Reprezentantul UDMR a fost votat în unanimitate de consilierii prezenți.
Clujul pare să se fi despărțit definitiv de trecutul în care viața publică a județului era bruiată de tensiunile interetnice, iar băncuțele tricolore deveniseră un simbol al celui mai mare oraș din Transilvania. Un reprezentant al UDMR a devenit președinte interimar al Consiliului Județean cu votul unanim al tuturor consilierilor prezenți la ședință. Nu a contat originea etnică a candidatului, care, de altfel, provine dintr-o familie mixtă, ci a contat faptul că el este văzut drept soluția de echilibru atât de coaliția PSD-PC-PLR, cât și de consilierii ACL și PMP.
Consilierii județeni s-au întrunit ieri pentru a lua act de demisia fostului președinte, liberalul Horea Uioreanu, aflat în arest preventiv după ce a fost acuzat de fapte de corupție de către procurorii DNA și care este trimis în judecată în două dosare penale.
Istvan Valentin Vakar, cel care conducea Consiliul Județean de la arestarea lui Horea Uioreanu, în calitate de vicepreședinte cu atribuții delegate de președinte, pe perioada suspendării lui Uioreanu, a devenit președinte interimar, până la organizarea unor noi alegeri pentru funcția de președinte. Propunerea de a gira această funcție a venit, suprinzător, din partea celui mai numeros grup de consilieri, reprezentanții ACL, alianța care reunește PDL și PNL, nu din partea consilierilor din partidul său, UDMR. Ea a fost adoptată cu unanimitatea celor 31 de consilieri prezenți. ”Prioritățile rămân aceleași, pentru și a rămas aceeași și persoana care administrează județul. Vorbim de repararea drumurilor județene, de atragerea unor noi investitori, de rezolvarea problemelor de la rampa ecologică de gunoi, de dezvoltarea aeroportului”, a spus Istvan Valentin Vakar.
Cine mai face parte din echipa de conducere
Teoretic, pentru funcția de președinte interimar ar fi putut candida și vicepreședintele PSD al Consiliului Județean, Ioan Oleleu. Însă și reprezentanții PSD au decis să îl susțină pe Istvan Valentin Vakar. Ioan Oleleu nu ar fi putut câștiga poziția de președinte interimar, în condițiile în care nu ar fi obținut voturile UDMR. Ioan Oleleu este însă în continuare vicepreședinte în funcție al Consiliului Județean, în ciuda eforturilor consilierilor ACL de a-l schimba cu liberalul Mihai Seplecan, președintele executiv al PNL Cluj. Echipa de conducere a Consiliului Județean este completată cu un vicepreședinte interimar, Horațiu Catarig de la PDL. Acesta este fostul director al Hidroelectrica și, totodată, finul senatorului Alin Tișe, fostul președinte al Consiliuluin Județean și actual președinte executiv al PDL Cluj.
motive
Cum a reușit Vakar să obțină unanimitatea
Actualul președinte al Consiliului Județean este apreciat pentru managementul eficient. Istvan Valentin Vakar este vicepreședinte al Consiliului Județean din 2008. El este văzut drept o soluție acceptabilă și pentru grupul consilierilor PSD-PC-PLR, cât și pentru reprezentanții ACL, PPDD, PMP și, bineînțeles, UDMR, partid al cărui membru este Istvan Valentin Vakar. Noul președinte din Consiliul Județean Cluj a reușit să spargă votul etnic și pentru faptul că provine dintr-o familie mixtă. Istvan Valentin Vakar a candidat la alegerile parlamentare din anul 2012 pentru un post de senator și a obținut numeroase voturi și din partea românilor. În acest moment, el este singurul președinte de Consiliu Județean din partea UDMR într-un județ cu populație mixtă. UDMR mai are președinți în județele Harghita și Covasna.
Istvan Vakar a reușit să strângă și voturile românilor