se poate face usor, fara un efort bugetar major si dezechilibre la nivelul bugetului, cu atat mai mult cu cat este vorba de siguranta a sute de mii de oameni. In cazul unui cutremur, sumele care ar trebui cheltuite ar fi cu mult mai mari, tocmai de aceea se impune o interventie preventiva. Costurile ar ajunge la circa 500 de milioane de lei pentru consolidarea cladirilor din Bucuresti, o suma care pare modica daca ne gandim la descoperirile facute de Curtea de Conturi cu privire la fondul de urgenta a Guvernului, de exemplu. Sunt convins ca atat premierul Dacian Ciolos, cat si ministrul Dezvoltarii Regionale vor intelege necesitatea acestei legi si vor sustine alocarea fondurilor necesare de la bugetul de stat”, a explicat Ratetchi.

In Bucuresti sunt 181 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic. “Dintre acestea, 85 de cladiri au peste 5 etaje (44,7%), 46 de cladiri au peste 8 etaje (24%), 59 de cladiri au sub 4 etaje (31,05). Majoritatea acestor cladiri sunt in sectoarele 1, 2 si 3. Majoritatea imobilelor sunt situate in Centrul orasului, pe strazile Franceza, Armeneasca, Lipscani, Baratiei, Gabroveni, Blanari, Calea Victoriei, b-dul Magheru”, sustin reprezentantii municipalitatii.

In ultimii 10 ani, au fost consolidate doar 42 de cladiri din clasa I de risc seismic. “19 au fost consolidate in programul de consolidari a Primariei Capitalei si  restul direct de catre proprietari”, spun reprezentantii municipalitatii.

Principala problema in ceea ce priveste consolidarea este necesitatea acordului tuturor proprietarilor dintr-o cladire pentru demararea lucrarilor. Astfel ca, daca o singura persoana nu este de acord, consolidarea nu se poate face. 

Cele mai citite

90 de blocuri din Capitală, fără apă caldă până la finalul lunii

Aproximativ 90 de blocuri din Capitală au rămas fără apă caldă începând de astăzi și până pe 30 aprilie, pentru modernizarea unui tronson de...

Românii sunt invitați să se angajeze în armată, într-un moment de criză internațională. Un soldat profesionist câștigă peste 5000 de lei net

Deși nu se ia în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu, Ministerul Apărării Naționale (MApN) va organiza o nouă campanie de recrutare de soldați și...

UNSAR: 8 din 10 şoferi vor să ştie cât a fost valoarea despăgubirii achitate

Opt din zece şoferi (81%) şi-ar dori ca, în cazul în care suferă pagube în accidente rutiere şi sunt despăgubiţi de poliţa RCA a...
Ultima oră
Pe aceeași temă