-2 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialCe nu au făcut primarii după 100 de zile de mandat. Cei...

Ce nu au făcut primarii după 100 de zile de mandat. Cei care au promis că demisionează dacă nu fac treabă au uitat de acest angajament

Au trecut deja 100 de zile de la alegerile locale. Timp suficient pentru ca unele din promisiunile din campanie să fie duse la îndeplinire sau măcar începute. Multe dintre acestea au fost însă uitate.

Campionul nerealizărilor este primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, PSD. Acesta promitea, încă din campanie, că unul dintre principalele bulevarde ale orașului, Tomis, va fi asfaltat parțial. „În caz contrar veți vedea niște demisii, inclusiv a mea”, spunea el pe 15 martie. De asemenea, a promis că până pe 15 august va turna asfalt pe patru străzi din cartierul Compozitorilor. Tot el a promis că se va încheia o etapă de asfaltare pe o altă stradă, Eduard Caudella, până pe 15 septem­brie. Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat. Mai mult, datele care anunțau data finalizării de pe panouri au fost șterse, iar primarul și biroul său de presă refuză să răspundă la întrebări referitoare la acest subiect.

Decebal Făgădău a mai promis reamenajarea peisagistică a sensurilor giratorii, cu ajutorul studenților. Multe alte lipsuri țin de transparență. În campanie constănțenilor li se promiteau întâlniri regulate cu organizațiile non-guvernamentale, o comunicare susținută cu societatea civilă, inclusiv consultarea acesteia în luarea deciziilor, conferințe de presă regulate, etc. Nimic din toate acestea. La capitolul transparență, Primăria Constanța nu a stat niciodată mai rău. Primarul Decebal Făgădău este însă mulțumit de modul în care arată orașul. Întrebat de „România liberă“ în campanie ce notă ar acorda Constanței, din punct de vedere funcțional și estetic, acesta a spus că ar nota orașul cu o notă cuprinsă între 8 și 9.

De ani de zile, PSD promite în Constanța un CET nou, dar și reabilitarea Cazinoului. Aceste lucruri erau promise inclusiv pe vremea când actualul primar era viceprimar în administrația Mazăre. Despre un nou CET nu se mai pune acum problema, din cauza datoriilor istorice. Reabilitarea cazinoului bate pasul pe loc din cauza contestațiilor. Clădirea este acum în administrarea Companiei Naționale de Investiții. Este posibil ca lucrările să înceapă de anul viitor.

Locuitorii din Medgidia încă așteaptă

Medgidia a fost câștigată de primarul independent din Peștera, Valentin Vrabie. Acesta și-a bazat campania pe înfie­rarea politicienilor, dar și pe câteva aspecte administrative. Oamenii l-au ales primar, dar consiliul local îi este potrivnic. Primul compromis pe care l-a făcut a fost să accepte un vice­primar din partea PSD, Luminiță Vlădescu. Vrabie le-a promis însă locuitorilor din Medgidia o apă mai ieftină și a strâns, chiar în campanie, semnături pentru asta, deși contracandidații i-au explicat, cu cifre clare, că prețul apei nu poate fi de un leu pe metru cub. În cele 100 de zile, primarul nu a făcut nici un demers în acest sens. Vrabie a promis că în scurt timp se va crea în Medgidia cea mai mare fabrică de amidon din sud-estul Europei, care va crea 1.000 de locuri de muncă. Deocamdată nu a fost pusă nici o cărămidă. Primarul a afirmat însă că ”în prezent, compania este în procedura de obţinere a avizelor. Deja s-a eliberat Certificatul de Urbanism pentru întocmirea Planului Urbanistic Zonal. Recent s-a obţinut şi avizul de mediu, care era cea mai grea etapă.“   

Noul primar al Galațiului oprește ce a început fostul primar

La Galați, noul primar Ionuț Pucheanu, PSD, nu numai că nu a anunțat vreo măsură de punere în practică a propriilor promisiuni, atragere de investiții, locuri de muncă, ci chiar s-a remarcat prin blocarea unor proiecte începute de fostul primar, Marius Stan (UNPR/PMP). Acesta din urmă demarase demolarea bateriilor de garaje de pe spațiile verzi dintre blocuri, susținând că în locul lor va construi parcări, terenuri se sport și locuri de joacă. Au fost demolate câteva sute din cele 10.500 de garaje, multe folosite la „gararea” borcanelor cu murături și mobilelor vechi. Astfel, în Micro 19, în locul celor 144 de garaje a fost construită o parcare și un loc de joacă. Dar noul primar a anunțat joi și blocarea altui proiect început de fostul primar, cel de construire a  două campusuri de locuințe sociale, în Micro 17 și Drumul Viilor, cu un total de 23 de blocuri, cu 1.212 apartamente. Dacă în primul cartier, au fost construite 11 din cele 15 blocuri, primarul a anunțat că proiectul de construire a celui de-al doilea campus din cauză că apartamentele au camere prea mici și nu îndeplinesc normele. „Sunt neconforme acele locuințe. Nu respectă nici un criteriu, nici măcar locuință socială nu poți să-i spui. Dacă vă veți uita la criteriile pe care trebuie să le îndeplinească o locuință, nu le îndeplinesc”, a declarat Ionuț Pucheanu.

Convocări în serie a unui consiliu dizolvat

La lista „performanțelor” noului primar al Galațiului în 100 de zile de mandat trebuie adăugate și scandalurile. Despre cel al dizolvării Consiliului Municipal Galați prin sentința Tribunalului Galați am mai scris. Deși Consiliul este dizolvat, primarul Pucheanu continuă să îl convoace în ședințe ordinare pentru adoptarea a sute de hotărâri care ar putea fi lovite de nulitate. În mod normal ar trebui convocat Consiliul într-o nouă ședință de constituire, dar primarul PSD nu vrea să facă o concesie opoziției PNL-PMP, preferând să riște politic administrarea orașului.  

A fost sau nu a fost delegație

Cele 100 de zile de mandat au adus și un prim scandal major la Galați. Pe 5 septembrie, un comunicat al Primăriei anunța că primarul Ionuț Pucheanu s-a deplasat la Bruxelles pentru a discuta cu comisarul Corina Crețu despre finanțarea unor proiecte precum consolidarea falezei, infrastructura rutieră, etc. Ulterior, a ieșit la iveală că liderul PSD Galați, eurodeputatul Dan Nica, a uzat de facilitatea oferită eurodeputaților de a invita un grup din propria țară să viziteze Parlamentul European și așa s-au deplasat la Bruxelles, pe banii Parlamentului European, vreo 50 de membri ai Municipalei PSD Galați. Primarul Ionuț Pucheanu a făcut parte din acel grup, dar aceasta nu a fost o delegație oficială.

Năvodari. Proiecte blocate

Unii dintre actualii primari au promisiuni încă de acum 4 ani, de când erau fie primari, fie viceprimari. În Năvodari, de exemplu, lărgirea drumului spre Mamaia nu este gata, deși termenul era sfârșitul anului 2015. Lucrările sunt executate de Tel Drum, Imob Infrastructură și SC Consulting SRL și costă 57 milioane lei. Primăria Năvodari, condusă de fostul viceprimar, Florin Chelaru, mai are de realizat proiecte promise de acum patru ani, cum ar fi un centru de agrement, un centru de afaceri, piaţa de peşte şi extinderea căii de acces dintre Năvodari şi Autostrada A3.

Tulcea. Reabilitarea falezei, promisă din 2012

Primăria Tulcea a fost câștigată de Constantin Hogea, primarul și în mandatul precedent. Acum patru ani, în programul său erau incluse mai multe puncte, printre care reabilitarea falezei. De-abia în martie 2016 s-a semnat un contract de asociere pentru reabilitarea acesteia și a portului, iar Consiliul Judeţean, Primăria şi APDM Galaţi au încheiat un parteneriat pentru a putea atrage fonduri europene în vederea reabilitării falezei.

Brăila: Fitness da, asfalt mai puțin

Noul primar din Brăila, fostul deputat PSD Marian Dragomir, a rezolvat una dintre promisiuni, de a începe instalarea de aparate de fitness în parcuri. La începutul lui august, Consiliul Municipal a votat alocarea a 1.184.000 lei pentru un test. Alte promisiuni, asfaltarea străzilor din cartiere, construirea unui nou bazin olimpic, extinderea afterschool în școlile brăilene mai au de așteptat.

Cele mai citite

Tudorel Toader: Călin Georgescu ar trebui și va putea să candideze și românii să voteze

Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, spune Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile...

Coreea de Sud ar putea colabora cu Kievul pentru transferul soldaților nord-coreeni capturați de Ucraina

Ministerul de Externe al Coreei de Sud anunță că va colabora cu Ucraina dacă soldații nord-coreeni capturați cer să defecteze, scrie Kyiv Independent. Declarația...

Liderul separatiștilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, a ajuns la Moscova pentru a soluționa criza energetică

Liderul separatiştilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, se află marţi la Moscova pentru a încerca să soluţioneze criza energetică ce afectează Transnistria după ce Ucraina a...
Ultima oră
Pe aceeași temă