4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialCel mai bun an din ultimii 20 la Aeroportul Kogălniceanu

Cel mai bun an din ultimii 20 la Aeroportul Kogălniceanu

Anul acesta va aduce, cu siguranță, cel mai bun trafic de pe Aeroportul Internațional „Mihail Kogălniceanu“ din ultimii 20 de ani. Până la începutul lunii septembrie s-au înregistrat 104.000 de turiști, spune directorul Bogdan Artagea, iar estimarea este că până la finalul anului vor fi peste 140.000. Este o creștere de circa 20% față de anul trecut și cu siguranță cel mai bun rezultat din 2000 încoace. Acest lucru a fost posibil pentru că, în vara lui 2016, de pe Kogălniceanu a zburat Turkish Airlines, care are rute spre Istanbul de câțiva ani, dar și pentru că Blue Air a deschis o bază aici, cu patru destinații interne și patru externe.

Compania este responsabilă pentru aproape jumătate din trafic. „Am transportat 43.800 de pasageri, cu un grad mediu de umplere de 70%, împărțiți pe 160 de zboruri care au fost operate domestic, în România, și 346 de zboruri dinspre litoral înspre orașe din Europa. Un număr total de 8 destinații deservite, 4 interne și 4 externe, adică Iași, Cluj, Timișoara și Oradea, respectiv Roma, Milano, Paris și Bruxelles”, a spus Tudor Constantinescu, directorul comercial al companiei. Spre comparație, Aeroportul Internațional „Avram Iancu“ din Cluj estimează un trafic de 2,7 milioane pasageri în 2017, față de 1,88 milioane în 2016.

Ieșenilor nu le place litoralul românesc

Există și vești proaste pentru anul viitor. Unele dintre cursele introduse în acest an vor fi desființate. Este vorba despre Roma, care nu a adus numărul așteptat de turiști, și cel mai probabil de Iași. „Cursa de Iași nu a performat așa cum ne așteptam. Poate și distanța e mai scurtă, poate moldovenii noștri gândesc mai încet sau mai iute.

E ciudat, pentru că pe cursele interne între București și Iași avem cel mai bun trafic“, a spus Gheorghe Răcaru, director general Blue Air. Cursele cele mai performante de pe aeroportul constănțean au fost cele spre Cluj și Milano, cu peste 80% grad de ocupare, dar bine au mers și Paris, Oradea și Bruxelles. „Ne gândim să creștem operarea pe Cluj, să mergem spre 3 frecvențe săptămânale, în vârful sezonului, spre Timișoara vom crește de asemenea la trei frecvențe săptămânal, Oradea – se va dubla operarea. Din punct de vedere al locurilor, creșterea va fi cu atât mai mare, pentru că zborurile dinspre Cluj vor fi operate cu o aeronavă de capacitate superioară, vorbim de un Boeing 737-800 de 190 de locuri.

Pe partea de zboruri externe vom păstra destinațiile care au performat din punct de vedere economic, Milano, Paris și Bruxelles, și vom reveni cu noi destinații”, a mai spus Tudor Constantinescu. Se ia în discuție și păstrarea unor zboruri în sezonul de iarnă, lucru care nu se întâmplă acum, pentru că zona nu este atractivă. În sezonul de iarnă există numai curse regulate spre Istanbul, ale Turkish Airlines.

Noutati: zboruri spre Estonia

Aeroportul Internațional „Mihail Kogălniceanu“ din Constanța a anunțat că, în sezonul de vară 2018, Nordica, compania aeriană națională a Estoniei, lansează noi zboruri directe pe ruta Tallinn – Constanța – Tallinn. Zborurile se vor desfășura în perioada 16.06.2018 – 29.09.2018, la început cu o frecvență pe săptămână, sâmbăta, și începând cu 27.06.2018 cu 2 frecvențe pe săptămână, în zilele de miercuri și sâmbătă. Durata călătoriei este de 2 ore și 30 minute. Detalii privind orarul de zbor vor fi anunțate ulterior.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă